Zemiakové šupky: TOP tipy na ich použitie, ktoré musíte poznať!

Zemiakové šupky: TOP tipy na ich použitie, ktoré musíte poznať!

Zemiaky ošúpeme, dáme variť do hrnca a upraceme neporiadok, ktorý po čistení vznikol, teda odhodíme šupky do koša. To je asi klasický postup prípravy zemiakov, ktorý nájdeme v každej kuchyni.

Zemiakové šupky by si však zaslúžili trochu viac pozornosti. Vedeli ste, že vám dokážu pomôcť s krásou vašich vlasov alebo vrátiť lesk zašlým príborom? Dokážu toho ešte omnoho viac!

Čo v sebe šupky skrývajú?

Mnohé šupky, či už z ovocia alebo zeleniny, sa dajú konzumovať. Veľakrát dokonca obsahujú viac výživných látok ako samotné vnútro, na ktorom si pochutnávame. To platí aj pre zemiaky. Zemiakové šupky sú bohaté na cennú vlákninu, draslík, železo, fosfor aj zinok. Rovnako vám zabezpečia poriadnu dávku vitamínu C.

Práve preto by bolo ideálne jesť zemiaky spolu s ich šupkou. Vyskúšať ich môžete napríklad v celosti upiecť v rúre. Ak ich radšej varíte ošúpané, šupky nevyhadzujte. Dajú sa použiť ešte na mnoho spôsobov. Nezabúdajte ich však vždy pred použitím poriadne umyť.

Ako so zemiakovými šupkami naložiť lepšie?

1. Zabudnite na kruhy pod očami

Trápia vás opuchnuté a na pohľad unavené oči s tmavými fľakmi? Ak sa potrebujete kruhov pod očami čo najrýchlejšie zbaviť a vyzerať sviežo a oddýchnuto, pomôžu vám čerstvo ošúpané zemiakové šupky. Tie priložte vlhkou stranou pod oči a počkajte približne 15 minút. Kruhy a fľaky pod očami po chvíli zmiznú a zostane vám iba svieži pohľad.

Bude vás zaujímať: Sezóna jahôd v plnom prúde: Ako predĺžiť ich trvanlivosť?

Šupky proti kruhom pod očami aj pre silné vlasy

Zdroj: Shutterstock®

2. Domáca maska na vlasy

Aj vašim vlasom dokážu zemiakové šupky dodať krajší vzhľad. Na internete nájdete množstvo domácich masiek na vlasy, ktoré si dokážete urobiť aj zo surovín objavených v chladničke. My máme pre vás taktiež jeden recept. Šupky vhoďte do mixéra a spracujte na jemnú hmotu až šťavu.

Tú aplikujte na pokožku hlavy ku korienkom a pár minút masírujte. Potom nechajte zmes pôsobiť 15 minút a vlasy nakoniec opláchnite teplou vodou. Budú silnejšie a rovnako podporíte ich rast.

3. Dajte zbohom šedinám

Zemiakové šupky vás efektívne dokážu zbaviť nechcených šedín, a to bez použitia farieb plných chémie. Za hrsť šupiek zalejte v hrnci približne dvomi pohármi vody, varte okolo 20 až 30 minút a sceďte.

Vývar môže postupne sčernieť, nejde však o negatívny jav. Po klasickom umytí vlasov si do nich votrite pripravenú zmes, zabaľte ich do uteráka a nechajte pár minút pôsobiť. Šedivé vlasy by mali zostať tmavšie. Pre dostatočne viditeľné výsledky nezabudnite kúru pravidelne opakovať.

Odporúčame: Lunula na nechtoch vám prezradí fakty o zdraví. A čo je lunula?

Zbavte sa šedín a podporte vaše rastlinky

Zdroj: Shutterstock®

4. Výživa aj pre rastliny

Jeden tip máme aj pre záhradkárky či milovníčky kvetín. Mali by ste vedieť, že šupky zo zemiakov sú skvelým hnojivom. Ako sme už spomínali, zemiakové šupky sú plné výživných látok, ktoré ak nevyužijete vy, vaše rastliny ich určite ocenia.

Stačí, keď tieto šupky zakopete v záhrade v blízkosti rastlín a poskytnete im tak cennú výživu. Pokojne ich môžete zahrabať aj do črepníkov izbových kvetín.

5. Vráťte príborom lesk

Zemiaková voda vám môže účinne pomôcť ako čistiaci prostriedok, napríklad pri umývaní príborov. Šupky zo zemiakov poriadne poumývajte a vyvarte v hrnci s vodou.

Nechajte vychladnúť a v takto pripravenej zmesi vyskúšajte vyleštiť striebro alebo príbor, ktorý sa už dávno neleskne. Zemiakové šupky si poriadia i so stopami po hrdzi.

Odporúčame: Ako na to: Zlaté pravidlá pre správne česanie vlasov

Zo zemiakových šupiek je maškrta i čistiaci prostriedok

Zdroj: Shutterstock®

6. Recepty pre maškrtníkov

Nakoniec máme pre vás dva lahodné recepty, ako si zemiakové šupky vychutnať aj samotné. Skúste ich vhodiť do fritovacieho hrnca iba na pár sekúnd a po vybratí ich jemne osoľte. Vyrobíte si tak domáce chrumkavé čipsy k večernému filmu.

V prípade, že fritézu doma nemáte, môžete si chutnú maškrtu pripraviť aj v rúre na pečenie. Zemiakové šupky zmiešajte s olivovým olejom, pridajte trochu citrónovej šťavy a rovnomerne ich poukladajte na plech. Pečte do zlatisto hnedej farby. Osoliť a okoreniť si ich môžete podľa chuti.

Ďalšie tipy na použitie zemiakových šupiek:

  • podpaľovač – ak zemiakové šupky vysušíte, môžete ich použiť ako podpaľovať, hodí sa to aj v prípade, ak máte doma napríklad krb,

  • popáleniny a štípance – ak sa popálite alebo vás niečo poštípe, ošetrite miesto zemiakovou šupkou, pomôže chladivý efekt, ale aj obsiahnuté dezinfekčné látky,

  • krémová polievka – orestujeme cibuľu, pridáme nastrúhanú mrkvu a nasekaný cesnak, ochutíme soľou, korením a rascou, potom pridáme dve hrste zemiakových šupiek, liter zeleninového vývaru a povaríme, nakoniec rozmixujeme na krém,

  • škvrny od trávy – takéto škvrny na oblečení môžete skúsiť odstrániť práve šúchaním zemiakovej šupky,

  • pohlcovač pachov – vložte šupky v miske do chladničky a odstráňte až po uschnutí.

Aktualizovaný článok: 15.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Kusá 30.06.17 09:07

KK
karma
90.00

pokiaľ sa dá varím a pečiem zemiaky v šupke, ale tie čipsy zo šupiek vyzerajú lákavo

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 30.06.17 12:52

MD
karma
132.00

Nikdy som sa nezamýšľala nad tým, či sa zemiakové šupky dajú ešte využiť. Tieto nápady sa mi celkom pozdávajú :) najmä tie čipsy a zábal na vlasy

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.06.17 20:26

SK
karma
114.00

výborne, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 30.06.17 21:28

ĽŠ
karma
100.00

Super, ďakujem za rady!

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 01.07.17 07:41

MR
karma
109.00

že na šediny, ešte ich nemá veľa ale tento trik si budem pamätať

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 11.07.17 13:43

MF
karma
106.00

super, toto som nevedela...

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 12.07.17 07:06

KK
karma
109.00

o maske na vlasy a o šedinách som nevedela

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 15.07.17 19:07

karma
113.00

je to pro mě novinka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní