Čo s týmto ovocím? Vieme, ako skladovať avokádo správne, keď je rozrezané

Čo s týmto ovocím? Vieme, ako skladovať avokádo správne, keď je rozrezané

Jeho nutričný profil z neho robí zdravé ovocie, ktoré sa rozhodli mnohí zaradiť do svojho jedálnička. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že ide o zeleninu (veď aj jeho chuť pripomína skôr zeleninu), v skutočnosti ide o ovocie.

Keď sme spomenuli jeho chuť, ktorá je skutočne špecifická, platí, že nemusí osloviť každého. Toto ovocie je pomerne dosť vrtkavé. V jednej sekunde sa zdá, že ešte nie je dostatočne zrelé na konzumáciu, no v tej druhej už je prezreté s jednosmerným lístkom do koša.

Ako predchádzať plytvaniu potravinami a rozpoznať zrelé avokádo od nezrelého ešte v obchode? Čo robiť s avokádom, ktoré sme si kúpili a chceme predĺžiť jeho výdrž – malo by sa skladovať v chladničke alebo na kuchynskej linke?

Pozri aj: Základné pravidlo: Ako skladovať vodný melón tak, aby bol šťavnatý a stále svieži?

avokádo

Zdroj: Shutterstock®

Je to avokádo zrelé alebo nezrelé?

Aby sme si v obchode nekúpili avokádo, ktoré poputuje rovno do koša, je dobré vedieť rozoznať zrelé avokádo od toho nezrelého. Dôkladný výber tohto ovocia by už mal teda prebiehať v obchode.

Rozhodli ste sa kúpiť si avokádo? Tak v tom prípade ho vezmite do dlane a jemne zatlačte končekmi prstov. Ak je avokádo mäkké, tak je ideálne na okamžitú konzumáciu. No keď je mäkké až príliš, tak ho vráťte späť – takéto avokádo už je prezreté. V prípade, že natrafíte na tvrdé avokádo, tak si ho môžete pokojne kúpiť. Počítajte však s tým, že ho musíte nechať ešte aspoň 3 dni dozrieť.

Je vaše avokádo tvrdé, no máte s ním nejaké plány v kuchyni? V prípade, že potrebujete, aby rýchlejšie dozrelo, tak ho vložte do papierového vrecúška spolu s jablkom. Takto dozreje oveľa rýchlejšie.

Ďalší dôležitý signál zrelosti si môžete všímať po prekrojení avokáda. Zelené avokádo vo vnútri je zrelé a vhodné na konzumáciu. Hnedé avokádo je už prezreté a také by sa nemalo nikdy konzumovať.

Ako skladovať avokádo?

Priniesli ste si z obchodu nezrelé, ešte tvrdé avokádo, ktoré na konci týždňa chcete použiť pri príprave guacamole? Tak v tom prípade ho nechajte na kuchynskej pracovnej doske, avšak položte ho čo najďalej od ostatného ovocia. Nezrelé avokádo takto zvyčajne vydrží na kuchynskej linke 3 až 5 dní. Nezabudnite však pravidelne kontrolovať jeho zrelosť, aby vám zbytočne neprezrelo.

V prípade, že je vaše avokádo zrelé (je mäkké), no neplánujete ho hneď skonzumovať, tak ho uskladnite v chladničke. V závislosti od úrovne zrelosti v nej vydrží pár dní. Samozrejme, v tomto prípade je dôležité vedieť, ako takéto avokádo v chladničke skladovať. Ideálne je vložiť ho do vzduchotesnej nádoby na potraviny alebo skladovať vo fresh priehradke chladničky. Pozor, v priehradke by nemali byť jablká a ani banány, pretože tie by mohli urýchliť proces jeho dozrievania.

Odporúčame: Pleseň ťa viac neprekvapí! Takto treba skladovať jahody, aby boli dlho čerstvé

mixované avokádo

Zdroj: Shutterstock®

Čo s nakrájaným alebo s polovicou avokáda?

Mali ste veľké oči a nakrájali ste si celé avokádo, no nie je vo vašich silách ho celé zjesť? Tak v tom prípade ho nevyhadzujte, ale odložte do chladničky. Nakrájané avokádo na kocky alebo pomliaždené vidličkou preložte do plastovej nádoby a prekryte sáčkom tak, aby sáčok vypĺňal všetok priestor okolo avokáda. Takto uskladnené avokádo vám vydrží v chladničke deň alebo dva.

Čo s polovicou avokáda? V prípade, že ste pri príprave guacamole alebo iného pokrmu využili len polovicu avokáda, tú druhú vložte do plastovej nádobky alebo zaváraninovej fľaše a uskladníte v chladničke. Mnohí odporúčajú ponechať v jamke avokáda kôstku, iní zase využívajú trik s olivovým olejom alebo limetkovou šťavou. Stačí povrch avokáda natrieť buď olejom alebo citrónovou šťavou a až takto uskladniť. Týmto spôsobom avokádo „zakonzervujete“ vďaka čomu v chladničke vydrží približne 2 dni. Pozor, ponechajte na ňom aj šupku a nádobu, v ktorej ho budete skladovať, poriadne uzavrite.

Je možné avokádo mraziť?

V skutočnosti je tu aj taká možnosť. Avšak treba počítať s tým, že mrazené avokádo už nemá takú konzistenciu a chuť ako čerstvé. Je však stále vhodné do guacamole alebo na prípravu smoothie. Jeho samostatná konzumácia sa však veľmi neodporúča.

Ak sa teda rozhodnete avokádo zamraziť, tak ho najskôr pokvapkajte citrónovou šťavou a vložte do vákuovo uzavretého vrecká alebo do vzduchotesného vrecúška.

Neprehliadni: Rada nad zlato: Ako sa zbaviť mravcov? Tieto osvedčené rady zaberú!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 24.06.22 07:33

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.06.22 14:15

IM
karma
100.00

Až tak často ho nemáme a ked len pár kusov takže dlhe skladovanie nie je

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.06.22 23:30

karma
109.00

Presne tak to robím aj ja. Ked kúpim trošku tvrdšie avokádo, nechám si ho pár dní dozrieť. Z avokáda a cesnaku si robím pomazánku, takže nikdy mi nezostane prekrojené, ale dakujem za výborné rady :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní