Ako vyčistiť klávesnicu počítača? Poznáš tieto triky?

Ako vyčistiť klávesnicu počítača? Poznáš tieto triky?
  • 21.03.2021
  • Michaela Kožáková

Počítačové klávesnice sú hneď po mobilných telefónoch predmetmi v domácnosti a v kancelárií, ktorých sa najčastejšie dotýkame, a preto sú plné baktérií a nečistôt. Prach zachytávajúci vlhkosť, neumyté ruky, omrvinky z desiatej počas home officu – toto sú tí najväčší vinníci. Špinavá klávesnica počítača je nielen nebezpečná pre vás a vaše okolie, ale aj napriek tomu, že sú klávesy vyrobené tak, aby odolali neustálemu používaniu a nečistotám, môže dôjsť k ich poškodeniu. Pri pohľade na zaprášenú klávesnicu s chlpmi vašej mačky sa vám určite nechce ísť do jej čistenia. Nie ste prví. My však máme pre vás niekoľko rád ako na to.

Čo použiť na čistenie?

Uvedomte si, že to, čo sa nachádza medzi jednotlivými klávesmi je viac nebezpečnejšie ako samotný povrch kláves. I keď klávesnica vášho počítača je pestrou paletou vzoriek vašich obedov za posledný mesiac, nebojte sa, jej čistenie vám nezaberie pol dňa. Nepotrebujete k tomu ani nijaké špeciálne pomôcky. Všetky z nich sú bežnou súčasťou vašej domácnosti. Na vyčistenie klávesnice môžeme použiť fén, starú zubnú kefku, štetec, dezinfekčné obrúsky, vatové tampóny, isopropyl alkohol alebo iný prostriedok s obsahom alkoholu.

Pozri aj: Ako vyčistiť granitový drez aj bez drahého čistiaceho prostriedku?

Čistenie klávesnice

Zdroj: shutterstock

Ako dostať nečistoty spod klávesov?

Pred tým, ako začnete s čistením, nezabudnite váš počítač vypnúť. Najskôr vezmite klávesnicu počítača, nakloňte ju a mierne po nej poklepte. Takisto postupujte i pri notebookoch. Pomocou fénu vyfúkajte prach a iné nečistoty. Niekto používa aj vysávač. Pozor však na vysokovýkonné typy. Potom vezmite kefku alebo štetec a povymetajte zvyšné odrobinky. Postupujte z jedného konca na druhý alebo zhora smerom dole (ak máte klávesnicu naklonenú), aby ste nevynechali žiadne miesto.

ako čistiť klávesnicu

Zdroj: Shutterstock®

Povrch klávesnice

Posledným krokom je vyčistenie povrchu klávesov. Môžete použiť dezinfekčné utierky alebo handričku z mikrovlákna, ktorú navlhčíte alkoholom. Nepoužívajte aerosólové čistiace spreje ani utierky, ktoré obsahujú bielidlo. Na vyčistenie ťažko dostupných miest a malých štrbiniek sú skvelým riešením vatové tampóny nastriekané zriedeným alkoholom.

Ako často?

Podľa prieskumu ľudia čistia svoju klávesnicu raz, maximálne dvakrát za mesiac. Každý deň by ste však mali vydezinfikovať povrch klávesov a raz za týždeň i hĺbkovo vyčistiť. Prevenciou hromadenia baktérií je umývanie rúk a konzumovanie jedla na inom mieste ako nad počítačom.

Neprehliadni: TOP trik ako vyčistiť rúru: Ide to aj bez námahy a celkom rýchlo!

- Anketa

AKO ČASTO ČISTÍTE KLÁVESNICU VÁŠHO POČÍTAČA?

Odpovedalo 14 ľudí  

Každý týždeň
7%
Raz za mesiac
50%
Raz za pol roka
43%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Reibergerová 21.03.21 11:40

MR
karma
104.00

keď ju čistím čo tam je smetí, neuveriteľné

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 21.03.21 13:36

ZJ
karma
-1.00

Zaujímavé tipy na odstránenie nečistôt, pri najbližšej možnej príležitosti vyskúšam:)

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 22.03.21 10:57

MB
karma
108.00

Klávesnicu používam najmä v kancelárii. Celý stôl aj klávesnicu si čistím každý pondelok špec. sprejom antibakteriálnym. Akurát v poslednej dobe už som tým sprejom zošúchala aj písmenká :)

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 24.03.21 23:14

MP
karma
111.00

Výborné rady, akurát nájsť niekoho, čo by to miesto mňa urobil.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní