Víno sa zaručene nepokazí! Geniálny a lacný trik na udržanie jeho čerstvosti po otvorení fľaše

Víno sa zaručene nepokazí! Geniálny a lacný trik na udržanie jeho čerstvosti po otvorení fľaše

Poznáte to? Otvoríte víno, nalejete si do pohára a čo so zvyškom? Nebudeme si klamať, na Slovensku možno nie je úplne bežné, že sa odkladá otvorená fľaša vína do chladničky. To sa zväčša skonzumuje hneď. No ak sa vám stane, že sa fľaša vína nedopije, nemusíte ho automaticky vylievať. Bola by to veľká škoda!

Či už červené víno, biele víno, ružové víno alebo nealkoholické, ak ho nedopijete, je dôležité vedieť ho správne uskladniť, aby si udržalo svoju chuť. Ak nechcete, aby vám víno do nasledujúceho dňa skyslo, skúste tento šikovný trik od odborníkov, ktorí tvrdia, že s ním vám víno vydrží čerstvé aj niekoľko dní po otvorení fľaše.

Víno je elixírom života

IN VINO VERITAS – vo víne je pravda. Niekto tú oslobodzujúcu pravdu nájde až na dne vínovej fľaše, iní už v jednom pohári na víno naplnenom po okraj alebo do polovice. Hovorí sa, že dobré víno rozveseľuje srdce človeka. My by sme mohli tento výrok ešte doplniť, pretože víno rozveseľuje aj naše zdravie.

Víno má totižto priaznivý vplyv aj na zdravie človeka i na pokožku, keď si doprajete napríklad kúpeľ vo víne. A predovšetkým červené víno, ktoré obsahuje množstvo účinných zložiek – najmä antioxidantov. Vínu sú pripisované účinky, ako:

  • zmiernenie stresu a napätia,
  • podporujte tráviaci systém,
  • chráni organizmus pred vplyvom voľných radikálov,
  • údajne chráni organizmus pred srdcovo-cievnymi ochoreniami,
  • redukuje hladinu LDL cholesterolu v tele,
  • podľa amerických vedcov predlžuje ľudský život,
  • spomaľuje starnutie,
  • bráni ukladaniu tuku z jedla v tele.

Pozri aj: Zelená hviezda Instagramu Pilea: Táto trendy izbová rastlina už očarila mnohých!

Trik, ktorý zachráni víno pred skysnutím

Profesionálni somelieri veľmi dobre vedia, čo s otvorenou fľašou vína. Ak ste ho nedopili, tak rozhodne do fľaše nevracajte korok. Ak chcete, aby víno ostalo čerstvé a predovšetkým chutné, s korkom vo fľaši to nedocielite.

Víno by ste tak udržali v kontakte so vzduchom. Len čo fľašu otvoríte, dostane sa do nej kyslík. Ak by ste porézny korok vrátili späť na fľašu, víno by bolo stále v kontakte so vzduchom, čo podľa somelierov nie je dobré. Ako teda uchovať víno tak, aby bolo chutné aj deň či dva po otvorení fľaše?

Trik spočíva v prelievaní vína. Víno, ktoré ste nedopili prelejte do menšej uzatvárateľnej sklenenej nádoby (nádoba by nemala byť veľká, ale malo by sa do nej zvyšné víno akurát zmestiť). Tým docielite, že v nádobe bude menšie množstvo vzduchu, ktorý reaguje s vínom.

Vďaka tomuto triku bude víno chutiť stále sviežo aj niekoľko dní po otvorení. Zabudnite teda na trik s lyžičkou vo víne, ktorá má nejakým (nevysvetliteľným) spôsobom uchovať čerstvosť vína. Ani korok či dokonca špeciálne zátky na vínové fľaše vám nepomôžu v uchovaní jeho sviežej chuti.

Neprehliadni: Spálňa by mala byť miestom oddychu. Preto tieto 3 veci v nej nemajú mať svoje miesto!

7 spôsobov, ako otvoriť víno bez vývrtky

  1. Skrutka, skrutkovače a kladivo – niečo pre domácich kutilov. Ak nemáte poruke vývrtku, použite skrutku, ktorú naskrutkujete do korku. Následne ju kladivom vytiahnite.
  2. Korok vtlačte do fľaše – či už tenkým koncom na vareche alebo iným tupým predmetom, vtlačte korok do fľaše.
  3. Otváranie o stenu – nie je to úplne najbezpečnejší trik, ale mnohí uvádzajú, že v núdzi funguje. Zabaľte dno fľaše do uteráka alebo aj dvoch a opakovane udierajte o stenu, až kým korok nevypadne.
  4. Otváranie fľaše vína topánkou – podobný trik ako ten vyššie. S tým rozdielom, že namiesto uteráka použijete topánku. Avšak, v tomto prípade otočte fľašu hore dnom a po dne búchajte topánkou. Prestaňte, keď už korok bude z väčšej časti von, aby ste si nenarobili neporiadok.
  5. Vykrúťte korok kľúčom – natočte do korku kľúč pod uhlom 45 stupňov a pohybujte hornou časťou kľúča v kruhu, čím sa korok postupne vykrúti.
  6. Nahrejte hrdlo fľaše – pomocou zapaľovača alebo sviečky pomaly zahrievajte hrdlo fľaše vína, a to priamo pod korkom. Teplom sa korok začne posúvať nahor a nakoniec z fľaše vyletí.
  7. Použite na otvorenie nožnice – jednu čepeľ nožníc zapichnite do stredu korku. Opatrne, aby ste sa nezranili. Následne zatočte rukoväťou nožníc a ťahajte smerom von, kým sa korok neuvoľní.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní