Ako zachrániť presolené jedlo?

Ako zachrániť presolené jedlo?
  • 21.06.2023
  • Silvia Karasová

Nehody v kuchyni sa  stávajú a tie so soľou sa nevyhnú ani tej najšikovnejšej gazdinke. Uhrať to slovami „som zamilovaná“, keď čosi presolíme nám možno prejde, ale jedlo by sa tak či onak patrilo zachrániť.

Ak si neviete rady, privolajte na pomoc pár šikovných tipov, ktorých zárukou je, že si ich odskúšali už naše prababičky. Aj presolené jedlo sa totiž vďaka rýchlemu zásahu môže zmeniť na dokonalú dobrotu. Chce to len nepodliehať panike.

Tak teda ako na to? Medzi hlavných pomocníkov by v prípade presoleného jedla mali patriť zemiaky, voda, prípadne kocka cukru.
 

Niekedy sa inak nedá a jedlo zachránite len jedlom druhým. Teda musíte zvýšiť dávku jedla z jednej na dve, pričom tá druhá už bude bez soli a premiešate ich. Nezabudnite chutnať, pretože je dosť pravdepodobné, že pôvodnú výraznú chuť budete musieť nanovo vytvoriť.

Odporúčame prečítať: Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

Ako zachrániť presolenú polievku?

  • Kým varíte, pridajte do nej aspoň jeden očistený zemiak. Ten má totiž skvelú vlastnosť vsiaknuť do seba soľ. Podobne zafunguje aj kocka cukru, s ňou ale opatrnejšie. Cukor do polievky ponorte, chvíľku ho v nej podržte a tak vytiahnite von. Polievku premiešajte, ochutnajte a pokiaľ sa vám zdá, že je ešte stále slaná zopakujte „mágiu“ s cukrom ešte raz.
  • Ako špongia na soľ funguje aj obyčajná žemľa. Inšpirované cukrom, vyskúšajte čosi podobné aj s týmto kúskom pečiva. Žemľu ale vyberte až tesne pred servírovaním.
  • Krémové polievky môžete zjemniť mliekom, alebo ďalšou dávkou smotany. Popri miešaní vždy ochutnávajte, aby ste nestratili chuť samotnej polievky.
  • Ak nič nefunguje je tu ešte možnosť zväčšiť objem polievky a vliať do nej ešte viac vody. Je však pravdepodobnosť, že polievka bude slabá a nevýrazná.
  • Pokiaľ sa vám podarí presoliť vývar, vlejte doň surové bielko. Povarte až kým sa bielko nezrazí a vyberte ho von. 

Odporúčame prečítať: 

Aká planéta nad vami drží ochrannú ruku? - časť I.

Aká planéta nad vami drží ochrannú ruku? - časť II.

Ako zachrániť presolené jedlo?

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ako zachrániť presolenú omáčku?

  • Do príliš slanej omáčky môžete nastrúhať zemiak. Jednak ju tým zahustíte a jednak do seba zemiak vpije prebytočnú soľ. Ak chcete skôr jemnejšiu chuť, omáčku na záver sceďte.
  • Podobný efekt dosiahnete aj nakrájaným jablkom, ktoré na konci varenia z omáčky vyberte.
  • Presolenú omáčku zachráni aj fazuľa z konzervy. Pridajte za lyžicu fazule z konzervy do omáčky a chvíľu ju povarte. Fazuľu následne z omáčky vyberte alebo ju tam nechajte – omáčku o niečo vylepší.
  • Pre presolenom jedle sa chytajte toho, čo doma máte. Ak chýba zemiak, ale aj jablko, omáčku sa snažte zjemniť inými ingredienciami. Pomôcť (v závislosti od chuti) môže napríklad ocot, smotana, mlieko, vajíčko, kokosové mlieko, kyslá smotana, ale aj med.
  • Má vaša omáčka zeleninový základ? Doplňte ho ešte. Do presolenej omáčky môžete nastrúhať mrkvu, petržlen, zeler, či pridať kaleráb.
  • Soľ vytiahnu aj kúsky tmavého pečiva. Nechajte v omáčke rozvariť kúsky chleba, alebo čosi ako hrianku (či starší chlebík) do nej ponorte a po chvíli vytiahnite.

Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí

Ako zachrániť presolené jedlo?

Zdroj: thinkstockphotos.com

Čo robiť pri presolenom mäse?

Určite ho nevyhadzujte a nevzdávajte to! Ak sa vám podarilo mäso presoliť, tak jeho chuť vybalansujte nesolenou prílohou. To znamená, že sa odporúča slanú chuť mäsa dorovnať nesolenou ryžou alebo zemiakovou kašou, zeleninou alebo cestovinami.

Mimochodom, ak ako prílohu použijete cestoviny, tak nesolenú vodu z uvarených cestovín môžete rovnako použiť na stiahnutie slanosti polievky alebo mäsa. 

Zachránia vás aj bublinky

Či už ste boli pri varení zamilované alebo sa vám len pošmykla ruka, pripravené jedlo rozhodne nevyhadzujte. Aj keď je slané, zjesť ho môžete, ale zapíjajte ho bublinkami. Či už perlivou minerálkou, šumivým vínom alebo pivom - bublinky údajne prebijú slanú chuť pripraveného pokrmu. 

Aktualizovaný článok: 21.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Zahoranová 25.08.15 15:44

MZ
karma
92.00

občas sa mi veru stane že je jedlo presolené ale nie tak aby sa to nedalo zjesť :-)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 11.09.15 21:29

karma
93.00

to sa stalo už asi každému :) našťastie sa to dá zachrániť

  • 0
Odpovedať

Miriama Šimorová 09.10.15 14:16

karma
-1.00

Dobre vedieť, určite si na to spomeniem keď sa mi pošťastí :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 20.09.18 21:44

MC
karma
109.00

Už sa mi stalo ,ale pomohol zemiačik.Nabudúce vyskúšam aj iné ...

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 09.11.18 15:06

AH
karma
115.00

S presolenym jedlom máme skúsenosti určite všetci.Dakujem za ďalšie tipy

  • 2
Odpovedať

Daniela Bieliková 24.06.23 18:46

DB
karma
117.00

zaujímavé rady...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní