Horúce trendy 2023: Čo by podľa dizajnérov nemalo chýbať v tvojej obývačke?

Horúce trendy 2023: Čo by podľa dizajnérov nemalo chýbať v tvojej obývačke?
  • 27.12.2022
  • Michaela Kožáková

Trendy v bytovom dizajne v predchádzajúcich rokoch boli viac-menej podobné. Ľudia mierne akceptovali odchýlky od štandardu a nebáli sa nezvyčajných prvkov, pokiaľ ide o tvar, veľkosť a farbu. Rok 2023 je výrazne o novinkách – od dizajnových konceptov inšpirovaných odvážnymi štýlmi cez renesančné oblúky, ktoré evokujú majestátnosť a bezpečie, až po architektonicky riešené pohovky, stoličky, stoly či knižnice.

Hľadáte inšpirácie pre vašu obývačku? Premýšľate nad vylepšeniami a dizajnom pre malú obývačku? Aj keď neplánujete premenu celého priestoru, na modernizáciu interiéru stačí jediný akcent. Prinášame vám zopár tipov, ktoré sú horúcimi trendmi v oblasti interiérového dizajnu pre rok 2023.

Neprehliadni: 5 spôsobov ako predeliť miestnosť štýlovo a bez veľkého zásahu

Korková podlaha

Zdroj: PINTEREST/Corinne Lienhart

Korkové podlahy

Korkové podlahy sú späť, a to vo veľkom štýle. Zabudnite však na tie nevkusné oranžové s lesklou vrstvou zo 70. rokov minulého storočia. Vďaka svojim ekologickým vlastnostiam a jednoduchosti predstavuje korok jeden z kľúčových trendov podlahových krytín pre rok 2023, ktorý je dostupný v rôznych odtieňoch. 

Korok má prirodzené tepelné vlastnosti a môže byť oveľa lacnejšou alternatívou k podlahovému vykurovaniu. Korková podlaha je v porovnaní s akoukoľvek inou podlahovou krytinou tichšou a teplejšou voľbou. Zvuková a tepelná izolácia je dosiahnutá vďaka unikátnym vlastnostiam korku, ktorý zostáva teplý na dotyk a zároveň tlmí zvuk krokov. Takže, ak sa rozhodnete pre tento variant podlahy, bude vaša obývačka nielen moderná, ale tiež ušetríte nejaké to euro za energie. A potešia sa i susedia pod vami.

Levanduľová farba

Zdroj: PINTEREST/theinteriorsaddict.com

Farba roka - levanduľová

Levanduľová predstavuje farbu roka 2023 na rôznych úrovniach, či už ide o trendy v oblasti posteľnej bielizne alebo bytového textilu. Tento odtieň je vhodný do priestorov, kde si chcete oddýchnuť, pretože levanduľová v sebe skrýva také vlastnosti, ako je pokoj, pohoda, sebarealizácia a reflexia.

Trend jemnej a romantickej levandule môžete začleniť do vašej modernej obývačky ľubovoľným spôsobom – vo forme nábytku, výzdoby či doplnkov. Len to veľmi neprežeňte. Veľa levanduľovej farby nebude vyzerať veľmi vkusne a ani miestnosť nebude pôsobiť príjemne. 

Multifunkčné priestory

Zdroj: PINTEREST/img.edilportale.com

Multifunkčné priestory

Práca z domu sa pre mnohých z nás stala bežnou záležitosťou. Ľudia sa snažia čo najlepšie využiť svoj príbytok a vytvárať multifunkčné priestory. Obývačka s jedálňou či obývačka s kuchyňou môže byť zároveň pracovňou, herňou či hobby miestnosťou.

Mnoho majiteľov domov a bytov preferuje kúpu nábytku, ktorý slúži viac ako jednému účelu. Ide o ďalší trend, ktorý pokračuje od minulého roka. Podobne ako pri minimalistickom prístupe k zariaďovaniu interiéru, aj pri tejto filozofii bývania menej znamená viac – čím menej nábytku, tým lepšie.

Zariadenie interiéru môže plniť dvojitú funkciu, napríklad kuchynské ostrovčeky, ktoré môžu byť aj jedálenskými priestormi alebo príručné stolíky, ktoré zároveň slúžia aj na sedenie.

Pozri aj: Luxus za málo peňazí? Premeň spálňu na luxusné miesto vďaka 3 trikom

Oblé krivky

Zdroj: PINTEREST/blog.sampleboard.com

Oblé krivky

Nie je žiadnym tajomstvom, že oblé tvary sú skutočne moderným prvkom, ktorý nekončí len pri pohovkách, sedacích súpravách či kresláchMäkké ladné tvary elegantne zdôrazňujú jemnosť a príťažlivé čaro obývačiek. Priestorom dodávajú nadčasovosť, útulnosť a príjemnú atmosféru. 

Dizajnový koncept zaoblených hrán sa objavuje i na konferenčných stolíkoch, lampách či dokonca i na obrazoch a nástenných dekoráciách. Zaobstarajte si aj vy oblý nábytok alebo veľmi pohodlnú sedačku s oblými hranami a vytvorte si tak modernú a luxusnú obývačku. 

Huba lampa

Zdroj: PINTEREST(decordemon.blogspot.com

Stolné lampy v tvare húb

Top dizajnovým trendom pre rok 2023 sú tzv. funghi – lampy v tvare huby. Tento funkčný a zároveň veľmi moderný doplnok sa objavil už aj v rokoch 2021 – 2022, ale práve v nasledujúcom roku je obrovským hitom. Profesionáli, ktorí pracujú s personalizovanými dizajnovými projektmi, radi integrujú do obývačky moderné svietidlá v bielej, čiernej či zlatej farbe. 

Samozrejme, takéto dizajnové kúsky aj niečo stoja. Ak sa vám stolné lampy v tvare húb páčia, ale je vám ľúto za ne zaplatiť niekoľko desiatok eur, skúste si tú svoju vyrobiť sami. Presný návod nájdete vo videu nižšie.

Zdroj foto: úvodná koláž - PINTEREST/elledecor.com, PINTEREST/hackrea.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní