Nehody v kuchyni sa stávajú a tie so soľou sa nevyhnú ani tej najšikovnejšej gazdinke. Uhrať to slovami „som zamilovaná“, keď čosi presolíme nám možno prejde, ale jedlo by sa tak či onak patrilo zachrániť. Ak si neviete rady, privolajte na pomoc pár šikovných tipov, ktorých zárukou je, že si ich odskúšali už naše prababičky. Aj presolené jedlo sa totiž vďaka rýchlemu zásahu môže zmeniť na dokonalú dobrotu. Chce to len nepodliehať panike.
Tak teda ako na to? Medzi hlavných pomocníkov by v prípade presoleného jedla mali patriť zemiaky, voda, prípadne kocka cukru.
Niekedy sa inak nedá a jedlo zachránite len jedlom druhým. Teda musíte zvýšiť dávku jedla z jednej na dve, pričom tá druhá už bude bez soli a premiešate ich. Nezabudnite chutnať, pretože je dosť pravdepodobné, že pôvodnú výraznú chuť budete musieť nanovo vytvoriť.
Odporúčame prečítať:
Čísla a ich vplyv na našu domácnosť
Solíme veľa, prečo je to nezdravé?
Inokedy zas môžeme improvizovať.
Keď presolíme polievku
Kým varíte, pridajte do nej aspoň jeden očistený zemiak. Ten má totiž skvelú vlastnosť vsiaknuť do seba soľ. Podobne zafunguje aj kocka cukru, s ňou ale opatrnejšie. Cukor do polievky ponorte, chvíľku ho v nej podržte a tak vytiahnite von. Polievku premiešajte, ochutnajte a pokiaľ sa vám zdá, že je ešte stále slaná zopakujte „mágiu“ s cukrom ešte raz.
Ako špongia na soľ funguje aj obyčajná žemľa. Inšpirované cukrom, vyskúšajte čosi podobné aj s týmto kúskom pečiva. Žemľu ale vyberte až tesne pred servírovaním.
Krémové polievky môžete zjemniť mliekom, alebo ďalšou dávkou smotany. Popri miešaní vždy ochutnávajte, aby ste nestratili chuť samotnej polievky.
Ak nič nefunguje je tu ešte možnosť zväčšiť objem polievky a vliať do nej ešte viac vody. Je však pravdepodobnosť, že polievka bude slabá a nevýrazná.
Pokiaľ sa vám podarí presoliť vývar, vlejte doň surové bielko. Povarte až kým sa bielko nezrazí a vyberte ho von.
Odporúčame prečítať:
Keď presolíme omáčku
Do príliš slanej omáčky môžete nastrúhať zemiak. Jednak ju tým zahustíte a jednak do seba zemiak vpije prebytočnú soľ. Ak chcete skôr jemnejšiu chuť, omáčku na záver sceďte.
Podobný efekt dosiahnete aj nakrájaným jablkom, ktoré na konci varenia z omáčky vyberte.
Pre presolenom jedle sa chytajte toho, čo doma máte. Ak chýba zemiak, ale aj jablko, omáčku sa snažte zjemniť inými ingrediencami. Pomôcť (v závislosti od chuti) môže napríklad ocot, smotana, mlieko, vajíčko, kokosové mlieko, kyslá smotana, ale aj med.
Má vaša omáčka zeleninový základ? Doplňte ho ešte. Do presolenej omáčky môžete nastrúhať mrkvu, petržlen, zeler, či pridať kaleráb.
Soľ vytiahnu aj kúsky tmavého pečiva. Nechajte v omáčke rozvariť kúsky chleba, alebo čosi ako hrianku (či starší chlebík) do nej ponorte a po chvíli vytiahnite.
Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí