Poznáš všetky zásady vysávania? Martha Stewart to vidí takto!

Poznáš všetky zásady vysávania? Martha Stewart to vidí takto!

Upratovanie by sme mohli nazvať aj nutným zlom. Niekto sa v ňom síce vyžíva a upratuje tak s radosťou, no väčšina z nás ho praktizuje iba preto, že skrátka musí. Aké sú zásady vysávania podľa slávnej americkej gazdinky Marthy Stewart? Dozviete sa v nich napríklad aj to, čo sa po správnosti robí ako prvé – je to vysávanie či utieranie prachu?

Správna technika

Populárna americká gazdinka Martha Stewart je modlou mnohých žien. Dokonale varí, upratuje a so svojimi bohatými skúsenosťami sa rada delí s celým svetom. A tak vznikla jej príručka k čistej domácnosti, kde sa venuje práve tomu, ako vysávať efektívne a bezbolestne. Podľa nej je správna technika vysávania 99 percent úspechu a zbavíte sa vďaka nej väčšiny nečistôt v domácnosti.

Prvé čo musíte podľa Marthy pred vysávaním domácnosti spraviť, je odpratať mobilný nábytok. Z cesty by tak mali ísť stoličky, malé stolíky, kvetináče a ďalšie prekážky. Vysávanie tak bude doslova niekoľkominútová záležitosť a nehrozí ani to, že niečo zničíte či rozbijete.

Tip Marthy Stewart! Pred samotným vysávaním si vždy skontrolujte obsah vrecka do vysávača. Príliš plné vrecko zaručí jedine to, že bude vysávanie odvedené nekvalitne.

Odporúčame: Najsmrteľnejšie choroby podľa WHO: Aké sú štatistiky a akým chorobám ľudstvo podlieha najviac?

ako na vysávanie

Zdroj: Shutterstock®

Vysávanie s rozumom i s citom

Poďme rovno ku pomerne kontroverznej téme, ktorú sme načrtli už v úvode. Je správne najprv vysávať a potom utierať prach alebo je to naopak? Je celkom logické, že najskôr musíte poutierať prach z nábytku a až potom sa presunúť na podlahy. S vysávačom tak zachytíte aj tie čiastočky prachu, ktoré popadali na zem. Takže pamätajte, najprv pracujte s prachovkou, potom do rúk chyťte vysávač.

Aby ste pri vysávaní nenarobili viac škody ako úžitku, je nutné dávať si dobrý pozor. Najopatrnejšie s vysávačom zaobchádzajte okolo parketových líšt a nábytku, čo sú elementy, ktoré sa veľmi ľahko obijú a znehodnotia. Začnite vždy od stredu miestnosti a pokračujte smerom k jej okrajom.

Tip Marthy Stewart! Nezabúdajte na nadstavce, ktoré sa často ukrývajú vo vnútri vysávača. Každý má svoju špecifickú úlohu a vďaka správnemu nadstavcu dokážete poupratovať omnoho efektívnejšie.

dokonalé vysávanie

Zdroj: Shutterstock®

Vysávanie ako zvyk

Aj keď vysávanie rozhodne nie je príjemná ani záživná činnosť, musíte sa jednoducho zmieriť s tým, že je nutné. Martha radí spraviť si z vysávania pravidelne opakujúci sa zvyk.

Vo väčšine domácností postačí povysávať dvakrát do týždňa, pri deťoch a domácich zvieratách sa však táto frekvencia zvyšuje podľa potreby konkrétnej domácnosti. 

Pozri aj: Veľké predvianočné upratovanie: Ako sa rýchlo zbaviť zbytočností?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 12.01.21 06:34

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní