Ako šetriť pri varení? Skúste tieto tipy a triky do kuchyne!

Ako šetriť pri varení? Skúste tieto tipy a triky do kuchyne!
  • 25.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Ako šetriť pri varení? Táto otázka sa stáva v dobe neustáleho zvyšovania cien potravín stále aktuálnejšou. Variť z mála sme sa učili aj počas pandémie COVID-19, keď neboli v potravinách dostupné niektoré suroviny.

Inšpirujte sa tipmi a trikmi do kuchyne, ktoré sme pre vás pripravili. Pomôžu vám variť efektívnejšie a ako bonus ušetríte aj nejaké to euro.

Kupujte celé kura

Milujete kuracie prsia alebo naopak máte slabosť pre pokrmy s kuracími stehnami? Ak kupujete jednotlivé časti kuraťa samostatne, často sa váš nákup zbytočne predraží. Výhodnejšie je kúpiť celé kurča, ktoré si doma rozporciujete podľa potreby.

Jednotlivé časti viete potom využiť separátne. Z pŕs môžete spraviť soté, rezne alebo ich dať  zapiecť do rúry, stehná môžete upiecť či spolu s krídelkami ugrilovať. Krk a chrbát poslúžia na prípravu polievky.

Z jedného kuraťa dokážete navariť aj na celý týždeň. Ak máte domáceho miláčika, určite nepohrdne, ak sa kúsok mäska, ktoré nevyužijete pre seba, ujde aj jemu.

Odporúčame: Míňanie peňazí: Vyhnite sa nákupom zbytočností!

Zamilujte si polievky

Azda v každej domácnosti sa nachádzajú zásoby, z ktorých viete vyčarovať nejakú polievku. Či už ide o klasickú čerstvú zeleninu ako je mrkva, petržlen, kaleráb, zeler alebo mrazené polievkové zmesi. Polievky vás zasýtia, dodajú tekutiny a v zimných mesiacoch aj rýchlo zahrejú.

Chutnú polievku dokážete pripraviť takmer z čohokoľvek. Dobre poslúži paradajkový pretlak či konzervy s fazuľou, kukuricou, šampiňónmi alebo hráškom. Dochutiť ju môžete okrem soli a korenia aj aromatickými bylinkami.

Na zahustenie použite zemiak, múku alebo krúpky. Pridať môžete aj krupicové halušky. Fantázii sa medze nekladú. Varenie polievok z existujúcich zásob ocenia aj zástancovia bezodpadového, takzvaného zero waste prístupu.

Nakupujte v zľave

Väčšie obchodné reťazce často poskytujú zľavu na vybraný tovar. Ak teda viete, že milujete mäso a reálne ho využijete, pokojne si spravte zásoby do mrazničky.

Nakúpiť v zľave sa oplatí v podstate čokoľvek, čo dokážete zamraziť alebo skonzumovať v priebehu pár dní. Samozrejme, vždy treba prihliadať na pomer kvality a ceny a dátum spotreby.

Pozor aj na bezhlavé nakupovanie vecí v akcii. Robenie si nezmyselných zásob často vedie k tomu, že nevyužité potraviny skončia v koši alebo ich nasilu skonzumujete, čím si môžete privodiť žalúdočné ťažkosti a prísť aj k nejakým kilám navyše.

Prečítajte si: Siahnite denne po malinách či černiciach, vaše telo sa vám poďakuje

Skamaráťte sa s mrazničkou a sušičkou

Mrazenie a sušenie je úžasný spôsob ako uchovať potraviny s čo najväčším obsahom živín tak, aby ste ich mohli skonzumovať neskôr.

Sezónne ovocie, zelenina, hríby alebo bylinky, ktoré nestihnete zjesť čerstvé, vám neskôr uľahčia varenie. Ak ich máte z domácich zdrojov, väčšinou to tiež znamená, že neobsahujú škodlivé pesticídy.

Variť by ste mali také veľké porcie, aké reálne dokážete zjesť. Ak ste to s množstvom neodhadli, do mrazničky môžete odložiť aj zvyšky uvarených pokrmov, ktoré vám ostali napríklad z nedeľného obeda. Ideálne je skladovať ich v uzatvárateľných plastových obaloch.

Chlieb a iné pečivo môžete zamraziť a v prípade potreby použiť neskôr. Efektívnym riešením je aj nechať ich usušiť, pomlieť a vyrobiť si z nich domácu strúhanku.

Ochutnajte kaše a používajte ovsené vločky

Jedným zo zaručených spôsobov ako zaplniť žalúdok, je konzumácia kaší. Pšenovú, pohánkovú, ovsenú a mnohé ďalšie druhy viete dochutiť čerstvým alebo sušeným ovocím či orechmi.

Milovníci sladkého môžu pridať med, kakaový prášok alebo kúsky čokolády. Verte, že po takomto jedle tak skoro nevyhladnete.

Ak nie ste fanúšikom kaší, zasýtia vás aj ovsené vločky, ktoré si môžete nasypať do jogurtu alebo zaliať mliekom. Vločky sa napučia, zväčšia svoj objem a zasýtia vás na pomerne dlho.

Pozri aj: Mrazené ovocie: Správny postup a najvhodnejšie druhy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Milka Damašková 25.08.22 12:27

MD
karma
132.00

Tak to robíme aj my. Akurát že manžel nechce kupovať veci v akcii. Vždy za tým vidí nejaký zádrhel :D Ja sa na akciu väčšinou pozriem dôkladnejšie, či je naozaj výhodná a potom sa rozhodnem.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 25.08.22 17:27

MM
karma
100.00

moja generácia bola takto vychovaná, ale už nestačí len šetriť, už sa uťahuje

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 25.08.22 20:57

KK
karma
105.00

dobré rady nad zlato, ešte nevieme čo nás čaká

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 26.08.22 07:52

MS
karma
118.00

Využívam zľavy a ked je mäso, zelenina alebo trvanlivý tovar v akcii, nakupujem aj do zásoby.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 26.08.22 13:40

IM
karma
100.00

Dnes už aj šetrenie je málo čo nás čaká budeme si odtrhat od huby aby sme prežili

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 27.08.22 12:51

AN
karma
109.00

V dnešnej dobe sa takéto rady zídu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní