Izbová papraď Venušin vlas – jej zelené vejáre oživia každý interiér

Izbová papraď Venušin vlas – jej zelené vejáre oživia každý interiér

Izbové rastliny by nemali chýbať v žiadnej domácnosti, hoc by to bolo len pár krásnych zelených kúskov. Dokážu úžasne zútulniť interiér a navyše ozdravujú aj ovzdušie. Mnohé bežné izbové rastliny sú nenáročné na starostlivosť a stačí ich v podstate len pravidelne polievať. U mnohých neskúsených pestovateľov sú obľúbené napríklad kaktusy, ktorých nároky bývajú obvykle skutočne nízke.

Avšak, ak sa vám viac páčia strapaté rastliny s mnohými listami, ktoré razom upútajú pozornosť, rozhodnúť sa môžete napríklad aj pre paprade. Mnohé z nich sú pestované aj ako izbové rastliny. Síce nie sú najľahšie na starostlivosť, no keď majú dostatok vlhkosti, bude sa im dariť. Známou izbovou papraďou je nefrolepka, ktorá vyzerá ako typické papraďovité rastliny rastúce na našej planéte pred stovkami miliónov rokov. Dnes sa ale pozrieme na takzvaný Venušin vlas. Poznáte túto papraď? 

Poznáte Venušin vlas?

Pod ľudovým pomenovaním Venušin vlas sa ukrýva papraďovitá rastlina adiant Venušin, latinsky Adiantum capillus-veneris. Rod Adiantum zahŕňa asi 200 druhov, k známym a často pestovaným patrí napríklad aj Adiantum raddianum. Venušin vlas predstavuje vždyzelenú rastlinu s plazivým podzemkom, ktorá je charakteristická svojím úhľadným vzhľadom.

Má dlhé prevísajúce listy, ktoré sú zložené z vejárovitých laločnatých lístkov v tvare trojuholníka. Tieto lístky sú veľmi jemnučké, no keďže vyrastajú v bujných trsoch, rastlina pôsobí veľmi bohato. Na atraktivite rastliny sa rozhodne podieľa aj kontrast medzi svetlozelenými lístkami a tenkými, takmer čiernymi stonkami, na ktorých vyrastajú. 

Tento adiant dostal svoje ľudové pomenovanie údajne podľa toho, že ľudom skrátka jeho listy pripomínali hrivu bájnej bohyne, ktorá podľa legiend prišla na tento svet tak, že vystúpila z vĺn Stredozemného mora. Za domovinu adiantu sa však nepovažuje Európa, ale skôr americký kontinent. Postupne sa ale táto papraďovitá rastlina udomácnila v mnohých tropických a subtropických oblastiach, kde obľubuje vápenaté horniny v blízkosti prameňov. 

V krajinách mierneho pásma je pestovaná napríklad v skleníkoch alebo ako izbová rastlina. Jemné lístky Venušinho vlasu sa napríklad hojne využívali pri výrobe kytíc alebo vencov. Zaujímavosťou je, že v minulosti bola rastlina aj súčasťou tradičného lekárstva. Používala sa pri liečbe pásomníc v tele, neskôr sa však zistilo, že užívanie jej listov nie je pre človeka úplne bezpečné z dôvodu obsahu mierne jedovatých látok. 

Odporúčame: ​Aglaonema – izbovka s rozmanitým vzhľadom vhodná aj do tmavých interiérov

Veušin vlas

Zdroj: instagram.com/ebisu.homegarden

Kam umiestniť Venušin vlas?

Bežné paprade pestované v interiéroch si pomerne dosť potrpia na splnenie svojich požiadaviek na starostlivosť. Menej dokážu zvládať horšie pestovateľské podmienky, či už je to zlé umiestnenie alebo nesprávna zálievka. Ak teda chcete pestovať tieto zelené krásky, treba dávať pozor na splnenie ich požiadaviek. Adiant Venušin uprednostňuje svetlé stanovište bez prístupu priamych slnečných lúčov, ktoré by mohli spáliť jeho jemné lístky.

Zvládne aj polotieň, no do tmavých kútov rastlinu nedávajte. Skvelým miestom na pestovanie je okenný parapet orientovaný na sever. Severné okná obvykle nie sú úplne zaliate prudkými slnečnými lúčmi, no ak sa rastlina nachádza v ich priamej blízkosti, dokážu jej poskytnúť dostatok rozptýleného slnka.

Najlepšou voľbou je takéto okno v kúpeľni, v ktorej je dostatok vlhka. Adiant Venušin je totiž náročný na vlhkosť. Dávajte však pozor na prievan, ten nezvláda dobre. Skvelo vynikne aj na nejakej poličke, z ktorej bude môcť prevísať. Pozor na premiestňovanie Venušinho vlasu z miesta na miesto, nemá to rád!

Hlavné zásady pestovania Venušinho vlasu

  • Teplota – papraď možno pestovať pri bežnej izbovej teplote v rozmedzí 18 °C až 24 °C. Príliš vysoké aj príliš nízke teploty nezvláda dobre. Znesie len veľmi slabé mrazy, ideálne by však v zime nemala klesať teplota pod 10 °C.
  • Vlhkosť vzduchu – ako sme spomenuli, Venušin vlas je náročný na vlhkosť, ideálne je preto pestovanie v kúpeľni, kde je prirodzene vlhšie prostredie. Ak ho chcete umiestniť do inej izby, nevyhnete sa pravidelnému roseniu listov (hlavne v bytoch so suchým vzduchom a vo vykurovaných miestnostiach), ideálne dažďovou, alebo aspoň odstátou vodou. Rastline tiež môžete zvýšiť vlhkosť tak, že jej črepník postavíte na misku, v ktorej sú kamienky a voda, prípadne do jej blízkosti umiestnite difuzér. 
  • Zálievka – Venušin vlas požaduje nielen vlhkosť vo vzduchu, ale aj v pôde. Trvalé premokrenie nezvláda, no darí sa mu, ak je pôda stále mierne vlhká. Celoročne je vhodné polievať raz týždenne, cez horúce leto pokojne dvakrát týždenne v menšom množstve. Substrát by nikdy nemal úplne vyschnúť. Zostatok vody po poliatí vylievajte, nenechávajte rastlinu stáť vo vode. 
  • Substrát – ocení kvalitný substrát na báze rašeliny. Vhodná je kyslejšia vápenatá pôda. Použiť možno substrát špeciálne určený na pestovanie papraďovitých rastlín. 
  • Hnojenie – od jari do jesene hnojíme 2-krát mesačne tekutým hnojivom na zelené izbové rastliny alebo hnojivom špeciálne určeným na paprade. 
  • Presádzanie – Venušin vlas pri dobrých podmienkach rastie rýchlo, za sezónu dokáže zdvojnásobiť svoj objem. Presádzame podľa potreby každé dva až štyri roky, keď rastlina viditeľne prerastie celý kvetináč, prípadne jej korene pretŕčajú cez spodné otvory. Pri presádzaní novú zeminu príliš nestláčame, táto papraď má rada vzduch okolo korienkov. 

Odporúčame: ​Kávovník arabský – ten nemôže v domácnosti chýbať žiadnemu milovníkovi kávy

adiant Venušin

Zdroj: instagram.com/z_means_green

Ako rozmnožovať Venušin vlas?

Ako sme spomenuli vyššie, ak má Venušin vlas dobré podmienky pre rast, dokáže sa rýchlo zväčšiť. Čím sú podmienky horšie (napr. slabšie svetlo, nízka vzdušná vlhkosť), tým obvykle i rastie pomalšie. Súčasťou starostlivosti o túto papraď by malo byť pravidelné odstraňovanie starých a poškodených listov. Takýto zostrih ideálne robíme na jar, teda na začiatku sezóny. Ak papraď vyzerá celkovo neupravene a nepekne, na jar jej spravte radikálnejší rez. Listy orežte tesne pri zemi. Zanedlho ich nahradia nové mladé lístky. 

A ako na množenie Venušinho vlasu? Je tu možnosť vysiať pozbierané výtrusy, ktoré na listoch dozrievajú zvyčajne od júna do septembra. Pre rast je následne potrebná stála vlhkosť ovzdušia a substrátu, ako aj stála teplota okolo 21 °C. Takéto rozmnožovanie nie je v domácom prostredí práve najjednoduchšie a nie vždy sa to podarí. 

Ľahšou metódou rozmnožovania je delenie trsov. To spravíte jednoducho pri presádzaní paprade. Stačí oddeliť trs pekných a zdravých listov s koreňmi a zasadiť do nového črepníka. Treba však brať do úvahy, že opätovné rozrastanie bude trvať istý čas. Takto rozmnožovať sa oplatí preto len väčšie a husté paprade, ktorým rozdelenie na kráse neuškodí. 

Problémy pri pestovaní Venušinho vlasu

  • Vyschnutie rastliny – ak zabudnete Venušin vlas dlhšie poliať a prakticky celá rastlina vyschne, môžete ju skúsiť zachrániť tým, že jej listy zrežete a strnisko následne budete dvakrát denne rosiť vodou. Je pravdepodobné, že rastlina zakrátko začne vyháňať nové listy, ak nebola vyschnutá veľmi dlho. 
  • Krútenie listov – spôsobuje to spravidla nedostatok vlhkosti, či už v ovzduší, alebo v substráte. Dávajte pozor na pravidelnú zálievku. Ak rastlinu polievate, no aj tak sa jej krútia listy, začnite ju denne rosiť vodou. 
  • Hnednutie listov – ak hnednú končeky listov a tieto škvrny sú suché, je to znak nedostatku vlhkosti. Zvýšte rastline vlhkosť rosením listov. Ak sa hnedé fľaky objavujú na celých listoch, môže ísť o spáleniny od slnka. Posuňte rastlinu ďalej od okna. V prípade, že hnedé fľaky na listoch nie sú suché, dôvodom ich vzniku môže byť prepolievanie rastliny a hnitie. Ak zistíte, že je rastlina zmáčaná, presaďte ju do suchého substrátu.
  • Opadávanie listov – zvyčajne je na vine nedostatočná zálievka. Môže sa to diať aj z dôvodu prievanu alebo umiestnenia paprade v blízkosti vykurovacieho telesa. 
  • Veľmi svetlé listy – príčinou býva buď nadbytok svetelných lúčov alebo nedostatok živín. Skontrolujte, kedy ste naposledy rastlinu hnojili, ako aj jej umiestnenie.
  • Slabo olistené stonky – najčastejšou príčinou je nedostatok svetla alebo sucho. 
  • Rastlina nerastie – nemá vhodné pestovateľské podmienky. Buď má slabú zálievku alebo je umiestnená v tme, tiež môže byť príčinou nedostatok živín a malý kvetináč. 

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/seivabrutagram, instagram.com/plant.shadow


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Helena Povalova 10.02.23 20:16

HP
karma
107.00

Ďakujem za užitočné rady.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní