Grilovaná zelenina a ovocie: Čo grilovať, ako a čo marinády?

Grilovaná zelenina a ovocie: Čo grilovať, ako a čo marinády?

    • Zdieľaj:
  • 8

Počasie nám praje a tak v nejednej domácnosti na záhrade rozvoniava grilované mäsko, ktorého vôňa sa šíri po celej ulici a susedom tak neraz tečú slinky. Samozrejme, leto sa bez poriadnej grilovačky nezaobíde, no jej príprava je o niečo zložitejšia, než by sme si mohli myslieť. Síce si povieme, že stačí vybrať mäsko z mrazničky, no tým to rozhodne nekončí. Mäso je potrebné hodiť do pacu a poriadne namarinovať, aby malo čo najlepšiu chuť. K tomu sa určite hodí nejaký ten zeleninový šalát, pečivo alebo zemiaky pripravené v pahrebe. Grilovaná slaninka, klobáska či kukurica tiež nie je na zahodenie. Aby malo všetko šťavu, tak je potrebné myslieť aj na chutnú marinádu, ktorá sa ku grilovanému mäsku hodí. K tomu alko alebo nealko nápoje, osviežujúce limonády – je toho viac než dosť.

Osobitnou kategóriou je však grilovaná zelenina a ovocie, ktoré sa aktuálne teší veľkej popularite. Aj keď si možno poviete, že čo môže byť chutné na teplej zelenine alebo ovocí, no až raz skúsite grilovaný ananás, nebudete sa ho vedieť dojesť. Čo grilovať a ako dlho?

akú zeleninu grilovať

Zdroj: Shutterstock®

TOP zelenina a ovocie na gril

Stačí ich grilovať len pár minút a môžu byť dokonalou prílohou aj ku grilovanému mäsku. V zásade však platí, že grilovanie nemá žiadne pravidlá. Áno, pozor si musíte dávať na to, aby ste sa nepopálili alebo niečo nepodpálili, no čo sa týka pokrmov, tak na grile môžete pripraviť čokoľvek. Zjednodušene povedané, na gril môžete hodiť akúkoľvek zeleninu a ovocie. Platí však, že niektoré druhy zeleniny či ovocia je potrebné opekať na alobalovej tácke. Predovšetkým tie najšťavnatejšie, ktoré majú tendenciu rozpadať sa pri otáčaní.

Zelenina vhodná na gril:

  • baklažán – ten môžete nakrájať na kolieska alebo pozdĺžne. Pred grilovaním ho však nasoľte, aby pustil nadbytočnú vodu. Grilovaný baklažán sa na grile pripravuje asi 2 minúty.
  • cuketa – nakrájajte ju na plátky. Grilovaná cuketa by mala byť na grile približne 2 minúty.
  • šampiňóny – tie môžete nakrájať na plátky alebo ugrilovať vcelku. Čas grilovania: 2 – 5 minút.
  • cibuľa – tú nakrájajte na hrubšie plátky, aby sa pri grilovaní nerozpadla. Na grile ju nechajte 2 až 5 minút.
  • kukurica – tú môžete priamo grilovať alebo ju najskôr uvariť a až tak ju položiť na gril (bude tak mäkšia). Grilovaná kukurica sa upravuje na grile 5 minút z každej strany.
  • paradajky – najčastejšie sa griluje celý strapec cherry paradajok, môžete ich však aj nakrájať, no v takom prípade sa odporúčajú grilovať na alobalovej tácke. Paradajky grilujeme cca 5 až 10 minút.
  • špargľa – stačí ju trošku pokvapkať olejom a osoliť. Čas grilovania: približne 5 minút z každej strany.
  • mäsitá paprika – môžete ju nakrájať, ale aj grilovať vcelku. Čas grilovania: 2 – 5 minút.
  • fenikel – nakrájajte ho na hrubšie plátky a grilujte 5 až 10 minút (v závislosti od hrúbky plátkov).
  • cesnakpečený cesnak je najväčšou lahôdkou, ktorá prospieva zdraviu. Rozrežte ho na polovicu, pokvapkajte olejom a zabaľte do alobalu. Grilujte ho cca 20 minút, no pokojne aj dlhšie.

Inšpiruj sa: Letné účesy so šatkou 12-krát inak: Minimálne jeden musíš vyskúšať

grilované ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ovocie vhodné na gril:

  • ananás – skvelá príloha k rybám, no chutní je aj v kombinácii s inými druhmi mäska či ako príloha k zmrzline. Stačí ho očistiť a nakrájať na plátky.
  • broskyne a marhule – rozrežte ich na polovicu, vyberte kôstku a hoďte na gril.
  • jablká – najlepšie však tie kyslejšie. Rozrežte ich na osminky, odstráňte jadierka a položte na gril. Takto pripravené jablká sú skvelou prílohou k mäsku.
  • jahody a bobuľové ovocie – jahody zbavte zelenej stopky, prerežte na polovicu a spolu s bobuľovým ovocím grilujte pár minút na alobalovej tácke. Na takto pripravenom ovocí si pochutnajte v kombinácii so zmrzlinou.
  • banán – najlepšie je ešte zelený banán, ktorý je tvrdší, vďaka čomu sa pri grilovaní nebude rozpadať.

