Dôkladné upratovanie počas celého roka: Týchto 5 vecí je potrebné čistiť či meniť každý deň!

Dôkladné upratovanie počas celého roka: Týchto 5 vecí je potrebné čistiť či meniť každý deň!

Máte už jarné upratovanie za sebou alebo vás to ešte len čaká? Poumývali ste už okná, leskne sa u vás podlaha a po prachu už niet ani najmenšej stopy? Nuž, upratovanie v každej domácnosti prebieha úplne inak. Niekto sa ako prvé pustí do utierania prachu, zatiaľ čo iní ešte stále hľadajú tie najlepšie tipy a triky ako umývať okná bez šmúh. Verte či nie, ale pri hľadaní trikov narazíte hneď na desiatky, ktoré „zaručene fungujú“. Stačí si len vybrať ten, ktorý vám je najviac sympatický a pri ktorom si myslíte, že bude skutočne fungovať.

Avšak, upratovanie by sa nemalo obmedzovať len na jedno či viacero období v roku alebo len na jeden deň v týždni. Upratovať by sme mali každý deň. A to hlavne pre naše zdravie! Vezmite si len taký prach – koľko zdravotných problémov môže spôsobiť? A čo také baktérie či roztoče v posteli? Upratovanie by sa malo stať našou každodennou rutinou. Povieme vám, ktoré veci by ste mali čistiť každý jeden deň!

Pozri aj: Šupky z jabĺk, banánov, cibule a ďalších potravín – TOP tipy, ako ich zužitkovať

1. Kuchynské utierky

Ako často ich meníte? Je to aspoň raz do týždňa? Možno ste si práve povedali, že to stačí, keďže používate umývačku riadu a do utierky si len občas utriete ruky alebo nejaký ten riad, ktorý ste museli umyť ručne. Avšak, vedeli ste, že kuchynské utierky by ste mali meniť každý deň aj keď si do nich len utierate ruky?

Podľa štúdii sú bavlnené kuchynské utierky považované za najšpinavšie a najznečistenejšie miesto v kuchyni. A rovnako to platí aj v prípade uterákov v kúpeľni alebo na toalete. Tie dozaista používate každý deň, a tak by ste ich každý deň aj mali meniť. Samozrejme, nič sa nestane, keď utierky či uteráky vymeníte každý druhý deň alebo len párkrát do týždňa. Dôležité je, že ich meníte a uvedomujete si, že je potrebné to robiť.

2. Obkladačky v kúpeľni

Najdokonalejšie miesto na relax. Stačí si napúšťať vaňu, pridať soľ do kúpeľa, zapáliť sviečky, naliať pohár vína, zapnúť hudbu a ponoriť sa do svojich myšlienok. Proste najdokonalejšie miesto na relax, kde mnohí dokážu stráviť pokojne aj hodinu oddychom. Áno, niektorí si takýto relax nedokážu vychutnať a tak čas strávený v kúpeľni obmedzujú na nevyhnutné minimum.

Každopádne, nech už v kúpeľni strávite len zopár minút či rovno desiatky minút, nemali by ste zabúdať na jej dôkladné upratovanie. Po každom kúpeli alebo sprche by ste mali pretrieť aj obkladačky. Odporúča sa tiež vytrieť ich dosucha, aby ste predišli vzniku plesní, ktoré sa najčastejšie tvoria vo vlhkom prostredí.

3. Umývadlo v kúpeľni, kuchyni i na toalete

Nie je to zbytočnosť? Veď keď si umyjete ruky alebo aj kuchynský riad, umývadlo ostane čisté. Vďaka mydlu na ruky či saponátu na riad sa umyje aj samotné umývadlo a tak nie je potrebné ho čistiť nejako pravidelne. Dávalo by to možno logiku, ale vedzte, nefunguje to tak.

Pri umývaní rúk alebo riadu umývadlo ostáva v skutočnosti špinavé. Zanechávate v ňom po sebe špinu a baktérie, ktoré sa držia na stenách umývadla. Ak chcete, aby vaše umývadlá boli skutočne čisté, tak aspoň raz do týždňa by ste mali do umývadla napustiť vriacu vodu, pridať ocot a v prípade nejakých viditeľných škvŕn aj sódu bikarbónu. Takto nechajte roztok pôsobiť aspoň 10 minút a následne opláchnite.

Zaujme ťa aj: Ako správne čistiť drevené varechy? Tento trik si určite ešte neskúsila!

4. Kávovar

Bez kávy ani na krok! Káva je zväčša prvým nápojom, ktorý si ráno doprajeme, aby nás nakopol do nového dňa a prebral zo spánku. Niekomu stačí stlačiť jedno tlačidlo a káva je na stole v priebehu niekoľkých sekúnd. Iní si kávu pripravujú zložitejšie, avšak to nič nemení na tom, že aj kávovar by sa mal každý jeden deň čistiť.

Ideálne po každom použití by ste mali prepláchnuť všetky odnímateľné časti kávovaru, aby ste z nich odstránili mletú kávu a kávový olej. Kávovar poutierajte aj zvonku! A nazabúdajte,  platí to aj pre automatické kávovary.

5. Kuchynská pracovná doska

Zamyslíte sa nad tým, čo všetko ukladáte na kuchynskú linku. Úprimne, určite to nie sú len potraviny, ktoré ste práve priniesli z obchodu alebo z ktorých chystáte raňajky, obed či večeru pre celú rodinu. Na linke často skončí telefón, kľúče, doručená pošta, kabelka a mnoho iných vecí, ktoré sú špinavé a posiate baktériami.

Práve preto by ste mali povrch pracovnej dosky dezinfikovať každý jeden deň. Nepoužívajte však jednu a tú istú hubku, ktorú používate aj na riad. Je vhodné mať viacero hubiek na riad alebo utierok, ktoré majú vyhradený svoj účel použitia.

Neprehliadni: Nezničiteľná izbová rastlina: Táto prežije, aj keď ju zabudneš poliať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 03.04.23 07:39

MS
karma
100.00

No veru, toto všetko aj robím.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 04.04.23 21:11

karma
-1.00

Je vhodné mať viacero hubiek na riad alebo utierok, ktoré majú vyhradený svoj účel použitia. Toto dodržiavam

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 05.04.23 18:41

MR
karma
114.00

moja najmenej obľúbená činnosť pri upratovaní sú obkladačky v kúpelni

  • 0
Odpovedať

igor peto 08.04.23 17:52

IP
karma
116.00

zase to netreba preháňať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní