Spálňa by mala byť miestom oddychu. Preto tieto 3 veci v nej nemajú mať svoje miesto!

Spálňa by mala byť miestom oddychu. Preto tieto 3 veci v nej nemajú mať svoje miesto!

Spálňa by mala byť pre každého z nás miestom oddychu a pokoja. A je vlastne jedno, či máte malú spálňu alebo modernú spálňu – ak sa v nej cítite príjemne, malo by to tak aj ostať. Samozrejme, spálňu dotvárajú maličkosti, akými sú doplnky do spálne.

Závesy do spálne či záclony, pohodlné kreslo, príjemný koberec, prehoz na posteľ, dekoračné vankúše – to robí spálňu spálňou. To robí z tohto miesta skutočne príjemné miesto, ktoré by malo byť útulné. Na druhej strane, často sa snažíme využiť každý jeden kútik v domácnosti na uskladnenie vecí. Ale, tak si zbytočne každú miestnosť zapratávame.

A platí to aj v prípade spálne. Viete, čo by ste v nej nemali skladovať a čo by ste si nemali so sebou brávať do postele? Ak nechcete narušiť kvalitu svojho spánku či vzťahy s partnerom, tieto veci zo spálne rýchlo odstráňte. Uvidíte, že sa vám bude lepšie zaspávať a váš spánok bude kvalitnejší.

Pozri aj: Čo je struma? Ako sa prejavuje, prečo vzniká a ako problém riešiť?

1. Pracovné veci

Poznáte aj vy to staré známe, že prácu by ste si nemali nosiť domov? Hoci je to dobrá rada, no niekedy sa, bohužiaľ, pracovným záležitostiam nevyhneme ani doma. Ak už si teda prácu domov prinesiete, tak sa s ňou NIKDY nezatvorte do spálne.

Spálňa je totižto miestom, kde má človek oddychovať a načerpávať nové sily. Pracovné záležitosti nás nútia byť aktívnymi, produktívnymi a tým pádom nás odvádzajú od spánku. Či už to je počítač, pracovné dokumenty, pracovné plánovače či iné papiere súvisiace s prácou mali by byť uložené niekde úplne inde. V domácej pracovni alebo inej miestnosti – len nie v spálni.

Práca môže narušiť nielen váš spánok, ale môže vašu pozornosť odvádzať aj od partnera. Dokonca terapeuti upozorňujú, že práca vo vás môže vyvolať pocit stresu a úzkosti, v dôsledku čoho sa vám bude horšie zaspávať.

Tiež platí, že „práca v spálni“ môže vytvoriť pocit nerovnováhy vo vzťahu, keď má prednosť pred kvalitným časom s partnerom.

2. Pomôcky na cvičenie / fitness zariadenia

V snahe zhodiť nejaké to kilo do plaviek si dokážeme domov priniesť všetky možné aj nemožné pomôcky na cvičenie, vďaka ktorým by to malo ísť ľahko. Avšak, z tých najdrahších strojov na cvičenie sa častokrát stáva poriadne drahý nemý sluha, ktorého úlohou je „držať“ naše oblečenie.

Síce nám všetky tieto pomôcky majú pomôcť na ceste za vysnívanou postavou, niekedy to môže byť ale úplne inak. Totižto, pohľad na všetky pomôcky súvisiace s cvičením v nás môžu vyvolať stres či úzkosť. Hlavne v prípade, ak ručička na váhe neklesá smerom nadol. A stres pred spánkom znamená len jedno – ťažšie zaspávanie či dokonca problémy so spánkom samotným.

A nielen to! Veci na cvičenie v spálni môžu vytvoriť nepríjemné prostredie pre vášho partnera. Zaberajú totižto podstatne veľa miesta, čo môže byť obmedzujúce pre vášho partnera, a to v prípade, že nezdieľa nadšenie do cvičenia spolu s vami.  

Tiež platí, že ak má vaša polovička vo zvyku chodiť spať skoro a vstávať neskoro, môže to byť pre vás obmedzujúce a pre neho tiež. Vy si tak nebudete môcť zacvičiť, keď dostanete chuť alebo naopak, váš partner nebude môcť oddychovať v posteli, keď príde na neho únava a vy budete práve v tej chvíli cvičiť.

Neprehliadni: Alergia na roztoče – vieš, ktoré príznaky na ňu poukazujú? Ako na jej liečbu?

3. Elektronické zariadenia

Problémy so spánkom majú množstvo príčin. V prvom rade sa hovorí o zle vyvetranej miestnosti, nevhodnom matraci či vankúši a ďalších faktoroch, ktoré vytvárajú nevhodné podmienky na spanie. A k ním patria aj elektronické zariadenia.

V dnešnej modernej dobe je ťažké vyhnúť sa používaniu všetkých elektronických zariadení. Veď aj budík si nastavujeme na mobiloch. Áno, to je v poriadku pokiaľ nepozeráte do telefónu v posteli a nekontrolujete pracovné e-maily. Ak mobil používate na ranné zobudenie, tak v tom problém nie je.

No ak v posteli používate tablet, notebooky, pozeráte televízor – môže to pôsobiť rušivo. Modré svetlo zo zariadenia totižto narúša spánok. Nehovoriac o tom, že všetky elektronické zariadenia bránia intimite vo vzťahu.

Zaujímavosť

Vedeli ste, že v spálni by ste nemali mať ani rodinné fotografie? Pokojne sa pochváľte rodinnými fotografiami v obývačke, na chodbe či schodisku. Ale podľa psychológov platí, že v spálni nemajú čo hľadať.

Do spálne sa podľa nich hodia len fotky vás a partnera, a to na posilnenie intimity vo vzťahu. Fotografie detí, psov a domácich miláčikov či iné rodinné fotografie môžu túto intimitu narušiť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní