Aj vy si s radosťou pochutnávate sa tradičných slovenských maškrtách? Tak dnes tu pre vás mám recept na domáci závin …alebo bajgle, bejgli.
Tradičný recept od mojej krstnej maminy, ktorá ho s mojou maminkou pripravuje každý rok.Tak som sa rozhodla asistovať pri poslednom pečení a priniesť vám recept.
Rozpis surovín je na 4 rolády.
Pozri aj: Ako sa zbaviť tuku na brušku?
Na cesto budeme potrebovať:
- 600 g hladkej múky
- 250 g masla
- 10 g čerstvého droždia
- 1 celé vajíčko + 2 žĺtka
- 1 žĺtko na potretie
- trocha smotany na šľahanie
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy cesta:
Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme múku a droždie rozmrvíme do cesta. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na cesto – pridáme toľko smotany na šľahanie, aby bolo cesto dobre spracovateľné. Rozdelíme na 4 časti. Každú časť hneď aj vyvaľkáme a naplníme plnkami.
Na makovú plnku:
- 300 g mletého maku
- 300 g Sweet family kryštálového cukru
- 200 ml horúcej vody
Na orechovú plnku:
- 300 g mletých orechov
- 300 g Sweet family kryštálového cukru
- 200 ml horúceho mlieka
Postup prípravy:
Na makovú plnku si zmiešame mletý mak s cukrom a zalejeme horúcou vodou, poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Orechovú plnku pripravíme rovnako. Vychladnuté plnky nanesieme na vyvaľkané cesto a zrolujeme. Necháme takto odpočívať cca 4 až 5 hodín. Potom vrch závinov potrieme vyšľahaným žĺtkom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme prvých 15 min na 200°C a potom znížime na 180°C a ešte pečieme cca 25 minút.
Bude vás zaujímať: 10 vecí, ktoré by ste nemali uskladňovať v kúpeľni!