Mak siaty – zloženie, účinky, skladovanie, pestovanie. Ako spoznať pančovaný mak?

Mak siaty – zloženie, účinky, skladovanie, pestovanie. Ako spoznať pančovaný mak?

Čo vám ako prvé napadne pri slove mak? Je to lahodný makový koláč, bratislavské rožky plnené makom alebo tradičný vianočný koláč štedrák? Isto je to nejaká dobrota s makom, teda, samozrejme, ak patríte k jeho milovníkom. Mak siaty však rozhodne nie je len chutná ingrediencia do koláčov.

Viete, s čím mak pomôže nášmu zdraviu? Aké minerály a vitamíny dokáže telu doplniť a aký ma naň vplyv? Je lepší mletý alebo celý mak? A ako spoznať pančovaný mak? Na to aj mnoho ďalšieho sa pozrieme v nasledujúcom článku.

Čo možno neviete o maku?

  • Mak siaty je jednoročná rastlina z čeľade makovité s latinským názvom Papaver somniferum.
  • Keďže mak obsahuje ópium (omamná látka vyskytujúca sa predovšetkým v nedozretých makoviciach), v niektorých krajinách je jeho pestovanie zakázané.
  • Mak siaty je charakteristický veľmi peknými kvetmi rôznych farieb, môžu byť biele, ružové, červené aj fialové.
  • Plodom tejto olejnatej rastliny je makovica, čo je mnohosemenná tobolka. Ukrýva semená modrej až modročiernej farby (preto sa mak neraz nazýva aj mak modrý, resp. mak modrý siaty).
  • Existuje aj biely mak. Bielosemenné odrody maku sa často používajú ako náhrada orechov, pretože svetlé semienka maku sú typické orieškovou chuťou. 

Zdravý mak – nutričné hodnoty

Viete, čo všetko obsahujú makové semienka? Mak je síce drobný, no za to sa v ňom ukrýva veľké množstvo cenných živín. V prvom rade patrí k najlepším rastlinným zdrojom vápnika, ktoré môžeme v prírode nájsť. Makové semená môžu ukrývať asi 12-krát väčšie množstvo vápnika ako je v rovnakom množstve kravského mlieka.

Semená maku siateho ďalej obsahujú:

  • tuky – asi 40 % zo zloženia, spomedzi nich aj cenné nenasýtené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6),

  • zložené sacharidy a okolo 20 g vlákniny (na 100 g),
  • bielkoviny (cca do 20 g na 100 g porciu),
  • vitamíny skupiny B, najmä B1, B2, B3 či B5,
  • vitamín E,
  • minerálne látky a stopové prvky – horčík, zinok, draslík, meď, selén a ďalšie.

Odporúčame: ​Sušenie cesnaku a príprava cesnakového prášku – ako postupovať, keď máme prebytok cesnaku?

Zázračné účinky maku – ako mak pomôže zdraviu?

Semeno maku je vítanou súčasťou každého jedálnička. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na zdravie vo viacerých smeroch. Spomedzi priaznivých účinkov maku môžeme spomenúť nasledovné:

  • vďaka obsahu vlákniny má priaznivý vplyv na trávenie a vyprázdňovanie stolice,

  • keďže obsahuje vápnik vo vysokom množstve, má pozitívny vplyv na kvalitu a stav kostí,
  • pomáha pri liečbe a prevencii osteoporózy,
  • pôsobí ako prírodné analgetikum (napr. pri bolestiach hlavy),
  • blahodarne vplýva na kvalitu spánku, pomáha pri nespavosti,
  • mak ukľudňuje, zmierňuje neurózy a stres, upokojuje psychiku,
  • má priaznivý vplyv na pamäť,
  • podporuje normálne hladiny krvného tlaku,
  • zmierňuje svalové kŕče,
  • má priaznivý vplyv na stav pokožky.

Mak mletý vs. celý – ktorý je lepší?

V obchodoch sa môžeme stretnúť s celými makovými semienkami aj mletým makom. To, ktorú verziu maku si z obchodu odnesieme domov, často závisí od toho, ako mak chceme použiť. Ak si chceme pripraviť domáce žemle posypané makom, prípadne chceme makom posypať iné pečivo alebo ho chceme použiť do plnky, volíme celý mak. Ak chceme mak použiť pri pečení, volíme skôr mletý, vďaka čomu sa vyhneme následnému mletiu doma.

Avšak, pri kúpe maku treba myslieť na to, že pomletím sú semená náchylnejšie ku kazeniu a nehodia sa na dlhšie skladovanie. Aby bolo možné mletý mak skladovať dlhšie, je ho obvykle potrebné ešte ďalej spracovávať, čo síce zabezpečí jeho bezpečnosť, no zároveň, to môže uškodiť jeho chuti a vôni.

Navyše, pri mletom maku je neraz aj otázna jeho čistota a kvalita a okrem toho pri kúpe mletého maku nemožno vidieť to, ako semienka vyzerali pred namletím. Nie je teda možné skontrolovať kvalitu alebo prípadne prímesi a nečistoty.

