Ako vyčistiť plastové dózy a zbaviť ich zápachu? Skús tieto triky!

Ako vyčistiť plastové dózy a zbaviť ich zápachu? Skús tieto triky!

Menšie či väčšie plastové dózy sú v mnohých domácnostiach dobrým pomocníkom, a to hlavne na uskladnenie rôznych potravín. Je možné v nich uchovať hotové jedlá v chladničke, taktiež rôzne suroviny v špajze či mrazničke a rovnako sú nápomocné, keď si potrebujeme do práce zobrať obed či zabaliť deťom niečo malé pod zub do školy. Plastové dózy však majú oproti tým skleným dve veľké nevýhody. Ľahko sa zafarbia, napríklad kvôli niektorým potravinám, no hlavne veľmi rýchlo pohlcujú pachy jedla. Ak aj vo vašej domácnosti sa bez plastových dóz a krabičiek nezaobídete, ponúkame pár tipov na to, ako si poradiť s ich čistením a odstraňovaním zápachu.

Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom v domácnosti, či už pri varení, umývaní aj starostlivosti o krásu a zdravie. Rovnako po nej môžete siahnuť pri čistení plastových dóz, pričom si poradí hlavne s ich zápachom. V litri teplej vody nechajte rozpustiť 4 PL jedlej sódy a do roztoku ponorte misku aspoň na 30 minút, pokojne na hodinu. Potom misku opláchnite a osušte. Ak miska zapácha skutočne výrazne, zmiešajte sódu s trochou vody a pomocou kefky a vzniknutej pasty dózu poriadne vydrhnite. Takto nádobu aj dôkladne vyčistíte a vydezinfikujete.  

Odporúčame: Ako si doplniť energiu a odstrániť vyčerpanie? Pomôže ajurvédska bylina!

sóda bikarbóna

Zdroj: Shutterstock®

Ocot

Ak sa trápite s miskou, z ktorej nejdú odstrániť škvrny po jedle, respektíve so zafarbeným plastom dóz, siahnite po octe. Stačí zmiešať ocot a teplú vodu v pomere 1:1 a tento roztok naliať do nádoby. Nechajte pôsobiť, a to najmenej 30 minút. Nakoniec opäť misky poriadne opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Vďaka takémuto ošetreniu zatočíte aj so zápachom.

Citróny

Pri boji so zapáchajúcimi plastovými dózami môžete vyskúšať použiť aj citróny. Odkrojte si z citróna pár krúžkov a poriadne nimi povytierajte vnútro nádoby. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom nádobu dôkladne umyte bežným saponátom. Ak je zápach výrazný, pokojne nechajte citrónové kolieska v zavretej miske pôsobiť jednu či dve hodiny. Takýmto spôsobom sa dá napríklad perfektne zbaviť zápachu dózy, v ktorej boli uskladnené ryby.

Rajčinová šťava

Aj šťava z paradajok či rajčinový džús si poradia s páchnucou nádobkou na jedlo. Trochu šťavy nalejte priamo do dózy a pomocou malej kefku ju celú dôkladne vydrhnite, vrátane vrchnáka. Nenechávajte zbytočne dlho pôsobiť, aby sa miska nechtiac ešte nezafarbila, čiže by ste museli riešiť ďalší problém. Misku poriadne opláchnite a nechajte ju odkvapkať. Ak je vhodná aj na skladovanie v mrazničke, tak ju tam na noc dajte. Ráno bude po umytí saponátom a vysušení pripravená na použitie.

kávová usadenina

Zdroj: Shutterstock®

Káva

Možno ste o tom ani netušili, no použitie kávy je skvelý spôsob, ako sa v domácnosti zbaviť cigaretového zápachu a v podstate aj iných druhov pachov. Je to skrátka výborný pohlcovač zápachov. Stačí do nádobky nasypať zopár celých kávových zŕn, zavrieť a nechať pár hodín pôsobiť. Zrnká zápach s prehľadom neutralizujú. Ak doma nenájdete celé kávové zrná, pokojne na dno misky rozotrite podľa veľkosti dve či tri lyžice kávovej usadeniny, čiže zbytku, ktorý zostane na dne šálky po vypití zaliatej kávy. Misku môžete na noc vložiť do mrazničky. Druhý deň nechajte usadeninu rozpustiť, odstráňte ju a misku umyte.

Bielidlo

Ak máte plastovú dózu, z ktorej neviete nijakým spôsobom odstrániť škvrny a samotný plast je už poriadne zafarbený, porozmýšľajte na tým, ako dlho ju už máte a či nie je čas misku vymeniť. Ak je miska prakticky nová a nijakým spôsobom ju neviete zbaviť škvŕn, môžete zvoliť trochu agresívnejší spôsob, a to použitie bielidla. Zmiešajte 1 PL akéhokoľvek vhodného bielidla s obsahom chlóru s jedným pohárom teplej vody. V takomto pomere si pripravte dostatočné množstvo roztoku a nalejte ho do nádoby. Nechajte pôsobiť 30 minút. Dózu potom dôkladne umyte saponátom a horúcou vodou.

Pozri aj: Roztoče v posteli: Najlepšie tipy, ako bojovať s votrelcami v matraci


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Daniela Bieliková 30.07.20 08:42

DB
karma
117.00

Dobré nápady, vyskúšam...

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 01.08.20 19:24

MM
karma
107.00

Praktické nápady

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 01.08.20 22:12

karma
107.00

Niektoré rady sú dobré, ale s niektorými nesúhlasím.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní