Ako ušetriť na darčekoch? S týmito trikmi ušetríš aj na ozdobách!

Ako ušetriť na darčekoch? S týmito trikmi ušetríš aj na ozdobách!
  • 16.11.2022
  • Michaela Kožáková

Čo vám napadne, keď sa vysloví slovo Vianoce? Voňavé medovníky, zdobenie vianočného stromčeka, zemiakový šalát, vianočné darčeky alebo je to skôr zhon, nekonečné upratovanie v snahe o dokonalosť, napätie a stres z nákupov či otravné reklamy?

Vianoce pre mnohých z nás už dávno nie sú najkrajším obdobím v roku a sviatkami pohody, ako to bolo kedysi. Po mesiacoch zvyšovania cien potravín a energií možno tento rok i vy pociťujete o niečo väčší stres ohľadom Vianoc a výdavkov, ktoré sú s nimi spojené.  Nezúfajte, máme pre vás zopár rád a trikov, ako ušetriť na darčekoch, ozdobách i celých Vianociach.

Pozri aj: PRAKTICKÉ A TRENDY DOPLNKY, KTORÉ VÁM UŠETRIA DESIATKY EUR

1. Stanovte si rozpočet

Stanovenie si rozpočtu na Vianoce vám pomôže nielen obmedziť vaše výdavky, ale vďaka nemu budete vedieť, čo presne potrebujete a koľko to bude stáť. Spravte tak ešte pred nakupovaním prvých vianočných darčekov. Do rozpočtu zahrňte aj jedlo, výzdobu a stromček. 

Pri nákupe potom jednoducho odškrtávajte jednotlivé položky zo zoznamu. Snažte sa limity vášho rozpočtu nezvyšovať a ani už nič nepripisovať.

Majte však na pamäti, že veľa vecí je drahších ako v minulom roku, takže pri plánovaní výdavkov to určite vezmite do úvahy. 

2. Ušetrite na vianočných darčekoch

Ak viete, po čom vaši blízki túžia, tak sa po darčeku poobzerajte už počas roka. Môžete využiť i rôzne akcie, výpredaje a zľavy, ako je napríklad Black Friday – Čierny piatok. 

Darček, ktorý urobí obdarovanému radosť, nemusí byť nutne kupovaný a ani drahý. Vlastnoručne vyrobený darček mnohokrát poteší oveľa viac. Vyrobte voňavú sviečku, domácu kozmetiku, lapač snov, fotoalbum, pre milovníkov sladkostí upečte medovníkovú chalúpku alebo, ak radi štrikujete, potešte vašu rodinu pleteným svetrom alebo čiapkou.

Ak sa rozhodne kúpiť vianočný darček z internetu, používajte webové stránky, ktoré vám porovnajú ceny z tisícov internetových obchodov. 

Deti sa najviac tešia na darčeky, ale dospelým skôr záleží na vianočnej atmosfére. Dohodnite sa medzi sebou, že si podarujete len symbolické darčeky alebo si nedávajte nič. Nebojte sa, aj ostatní členovia vašej rodiny to určite uvítajú. Veď aj ich rozčuľuje, koľko peňazí musia minúť na vianočné darčeky a výsledný efekt býva často nulový.

Na darčekoch sa dá ušetriť i tak, že ich kúpite z druhej ruky. Napríklad taký domček pre bábiky je pomerne drahá záležitosť. Nie všetky predmety z druhej ruky potrebujú opravu či renováciu, niektoré z nich sú dokonca nepoužívané, iba skladované.

3. Nekupujte baliaci papier

Tá správna vianočná atmosféra sa, samozrejme, nezaobíde i bez krásne zabalených darčekov ležiacich pod vyzdobeným stromčekom. Všetci poznáme ten pocit radostného očakávania, keď ich rozbaľujeme. Obchodníci to veľmi dobre vedia, a preto ponúkajú baliace papiere od výmyslu sveta. 

Tým, že si baliace papiere vyrobíte sami, robíte veľkú službu i našej planéte. Nekupujte trblietavé papiere i tie doma vyrobené môžu byť krásne a ešte k tomu aj originálne. Každý z nás má určite doma darčekové tašky, papiere, stužky či špagáty.

Ak darček, ktorý ste kúpili je v škatuli, jednoducho ju prevráťte naruby. Väčšina z týchto škatúľ je z vnútornej strany jednofarebná. Stačí ak vezmete nejakú fixu, farbičky a ozdobíte ju vločkami, sobmi či stromčekmi a nemusíte už darček baliť do žiadneho papiera. 

V prípade, že farebným baliacim papierom s vianočným motívom neodoláte, aspoň ich pri rozbaľovaní darčekov nepotrhajte, ale odložte si ich na ďalší rok. Takisto to môžete spraviť i s darčekovými taškami. 

Neprehliadni: Ekologické nakupovanie: Čo sa skrýva pod týmto výrazom a ako nakupovať eco-friendly?

4. Nemíňajte na vianočné ozdoby

Váš vianočný stromček nemusí vyzerať ako z módneho katalógu. Dôležité je, aby sa páčil vám. Nemusíte každý rok nakupovať nové vianočné ozdoby len preto, že je to trendy a štýlové. Vianočný stromček môžete ozdobiť minuloročnými ozdobami. Použiť tiež môžete retro vianočné ozdoby, ktoré si pamätáte zo svojho detstva a sú odložené niekde v pivnici. 

Zapojte svoju fantáziu, vezmite papier, nožnice, lepidlo a spolu so svojimi ratolesťami ozdobte stromček vlastnoručne vyrobenými vianočnými ozdobami. Napečte medovníky a zaveste ich na stromček. Nakrájajte pomaranč na kolieska, nechajte ho vysušiť alebo namaľujte orechy zlatou farbou a máte originálne a prírodné vianočné ozdoby. 

5. Nekupujte a nepripravujte jedlo, ktoré nezjete

Kapor jednoducho k Vianociam patrí. Ak ho však nikto nemá rád, nekupujte ho a nepripravujte, len preto, že je to tradícia. Ak vám chutí losos, tak ho vymeňte za kapra. 

Gazdinky, na Vianoce nemusíte vypekať 12 druhov vianočného pečiva a zákuskov. Každému členovi rodiny pripravte jeho obľúbený koláč a nemusíte sa rozhorčovať, keď polovica z cukroviniek skončí v smetnom koši.

Nekupujte zbytočne veľa exotického ovocia – len toľko, koľko viete, že zjete. Aj naše jabĺčka či vlašské orechy sú chutné a navyše patria k tým pravým slovenským Vianociam. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 16.11.22 08:36

KK
karma
105.00

Momentálne nemáme v rodine malé deti, tak to mám jednoduchšie, baliaci papier už nekupujem niekoľko rokov, darčeky balím do darčekových tašiek, ktoré zase odložím na ďaľšie Vianoce

  • 0
Odpovedať

Milka Seduva 16.12.23 12:58

MS
karma
-1.00

ja na vianocnych darcekoch vôbec nesetrim, praveze si na nich dokaze dost uletiet :) miniem na ne vela

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní