Farba roka 2023: Inštitút Pantone zvolil netradičný odtieň pre netradičnú dobu

Farba roka 2023: Inštitút Pantone zvolil netradičný odtieň pre netradičnú dobu

Súčasná doba je všelijaká! Vplýva na nás nespočetné množstvo výziev, ktorým musíme odolávať, alebo sa im poddať. Práve preto spoločnosť Pantone, ktorá už 23 rokov vyberá TOP farbu, ktorá bude kraľovať v interiéroch, móde, v beauty sfére a vo všetkých aspektoch spoločnosti, pre ten nasledujúci zvolila výrazný odtieň. Odtieň červenej, ktorý poukazuje na silu a vitalitu potrebnú na vytvorenie pozitívnejšej budúcnosti.

Viva Magenta 18-1750, žiarivý a vyladený odtieň karmínovej červenej, je dokonalým odtieňom rovnováhy. Farba čerpá z teplých aj chladných tónov, jej pôvod je zakotvený v prírode s elektrizujúcim odtieňom, ktorý možno nájsť vo fyzickej aj virtuálnej sfére a hovorí o rozmanitosti nášho súčasného sveta.

Inšpiruj sa: Vianočný firemný večierok: Ako sa naň obliecť? Stav na tieto outfity a buď hviezdou večera!

Farba roka 2023 – Viva Magenta

Inštitút Pantone pri hľadaní farby na rok 2023 zohľadnil nápor výziev, ktorým ľudia v posledných rokoch čelili, ako napr. COVID-19, a to, ako formovali perspektívu, hodnoty a postoje.

„Vybrali sme túto farbu, pretože sme mali pocit, že je to netradičný odtieň pre netradičnú dobu, niečo, čo by nám mohlo predstaviť novú vízu.“ uviedla v rozhovore pre TIME Leatrice Eisemanová – výkonná riaditeľka inštitútu. Zároveň dodala, že zvolená farba vyjadruje silu, ale asertívnym, nie agresívnym spôsobom. Je to údajne farba, ktorá pulzuje elánom a energiou, ktorá demonštruje nový signál sily, čo je niečo, čo všetci potrebujeme pre optimistickejšiu budúcnosť.

Niečo medzi modrou a červenou, teplou a studenou, v samostatnom spektre farieb. Je 150 rokov stará, ale stále orientovaná na budúcnosť, no aj napriek tomu ste o nej nemuseli doposiaľ počuť. Hoci takáto živá farba mohla v minulých rokoch pôsobiť zastrašujúco, spoločnosť Pantone tvrdí, že spotrebitelia sú viac ako kedykoľvek predtým pripravení začať využívať všetky možnosti farieb.

Odporúčame: Trápi vás svrbenie hlavy? Za problémom môže stáť i týchto 9 príčin

Viva Magenta ako súčasť našich životov

Nebojte sa vpustiť túto farbu do svojho domova. Kuchyňa či kuchynské spotrebiče dodajú každému interiéru nádych novosti. Farba dokonalo vynikne aj v kancelárskych či iných komerčných priestoroch. Nehovoriac o tom, že Viva Magenta rozžiari každý šatník.

O tom, že táto farba je skutočne pôsobivá nás už presvedčila aj princezná z Walesu (Kate Middleton), ktorá si na prijatie juhoafrického prezidenta obliekla kabátové šaty a k nim ladiaci klobúk v tomto dokonalom tóne farby pre rok 2023.

Nadchla vás táto farba? Pokojne sa pustite do maľovania svojho príbytku a aspoň jednu stenu namaľujte práve touto výraznou a odvážnou farbou. Oslovila vás, ale do prerábky sa vám nechce? Tak zvoľte aspoň dekorácie, ktoré váš interiér oživia. Aj len také uteráky či osušky budú vyzerať božsky v každej kúpeľni. A čo také dekoračné vankúše? Ak k nim pridáte aj nejaké biele, tak s tými v teplo-studenej farbe budú skvelo ladiť.

Pozri tiež: Kontrola partnerovho telefónu: Ide o prirodzenú vec alebo je to zásah do súkromia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 09.12.22 17:27

MM
karma
100.00

mám rada túto farbu, aj mi pristane :-)

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.12.22 07:06

AS
karma
108.00

páči sa mi táto farba- je taká "živá"

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 10.12.22 14:37

AV
karma
100.00

Táto farba sa mi páči, no čo sa týka zariadenia bytu, alebo farby stien, uplatnenie by u mňa nenašla. Je až príliš sýta.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní