TOP potraviny pre zdravie žien: Ktorými by sme sa mali zásobovať?

TOP potraviny pre zdravie žien: Ktorými by sme sa mali zásobovať?

V našom jedálničku by mali byť zastúpené rozličné potraviny. Tie sú totižto zdrojom rôznych živín, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Ak by bola naša strava jednotvárna, a teda by sme konzumovali len určité potraviny, mohol by nám hroziť napríklad nedostatok vitamínov, minerálov a iných látok. Naša strava by preto mala byť pestrá. Niektoré zdravé potraviny sa však oplatí niekedy uprednostniť. Napríklad jedálniček mužov by mal určite obsahovať granátové jablká, ktoré majú priaznivý vplyv na prostatu, alebo para orechy, ktoré vďaka svojmu zloženiu blahodarne pôsobia na hladinu testosterónu. A ktoré potraviny by vo svojom jedálničku mali uprednostniť ženy?

Mastné ryby

Ženy by vo svojom jedálničku mali v prvom rade privítať zdravé ryby. Perfektnou voľbou sú mastnejšie morské ryby, akými sú napríklad losos, makrela či tuniak. Tieto ryby sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré predstavujú zdravé tuky. Sú nevyhnutné pre zdravie srdca a ciev, mozog a činnosť nervového systém. Rozpúšťajú sa v nich viaceré vitamíny, sú nenahraditeľné pre mnohé základné hormóny a podporujú dobrú kvalitu kože, vlasov i nechtov. Okrem toho ryby patria k ojedinelým dobrým potravinovým zdrojom vitamínu D, ktorý je spájaný s prevenciou viacerých nádorových ochorení, vrátane rakoviny prsníka.

Pozri aj: Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek

plody mora

Zdroj: Shutterstock®

Plody mora

Nielen ryby, ale aj rozličné plody mora, by sa mali objavovať na tanieri žien. Spomenúť môžeme kraba, krevety, slávky, mušle či kalamáre. Tieto potraviny sú zdrojom rozličných dôležitých a zdraviu prospešných živín. Nájdeme v nich hlavne viaceré minerálne látky a stopové prvky. Mnohé morské živočíchy sú perfektným zdrojom zinku a selénu. Oba minerály majú priaznivý vplyv na činnosť pohlavných orgánov, produkciu hormónov a celkovú plodnosť. Navyše majú i funkciu antioxidantov, vďaka čomu prispievajú k prevencii rakoviny.

Paradajky

Paradajky sú vítanou potravinou v jedálničku mužov, no rovnako to platí aj v prípade stravovania žien. Jedným z dôvodov je hlavne značný obsah veľmi silného antioxidantu zvaného lykopén. Množstvo lykopénu v paradajkách sa ich tepelnou úpravou dokonca zvyšuje. A v čom je lykopén taký prospešný? Pokožku napomáha chrániť pred UV žiarením a predčasným starnutím, podporuje zdravie srdcovo-cievneho systému a rovnako preventívne pôsobí voči rakovine prsníka, krčka maternice a ďalším nádorovým ochoreniam. 

mak

Zdroj: Shutterstock®

Mak

Prečo by ženy mali vo svojom jedálničku privítať práve mak? Mak totižto radíme medzi najlepšie zdroje vápnika, ktorý je pre ženy nesmierne dôležitý. Najmä ženy v období menopauzy mávajú problémy s nedostatkom a stratami vápnika a rovnako je u nich prítomné vyššie riziko osteoporózy. K stratám vápnika tiež môže dochádzať počas tehotenstva. Ženy by si preto mali vždy dávať pozor na dostatočný prísun tohto dôležitého minerálu, ktorý sa stará nielen o zachovanie dobrej kondície kostí. S dopĺňaním vápnika dobre pomáha aj makový olej. 

Listová zelenina

Ďalšou potravinou pre zdravie žien je listová zelenina, teda špenát, mangold, rukola, rozličné druhy šalátov či kel. Listová zelenina je skvelým zdrojom kyseliny listovej, čo je vitamín skupiny B, konkrétne vitamín B9. Táto látka sa podieľa na tvorbe DNA, tiež na delení buniek v tele a znižuje riziko vývojových vád embrií počas tehotenstva. Vo zvýšenej miere potrebujú vitamín B9 nielen tehotné ženy, ale v dostatočnom množstve by ju mali prijímať aj ženy, ktoré sa snažia otehotnieť. Zdrojom kyseliny listovej je aj cvikla, špargľa, karfiol či šošovica.

bobuľové ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Bobuľové ovocie

I bobuľové ovocie je vítané v jedálničku žien. Čučoriedky, brusnice, maliny, jahody, ríbezle, černice a mnohé ďalšie druhy sú plné vitamínov, minerálov a iných živín. Vďaka vysokému podielu antioxidantov prispievajú k ochrane buniek pred škodlivými voľnými radikálmi, čím sa podieľajú na prevencii mnohých civilizačných ochorení. Znižujú i riziko niektorých druhov rakoviny. V chutných bobuliach tiež nájdeme vyššie spomínanú kyselinu listovú či vitamín C, ktorý je dôležitý pre tvorbu kolagénu, a tým aj pre krásu a mladistvý vzhľad pokožky. 

Ľanové semienka

Ako posledné ešte môžeme spomenúť ľanové semienka. Tieto semienka sú skvelým pomocníkom v boji proti zápche či vysokému cholesterolu. Prečo sú špeciálne prospešné pre ženy? Nájdeme v totižto nich fytoestrogény, čo sú rastlinné látky, ktoré pôsobia podobne ako ľudské estrogény. Ľanové semená obsahujú konkrétne lignany, ktoré môžu pôsobiť ako fytoestrogény aj ako antioxidanty, čím napomáhajú chrániť bunky pred účinkami škodlivých voľných radikálov. Ľanové semená sú vhodnou súčasťou stravy žien i v menopauze.

Odporúčame: Vieš, ako si doplniť jód? Nájdeš ho v týchto potravinách!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Reibergerová 24.03.21 15:33

MR
karma
104.00

sú nielen zdravé ale aj chutné

  • 0
Odpovedať

Kates Svelova 18.10.23 08:29

KS
karma
-1.00

Zdravím vás žienky. Chcem sa s vami podeliť o moje skúsenosti s vplyvom stravy obsahujúcej estrogény na moje reprodukčné zdravie. Je to téma, ktorá ma začala zaujímať, keď som začala mať prvé problémy s menštruáciou, výrazným PMS a podobne. Všetko jednoducho naznačovalo, že trpím hormonálnou nerovnováhou. Nevedela som však, ktoré potraviny by mi pomohli podporiť produkciu ženských hormónov v tele a preto som začala pátrať. V tom spomenutom je množstvo užitočných informácií o potravinách a ich vplyve na hormonálnu rovnováhu žien. Článok obsahoval rôzne tipy, ako prirodzene podporiť hormonálnu rovnováhu prostredníctvom prírodných metód. To som si aj veľmi cenila, pretože nerada chodím k doktorke, pokiaľ môžem niečo vyskúšať vyriešiť aj sama a predovšetkým prírodnou cestou. Preto som samozrejme týmto nápadom dala šancu a pravidelne som dodržiavala pitie rôznych bylinných čajov s fytoestrogénmi a do stravy som zahrnula aj viac potravín s ich obsahom. Už po druhom mesiaci pravidelnej konzumácie tejto stravy a byliniek som pociťovala naozaj zmeny k lepšiemu.:)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní