Čistiace a dezinfekčné prostriedky nemusíš kupovať! Tieto máš určite doma a nevieš o nich

Čistiace a dezinfekčné prostriedky nemusíš kupovať! Tieto máš určite doma a nevieš o nich

Nie je to tak dávno, čo sa dezinfekcia stala nenahraditeľným prostriedkom každej domácnosti. A nielen dezinfekcia na ruky, ale práve aj tá domáca. A dnes? V súčasnosti už si bez nej nevieme predstaviť čistenie domácnosti. Avšak, premýšľali ste niekedy nad prírodnými, netoxickými čistiacimi prostriedkami? Áno, aj také existujú a možno ich máte doma aj vy!

Stačí sa len porozhliadať a mnoho prírodných antibakteriálnych prostriedkov nájdete napríklad aj v kuchyni. A popravde, takéto prostriedky sú zdravšie pre celú rodinu i domácich miláčikov. Čo sa týka ich účinkov, tak sú porovnateľné s chémiou z obchodu. Ktoré to sú? Ktoré čistiace a dezinfekčné prostriedky nájdete aj u seba doma a môžete ich použiť na dezinfekciu celej domácnosti? Poradíme vám!

Pozri aj: Zápach v domácnosti po varení či pečení: Jednoduchý trik, ako ho odstrániť bez vetrania 

Biely ocot

Vyrobený z kyseliny octovej a vody, ľahko čistí mastnotu a odstraňuje plesne, pachy, škvrny a pod. Síce nie je vhodný na utieranie všetkých povrchov (napr. nehodí sa na mramor), no pri mnohých činnostiach ho využijete. Biely ocot totižto pomáha odstraňovať povrchové baktérie, čo bolo dokázané aj mnohými štúdiami. Mnohokrát je označovaný ako bezpečná alternatíva bielidla. Odradiť od jeho použitia môže jedine jeho typický kyslý zápach.

Vodka

Asi páni by povedali, že škoda vodky, ale šikovné gazdinky ju dokážu skvelo využiť a zužitkovať aj v domácnosti – predovšetkým pri jej dezinfekcii. Väčšina druhov vodky obsahuje 40 % alkohol, ktorý možno použiť ako dezinfekčný prostriedok na odstránenie plesní a húb. Podobne ako ocot, tak aj vodka odmasťuje, odstraňuje škvrny a osviežuje tkaniny. Ak chcete využi jej potenciál naplno, tak sa v obchode porozhliadnite po viac percentnej vodke (napr. 60 %).

Esenciálne oleje

Pridávame ich do difuzérov, do prania, častokrát nám sú nápomocné pri liečbe mnohých ochorení (napr. sú vhodné na naparovanie), no službu nám spravia aj pri starostlivosti o domácnosť. Nie je prekvapením, že esenciálne oleje sú účinným prostriedkom proti baktériám a plesniam.

Pridať ich môžete do vodky alebo do roztoku mydla a vody, čím podporíte ich čistiace vlastnosti. V takejto kombinácii sa hodia napríklad na boj so zápachom v domácnosti či s plesňami. Medzi účinné esenciálne oleje, ktoré sa oplatí vyskúšať pri starostlivosti o domácnosť, môžeme zaradiť čajovníkový olej, olej z citrónovej trávy, pomarančový olej i gerániový olej.

Zaujme ťa aj: Ako vyčistiť upchaté umývadlo bez zvona? Toto ti zaručene pomôže!

Para

Najlepším, možno najlacnejším a najbezpečnejším čistiacim prostriedkom je kombinácia vody a tepla. Žiadna chémia, len voda! Po zahriatí vody aspoň na 100 °C dosiahnete paru, ktorá dokáže odstrániť odolné škvrny a mastnotu i dezinfikovať povrchy. Práve to je dôvod, prečo mnoho ľudí nedá dopustiť na parné čistenie. Parným čistením dokonca dosiahnete hĺbkové čistenie.

Kastílske mydlo

Jeho korene siahajú do regiónu Španielska a pôvodne sa vyrábalo z olivového oleja. Dnes sa častejšie vyrába zo zmesi rastlinných olejov. Kvapku mydla môžete pridať do vody pri umývaní riadu. Neváhajte ho tiež pridať do vody pri umývaní nábytku či podlahy. Kastílske mydlo a sa tiež hodí aj na pranie oblečenia.

Odporúčame: TOP esenciálne oleje na akné a problematickú pleť: Ako nám môžu pomôcť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

maria oravcova oravcova 12.12.22 07:41

MOO
karma
-1.00

výborné rady, ďakujem a budem tieto rady používať v mojej domácnosti

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní