Aj vy si s radosťou pochutnávate na tradičných slovenských maškrtách? Tak dnes tu pre vás mám recept na domáci závin.
Tradičný recept od mojej krstnej maminy, ktorá ho s mojou maminkou pripravuje každý rok. Tak som sa rozhodla asistovať pri poslednom pečení a priniesť vám recept. Rozpis surovín je na 4 rolády.
Na cesto budeme potrebovať:
- 600 g hladkej múky
- 250 g masla
- 10 g čerstvého droždia
- 1 celé vajíčko + 2 žĺtka
- 1 žĺtok na potretie
- trocha smotany na šľahanie
Postup prípravy cesta:
Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme múku a droždie rozmrvíme do cesta. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na cesto – pridáme toľko smotany na šľahanie, aby bolo cesto dobre spracovateľné. Rozdelíme na 4 časti. Každú časť hneď aj vyvaľkáme a naplníme plnkami.
Suroviny na makovú plnku:
- 300 g mletého maku
- 300 g kryštálového cukru
- 200 ml horúcej vody
Suroviny na orechovú plnku:
- 300 g mletých orechov
- 300 g kryštálového cukru
- 200 ml horúceho mlieka
Postup prípravy:
Na makovú plnku si zmiešame mletý mak s cukrom a zalejeme horúcou vodou, poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Orechovú plnku pripravíme rovnako. Vychladnuté plnky nanesieme na vyvaľkané cesto a zrolujeme. Necháme takto odpočívať cca 4 až 5 hodín.
Potom vrch závinov potrieme vyšľahaným žĺtkom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme prvých 15 min na 200 °C a potom znížime na 180 °C a ešte pečieme cca 25 minút. Po vychladnutí môžeme nakrájať. Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na chutné domáce záviny a štrúdle:
Jablkový závin z lístkového cesta
Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia
Kysnutý tvarohovo-jahodový závin
Domáci škvarkový závin s brusnicami
Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom
Šťavnatá maková štrúdľa plná višní
Aktualizovaný článok: 20.01.2025
32 komentárov
Emil Rehak
13.02.2025 12:05Vyborne. Vypadaju
Marianna Rajniaková
21.05.2023 20:34vyzerajú božsky
Marta Kendrová
29.09.2021 06:50Robievam klasické kysnuté, ale vyskúšam aj tento recept
Ján Kováčik
08.01.2018 17:11Čakať 4-5 hod....?...ja tieto záviny robím z kysnutého cesta, všetko mi trvá ca 2 hod., a po 2-3 hod. ich už niet na stole, sú zjedené...:-)
Juliana Šurkovská
13.09.2017 17:44tradičné, domáce, tie chutia najlepšie
Mária Chromíková
27.06.2017 09:12Osvedčené kvalitné záviny z domacích orechov a maku.
Jana
18.05.2017 09:19u nás doma pečieme okrem makových a orechových aj kakaové záviny
Blažena Sádovská
06.05.2017 17:47Pečiem kysnuté koláčiky sporadicky, u nás sú veľmi obľúbené:))
Adriana Galandova
02.02.2017 12:44mnam dlho som nemala nikto u nas nepecie od kedy babka zomrela :(
Iveta Moravčíková
26.01.2017 12:33makový to je moje
tofica
25.01.2017 16:02Jeeeežiš , ale ste narobili chute ;-) Ja ich milujem , najviac orechový .. Mňaaaaaaaaaaam.. A dakujem za recept..
Helena Zobková
25.01.2017 13:53Makový by som si veru hneď dala. Na víkend asi upečiem :)
Helena Zobková
24.09.2016 10:52Záviny pečiem hlavne jablkové a makové. Pečiem občas z lístkového ale častejšie z kysnutého cesta, ale smotanu tam nedávam. Je to pre mňa novinka a aj ten postup. Iste vyskúšam, mám rada zmeny.
Iveta Moravčíková
23.09.2016 10:07makové mnam
Mária Chromíková
27.05.2016 20:56Záviny mi chutia ,ale nie je nad ťahanú štrudlu(náplne môžu zostať)
Lucia Godorová
11.04.2016 12:24závin nesmie chýbať na našom stole... :)
Katarína
06.03.2016 21:36Moja nebohá stará mama vždy dala do maku aj trochu strúhanych jabĺk. To bola pochúťka.
Ľubica Križanová
02.03.2016 12:24Tradičné domáce záviny sú najlepšie a aj krásne vyzerajú :-)
Miriama Lešňovská
26.02.2016 20:50niet nad domáci makovník :-) vyskúšam tento recept a uvidím, či bude taktiež taký dobrý, ako mám recept od starkej :-)
Soňa Krátka
13.02.2016 22:35su to tradicne ma kove a orechove kolace,ktore nesmu chybat ani na Vianoce a ani na Velku noc,jednoducho slovenske, tradicne,najlepsie
Marianna Rajniaková
07.02.2016 19:02mám rada keď je takto veľa plnky, mňam
Erika Špacírová
27.01.2016 16:23orechový :) mňam
Blažena Sádovská
25.01.2016 13:34Rada pečiem z kysnutého cesta, všetko možné, buchty, tiež takéto koláčiky, kakaové, tvarohové, s lekvárom...
anka - fb anka all saga saganová
22.01.2016 17:06chutne su . mnam
Ladislav Lešňovský
19.01.2016 20:46moja žena robí taký makovník, že sa mak doslova prelieva :-)
Andrea Kyjanicová
08.01.2016 16:18obcas peciem,ale viac z listkoveho cesta
Ľubica Šťastná
05.01.2016 20:53Mňamky a najlepší od babky. :)
Helena Kravcová
04.01.2016 21:24nechcem sa chválit,ale také pečiem aj ja
Soňa Krátka
04.01.2016 20:16tradicne,chutne a najlepsie
Libuše Šumná
04.01.2016 17:30mi se to nikdy nepovede tak krásně zabalit
Mária Zámečníková
04.01.2016 14:42Vyzerajú božsky :).. Ale už je po sviatkoch, treba cvičiť :))
Martina Zahoranová
04.01.2016 12:06presne včera som na to myslela že po tých všelijakých vianočných koláčikoch by som si dala dobrý kakaový alebo orechový závin :-)