Čo sa týka grilovania ovocia, tak vo všeobecnosti platí, že to by sa malo grilovať približne 5 minút z každej strany (banán aj kratšie). Na gril je najideálnejšie vyberať tvrdé plody, ktoré sa pri grilovaní nebudú rozpadať. Ak to chcete mať na grile pestrejšie, tak neváhajte a pripravte si ovocné alebo zeleninové špízy.

Marinované ovocie na gril

Ak ste sa rozhodli vyskúšať grilované ovocie a spestriť si svoju grilovačku niečím netradičným, tak skôr, než sa pustíte do krájania ovocia, rozmyslíte si, ako ho chcete pripraviť. Aj ovocie totižto môžete marinovať a jeho chuť trošku pozmeniť či vylepšiť. Ovocie môžete pred grilovaním marinovať, a to s bylinkami, alkoholom alebo medom.

  • Marináda s medom – základom je ovocie a med. Pridať však môžete aj citrónovú alebo pomarančovú šťavu, škoricu či vanilku. Nebojte sa však experimentovať – do marinády na ovocie môžete pridať aj cesnak či biele korenie. Ovocie v marináde nechajte aspoň 30 minút, no pokojne aj oveľa dlhšie, aby sa všetky chute prepojili.
  • Bylinková marináda – ovocie môžete naložiť do bylinkovej zmesi vytvorenej z mäty, medovky a trochy medu. Na škodu nebudú ani klinčeky či škorica.
  • Marináda pre dospelých – ak chcete svojich hostí ohúriť, tak voľte ostrejšiu marinádu. Ovocie naložte do likéru a nechajte marinovať – čím dlhšie, tým výraznejšia bude chuť. Osvedčenou kombináciou je likér (poprípade iný alkohol), med a limetková šťava.

Pozri tiež: Čo je úžeh a aké sú jeho príznaky? Ako ho odlíšiť od úpalu?


    • Zdieľaj:
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 27.06.21 06:39

ĽŠ
karma
100.00

Marinované ovocie sme ešte neskúšali, vďaka za tip!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 27.06.21 11:02

MC
karma
100.00

Grilujeme nielen mäso ale aj zeleninu ,ovocie sme ešte negrilovali.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 27.06.21 11:52

ZS
karma
102.00

My sme mäsožravci, zeleninu len ako šalát. Ešte grilovaný syr

  • 1
Odpovedať

Zuzana Jasna 27.06.21 14:28

ZJ
karma
-1.00

Grilovanú zeleninku môžem kedykoľvek:)
Marinády skôr vymýšľam a kombinujem aj neskombinovateľné, ale v konečnom dôsledku to "vypáli" celkom seriózne:)

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 27.06.21 15:59

KK
karma
104.00

grilovaná zelenina mi nechutí, radšej mám čerstvú, ovocie som ešte neskúšala, ale radšej tiež zostanem pri čerstvom

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.21 10:01

karma
113.00

Veľká škoda - treba objavovať nové chute. Človek ani nevie, aká rozmanitá je kuchyňa a jedlá pripravené na rôzne spôsoby.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 28.06.21 01:24

karma
109.00

Ovocie som ešte neskúšala.Najradšej grilujeme kuracinku,cukety,baklažán,zemiaky,syr...K tomu nesmie chýbať veľká misa čerstvej zeleniny.V rodine máme aj vegetariána,takže každý si príde na svoje.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.21 10:03

karma
113.00

U nás idú vo veľkom aj grilované špekáčky - po nich sa všetci oblizujú :D

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

TEST: Relaxačná hmla, roll-on a telový peeling s citrónovou trávou od Spa Ceylon
Telová kozmetika

TEST: Relaxačná hmla, roll-on a telový peeling s citrónovou trávou od Spa Ceylon

  • 2
  • 29.06.2021
TEST: Pleťové produkty MERUMAYA – odličovací balzam, tonikum a sérum
Pleťová kozmetika

TEST: Pleťové produkty MERUMAYA – odličovací balzam, tonikum a sérum

  • 3
  • 14.07.2021
TEST: Prípravky na starostlivosť o mastnú pleť s mätou a citrónom od Bernard Cassière
Pleťová kozmetika

TEST: Prípravky na starostlivosť o mastnú pleť s mätou a citrónom od Bernard Cassière

  • 2
  • 12.06.2021
TOPlist