Celý mak má dlhšiu trvanlivosť a lepšie si uchováva vôňu a chuť. Pri kúpe celého maku sa dá ľahšie skontrolovať kvalita semien a čistota výrobku. Síce je ho treba pred použitím v prípade potreby vždy pomlieť, no pred tým mletým má skrátka navrch.

Odporúčame: Viete, čo jete? 9 prípadov, kedy môže ísť o potravinové náhražky, napodobeniny alebo falšované potraviny

Ako spoznať pančovaný mak?

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že kúpený mak z obchodu nemusí byť tak kvalitný? Kvalitu maku zistíte na základe viacerých faktorov. V prvom rade treba skontrolovať vzhľad a vôňu semien, čo sa jednoduchšie robí v prípade celého maku. Mak má mať typickú modrastú farbu a prenikavú makovú vôňu. Chuť je sladkastá.

Výrobcovia neraz k modrému siatemu maku primiešavajú technický mak, ktorý je lacnejší a určený predovšetkým pre farmaceutický priemysel. Semená technického maku sú hnedasté, hrdzavé alebo šedé a nevoňajú. Ich farba je skôr horkastá. Takýto pančovaný mak je neraz súčasťou hotových makových plniek do koláčov, ktoré nájdeme obchodoch.

Skontrolovať už pomletý mak je, ako sme spomenuli vyššie, pomerne ťažké, semená technického maku sa v ňom ľahko stratia. I preto je lepšie voliť celý mak, ideálne však od pestovateľov alebo overených dodávateľov. Na nekvalitný mak môže poukázať aj príliš nízka cena.

Skladovanie maku

Chutné makové semienka sa odporúča skladovať v uzavretej nádobe bez prístupu vzduchu, a to na suchom, chladnom a tmavom mieste. Ideálne je skladovať mak nepomletý. Pomeľte ho vždy v potrebnom množstve až priamo pred použitím. Ak máte pomletý mak a potrebujete ho skladovať dlhšie, pokojne ho môžete dať do mrazničky. Pokojne tam vydrží aj pol roka.

Maková múka

Na trhu sa možno stretnúť aj s rôznymi výrobkami z maku. Medzi makové produkty patrí napríklad aj maková múka, ktorá sa uplatňuje aj ako bezlepková náhrada pšeničnej múky. Pozor, makovú múku si nemožno mýliť s mletým makom. Táto múka sa pripravuje tak, že makové semienka sú najskôr vylisované za studena, teda zbavené oleja. Následne sa vysušia a pomelú, čím vznikne múka.

Maková múka má nízky podiel tuku a je bohatá na bielkoviny. Je vhodná do jedálnička pri bezlepkovej diéte, na pečenie sladkých koláčov, domáceho pečiva, tiež na zahusťovanie polievok a omáčok. Používať ju možno pri pečení samostatne, ale pokojne aj v kombinácii s inými múkami. Pri príprave cesta výhradne z makovej múky sa však odporúča pridávať o jedno vajce viac ako je uvedené v recepte.

Odporúčame: ​TOP mýty o potravinách – ktoré z týchto 7 tvrdení ste považovali za pravdivé?

Vzácny makový olej

Medzi obľúbené a často vyhľadávané makové produkty patrí aj makový olej. Kvalitný makový olej sa pripravuje lisovaním semien za studena (a v podstate vylisované zvyšky sa ďalej môžu použiť na výrobu spomínanej múky). Makový olej je dobrým zdrojom mastných kyselín, a to napríklad aj kyseliny linolovej alebo olejovej. Nájdeme v ňom aj vitamín E, vápnik a ďalšie minerály.

Tento olej pomáha pri zvýšenej krehkosti kostí, zmierňuje migrény, podporuje správnu činnosť srdca a ciev a upokojuje nervový systém. A aké je využitie makového oleja? Vnútorne možno makový olej užívať ako doplnok stravy a v rámci studenej kuchyne (do šalátov, nátierok, jogurtu), zvonka na ošetrenie vlasov, nechtov a pleti.

Je možné pestovanie maku vo vlastnej záhrade?

Hoci v niektorých kútoch sveta nie je povolené mak pestovať a konzumovať, u nás je mak bežnou plodinou a obľúbenou potravinou. Avšak pestovanie maku je aj u nás do určitej miery regulované legislatívou. Na potravinárske účely možno mak pestovať len na ploche do 100 m2, inak je na to potrebné špeciálne povolenie.

To znamená, že ak mak pestujeme v záhrade na menšom kúsku pôdy, je to úplne v poriadku. Avšak, ošetrené zákonom sú aj možnosti manipulácie s makovou slamou. Tú je potrebné buď zapracovať do pôdy, alebo odovzdať spracovateľskej organizácii.

Ak sa chcete pre pestovanie maku rozhodnúť, je potrebné myslieť ešte na to, že to nie je najjednoduchšie. Mak potrebuje veľa živín v pôde, odstraňovanie buriny v čase rastu, dostatočnú vlahu až do fázy kvitnutia a následne suchšiu pôdu a vhodné stanovište – slnečné miesto. Potom ešte treba počítať so zberom a sušením makovíc.

TOP recepty s makom:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní