Časté škodce na izbových rastlinách: Ako ich odhaliť a odstrániť?

Časté škodce na izbových rastlinách: Ako ich odhaliť a odstrániť?

Pravdepodobne len vo veľmi malom množstve domácností nenájdeme žiadne izbové rastliny. Aspoň nejaký kaktus, alebo možno i orchidea s krásnymi kvetmi si v kuchyni či obývačke nájde svoje miesto. Rastliny sú predsa krásnymi živými dekoráciami a doplnkami. Vyžadujú si však našu pozornosť a správnu starostlivosť, ktorá môže byť neraz neľahká. Môžeme totiž naraziť na viaceré problémy. Medzi časté chyby pri pestovaní izbových rastlín radíme zlé umiestnenie rastliny v interiéri, napríklad na veľmi slnečné miesto alebo naopak do tieňa, taktiež nadmerné hnojenie či neskoré presádzanie. Rastline tiež môže uškodiť nevhodná zálievka, teda nadmerné alebo nedostatočné zalievanie.

Kvietky v domácnosti ešte môžu potrápiť napríklad i škodce. Ich výskyt môže, ale nemusí súvisieť s tým, ako sa o svoju zeleň staráme. Škodcom sa darí v suchom a teplom prostredí. K rastlinám v interiéri sa môžu dostať napríklad pri vetraní, rovnako ich so sebou môžeme domov doniesť s novou zakúpenou rastlinou či novou zeminou. Čo v prípade, ak na svojej obľúbenej rastline objavíme nejakých parazitov? Rastlinu je vhodné umiestniť niekde do karantény, aby sa nenakazili i ďalšie. No a potom treba so škodcami poriadne zatočiť. Ktoré škodce sú najčastejšie a ako sa ich zbaviť?

Pozri aj: Čo treba stihnúť do zimy? Kým udrú mrazy v plnej sile, nezabudni na toto

vlnatka

Zdroj: Shutterstock®

Vlnatka

Medzi najčastejšie škodce, ktoré môžeme spozorovať aj na izbových rastlinách, patria rôzne červce. Medzi ne radíme i takzvanú vlnatku. Ide o malý hmyz s bielym, béžovým či ružovkastým telom. Je ho možné ľahko rozpoznať pomocou jeho voskovitých sekrétov, ktoré tvoria akési chumáčiky. Vyzerajú ako vlna či vata. Vlnatky najčastejšie nájdete prichytené na spodnej strane listov. Možno ich objaviť na fikusoch, orchideách, kaktusoch, šeflerách a ďalších izbových rastlinách.

Vlnatky spôsobujú na rastline suché miesta. Ak nie je nimi rastlina nadmerne zasiahnutá, dobre sa ich dá zbaviť poriadnou sprchou. Taktiež je možné škodce mechanicky odstrániť a listy následne pravidelne umývať handričkou namočenou v saponátovej vode či liehu. Vo vážnejších prípadoch je rastlinku vhodné ošetriť prostriedkom proti saciemu a žravému hmyzu.

štítničky

Zdroj: Shutterstock®

Puklice a štítničky

Medzi ďalších nevítaných hosťov v našich domácnostiach, hodujúcich na našich izbových rastlinách, patria puklice a štítničky. Ide opäť o červce a savý hmyz. Pohybujú sa len ich mladé larvy, v dospelosti sú nehybné. Puklice majú vypuklé voskovité telo, zvyčajne hnedastej farby. Štítničky si zase vytvárajú akýsi oválny štítok. Dajú sa nájsť prisaté na spodnej aj vrchnej strane listov, taktiež na stonkách či rapíkoch listov.

Títo zástupcovia červcov často vylučujú lepkavú tekutinu. Neraz napádajú už oslabené rastliny. Spôsobujú opadávanie starých listov, nové listy sú zase deformované. Tieto škodce je opäť možné mechanicky odstrániť, napríklad pomocou vaty či handričky namočenej v liehu alebo mydlovom roztoku. Najviac napadnuté časti rastliny je však vhodné úplne odstrániť. Možné je tiež použitie systémových insekticídov. Vhodné je okrem toho dezinfikovať i pôdu. Vo vážnych prípadoch nemusí byť možné rastlinu nejako zachrániť.

Pozri aj: Najkrajšie sukulenty do bytu: Ktoré privítaš aj u seba doma?

molice

Zdroj: Shutterstock®

Molice

Molice predstavujú škodcov izbových aj skleníkových rastlín, prípadne napádajú i niektoré druhy rýchlenej zeleniny. Ide v podstate o malé biele mušky. Ukrývajú sa na spodnej strane listov, kde cicajú rastlinné šťavy a vylučujú veľké množstvo lepkavej medovice. To môže viesť až k hnilobe listov. Ak potrasiete chorou rastlinou, molice spod jej listov vo veľkom húfe povyletujú. V lepšom prípade postačí, ak rastlinku poriadne vysprchujete. Taktiež môžu byť nápomocné akési lepkavé doštičky, na ktoré sa lietajúci škodcovia jednoducho prilepia. Je ich možné nájsť v obchodoch s produktmi do záhrady či na internete. Pri silnom napadnutí rastliny sa však možno nevyhnete postreku a chemickému ošetreniu.

Vošky

Izbové rastliny tiež môžu byť napadnuté voškami. Často sa objavujú na nových listoch a mladých výhonkoch, taktiež na púčikoch. Na listoch rovnako zanechávajú lepkavú tekutinu. Ide o sací hmyz, ktorý poškodzuje listy, spôsobuje na nich fliačiky a škvrny. Napadnutie rastliny týmto škodcom môže spôsobiť rast listov s neprirodzeným tvarom. V postihnutých častiach listov sa môže rozvíjať čierna pleseň. Likvidácia vošiek nebýva tak náročná. Pri slabom napadnutí je vhodné škodcov opakovane spláchnuť prúdom vody. Listy dôkladne poumývajte mydlovo-liehovým roztokom. Napadnuté časti môžete odstrihnúť. Ak je rastlina skutočne výrazne napadnutá, použite postrek proti savému hmyzu. Počas liečby rastlinu určite oddeľte od zdravej zelene.

smútivky

Zdroj: Shutterstock®

Smútivky

Ako posledné môžeme spomenúť ešte smútivky (mušky v kvetináčoch). Ide v podstate o drobné hnedé až čierne mušky. Spoznáte ich pomerne ľahko. Obľubujú poletovať okolo rastlín a sú poriadne otravné. Smútivky obľubujú vlhko a trvalo zvlhčený substrát. Ako prvé je preto vhodné nechať substrát rastliny poriadne preschnúť, ale len do takej miery, aby to samotnej zeleni neuškodilo. Pri tomto hmyze tiež pomôžu spomínané lepkavé pasce, umiestnené v blízkosti rastliny.

V boji so smútivkami pomôže aj cesnak. Stačí ho len očistiť a zapichnúť do kvetináča. Nezabudnite ho však priebežne kontrolovať – ak zhnije, tak ho vymeňte. Vyskúšať môžete aj zápalky. Tie zapichnite do substrátu. Síra na zápalkových hlavičkách dokáže smútivky „odplašiť". 

Povrch substrátu v črepníku je tiež vhodné niečím prikryť, napríklad jemným štrkom či kamienkami. Dospelé škodce sa tak nedostanú von, ani tam nebudú môcť poletujúce mušky klásť vajíčka. Vo vážnych prípadoch tiež môže pomôcť vhodný insekticídny prípravok.

Odporúčame: TOP izbové rastliny s farebnými listami: Upriamia na seba všetku pozornosť!

Aktualizovaný článok: 9.11.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 02.11.20 06:56

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, tieto malé potvorky naozaj dokážu potrápiť kvietky!

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 02.11.20 09:17

KK
karma
105.00

Škodce na izbových rastlinách som ešte nemala, ale tento rok som sa trápila so škodcami v záhrade a najviac mi poškodili katalpy.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.11.20 17:46

MM
karma
100.00

vlnatka je z nich azda najškodlivejšia

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 03.11.20 21:07

karma
109.00

Veru sa mi už stalo,že som musela celú rastlinu zahodiť,lebo som ju mala posiatu voškami a bála som sa,aby mi neprešli aj na iné kvety.Teraz aspoň viem,ako proti nim bojovať.Snáď vyhrám ja a nie tie potvory.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní