Ako využiť med v záhrade? Nepridávaj si ho len do čaju!

Ako využiť med v záhrade? Nepridávaj si ho len do čaju!

Med má svoje nenahraditeľné miesto v kuchyni. Aj keď existujú rôzne zdravšie sladidlá, ktoré dokážu nahradiť cukor v rôznych receptoch, med je na akomsi pomyselnom vrchole rebríčka sladidiel. Pridáva sa do medovníkov, ktoré my rozhodne môžeme. Mnohí si ho pridávajú do čaju, pretože ho dokáže osladiť, no zároveň med disponuje aj antibakteriálnymi účinkami, ktoré nie sú na škodu.

Med je častokrát označovaný aj ako superpotravina, ktorá posilňuje imunitný systém, trávenie, má upokojujúce účinky na nervovú sústavu, zlepšuje kvalitu spánku (vyskúšajte mlieko s medom pred spaním), zmierňuje migrény a pomáha pri zápche. A to je len zlomok z jeho zdravotných účinkov, ktoré dokážeme oceniť. Okrem toho med priaznivo pôsobí aj na našu krásu, preto si poniektoré z nás vyrábajú domáce pleťové masky alebo med aplikujú priamo na pokožku. Zo všetkých jeho účinkov spomenieme predovšetkým to, že med rozmaznáva popraskané pery, čistí pleť a bojuje proti akné a pod. Okrem toho sa med osvedčil aj v záhrade. Ak neviete, ako ho v nej využiť, tak sa inšpirujte.

čo pomáha na mravce v záhrade

Zdroj: Shutterstock®

Účinný bojovník proti mravcom

Po zime začíname vychádzať do záhrad, ktoré postupne zveľaďujeme. No rovnako, ako vychádzame my, tak vychádzajú aj mravce. Ak sa udomácnili vo vašej záhrade, tak sa ich zbavte prostredníctvom medu. Teda, zmiešajte 2 lyžice medu s 1 lyžicou arašidového masla a ½ ČL boritej soli. Táto zmes mravce priláka a zároveň aj vyhubí. Ak nechcete mravce zrovna vyhubiť, tak zmiešajte len med s arašidovým maslom a túto zmes dajte do nejakej nádoby, z ktorej sa mravce von len tak ľahko nedostanú. Potom ich odneste niekam do lesa.

prírodné hnojivo do záhrady

Zdroj: Shutterstock®

Hnojivo pre rastliny i ovociny

Med môžete použiť aj ako hnojivo na kvitnúce rastliny, letničky či ovociny. Ak ho použijete na ovociny, tak vami vypestované ovocie bude o niečo sladšie. Stačí, ak rozmiešate 2 lyžice medu v 2 litroch vody. Týmto medovým roztokom zalievajte rastliny raz za dva týždne. Pokojne však môžete tento roztok preliať do nádoby s rozprašovačom a postriekať aj listy rastlín. Budú omnoho krajšie. Pozor, nepoužívajte tento roztok tam, kde sú mravce!

ako na zakorenenie rastlín

Zdroj: Shutterstock®

Zakoreňovač rastlín

Videli ste už na internete trik s odrezanou ružou? Ak chcete, aby vám ruža rozkvitla aj po odkvitnutí, mali by ste z jej stonky odrezať, namočiť do medu a natlačiť do zemiaka. Zemiak s ružou následne zasaďte do zeme a nechajte nanovo vykvitnúť. Takto podobne môžete pestovať všetky rastliny z odrezkov (aj bez zemiaka). Med totižto podporuje tvorbu koreňov a zároveň chráni odrezky pred hnilobou. Preto sa nestane, že rastlina odhnije skôr, než pustí korene.

Odporúčame: Špongia na riad – nedáš na ňu dopustiť? Po tomto zistení sa jej viac nedotkneš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

JAN KOMADA 23.03.21 15:29

JK
karma
100.00

Super nápady

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 23.03.21 18:14

MM
karma
100.00

zaujímavé, zatiaľ som o tom nikde nečítala

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 23.03.21 19:38

MR
karma
104.00

med je naozaj super potravina

  • 1
Odpovedať

Patrik Podmanický 05.04.21 13:40

PP
karma
96.00

Med je u mňa v cenných veciach na veľmi vysokej priečke, preto by ma nikdy nenapadlo používať ho v záhrade. Je to všeliek, ktorého lyžica je pre mňa začiatkom každého dňa. Samozrejme toho pravého, od včelára.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní