Mastektómia a tetovanie: Umelecké dielo namiesto jazvy

Mastektómia a tetovanie: Umelecké dielo namiesto jazvy
  • 02.08.2022
  • Michaela Kožáková

Rakovina prsníka je strašiakom mnohých žien. Ide o globálne najčastejšie nádorové ochorenie a zároveň je to i najčastejšia príčina úmrtia žien na onkologické choroby. Každoročne je po celom svete diagnostikovaných týmto ochorením viac než dva milióny nových prípadov. 

Vďaka pravidelným preventívnym prehliadkam, ale aj samovyšetreniu, sa zvyšuje percento úspešnosti vyliečenia sa z karcinómu prsníka. Na úmrtnosť na toto onkologické ochorenie má priamy vplyv aj včasná diagnostika a skorá liečba.

Existujú rôzne druhy a štádia rakoviny prsníka. Základom úspechu liečenia tohto ochorenia je jeho skoré odhalenie. V niektorých prípadoch však ženám postihnutým touto nepríjemnou chorobou býva odstránený prsník. Mastektómia predstavuje chirurgický zákrok na odstránenie všetkých prsných tkanív z oblasti prsníka ako spôsob liečby alebo prevencia rakoviny prsníka. Pri tomto úkone sa odstraňuje celá mliečna žľaza, prsný dvorec a bradavka. 

Mastektómia sa vykonáva u pacientov v počiatočnom štádiu choroby, ak má osoba dva alebo viac nádorov v oddelených oblastiach prsníka, ak sa rakovina po ožarovaní opäť vrátila alebo u tých, u ktorých je vysoké riziko rozvoja tohto ochorenia. Pacientka môže podstúpiť mastektómiu jedného prsníka (jednostranná mastektómia) alebo oboch prsníkov (bilaterálna mastektómia).

Pozri aj: Vitamín B7 v ľudskom tele – ako biotín vplýva nielen na našu krásu?

Tetovanie

Zdroj: INSTAGRAM/ryanashleymalarkey

Viac ako len tetovanie

Tetovanie je obľúbenou ozdobou tela, ktorá vyjadruje naše postoje či vytvára spomienky na dôležité udalosti. Avšak tetovanie môže byť i určitým druhom terapie. 

Niektorí ľudia po operácii rakoviny prsníka uvažujú o dekoratívnom tetovaní na prsiach alebo hrudníku. S tetovaním sa môže začať približne 12 mesiacov po operácii, keď sa imunitný systém zotaví a jazvy sú úplne zahojené.

Prečo si ľudia, ktorých postihla rakovina prsníka dávajú tetovanie? Mnohým z nich to pomáha vyrovnať sa s tým, čím si prešli a tiež sa cítia po liečbe istejšie a sebavedomejšie. Iní chcú takýmto osobným spôsobom prekryť a zamaskovať jazvy. 

Okrem rôznych kvetinových vzorov si niektoré ženy dávajú vytetovať, zrekonštruovať bradavky. Tento proces zahŕňa kreslenie, vyberanie tónu a farby dvorca bradavky a samostatné tetovanie detailov vrátane vrások na koži. 

Možno to môže niektorým z nás pripadať trochu zvláštne, prehnané alebo zbytočné. Veľa ľudom, ktorí sa vyliečili z rakoviny, to však pomáha vyrovnať sa s traumou.

Neprehliadni: Bazalióm – najčastejší kožný nádor. Čo zvyšuje riziko jeho vzniku?

Celebrity

Zdroj: INSTAGRAM/angelinajolieofflcial, INSTAGRAM/sharonosbourne

Celebrity, ktoré podstúpili mastektómiu

Choroby a nešťastie neobchádzajú ani slávny Hollywood. Niektoré známe tváre hviezdneho neba tiež podstúpili mastektómiu. Jednou z nich je i očarujúca Angelina Jolie. Populárna herečka po tom, čo jej mama zomrela na rakovinu vaječníkov, sa dozvedela, že má génovú mutáciu BRCA1 (ľudský gén, ktorý produkuje nádorové ochorenia). Angelina sa vo veku 37 rokov rozhodla pre preventívnu dvojitú mastektómiu. 

Takisto televízna osobnosť Sharon Osbourne podstúpila preventívnu dvojitú mastektómiu a rekonštrukčnú operáciu pŕs vo veku 60 rokov po tom, čo sa dozvedela, že má zvýšené riziko rakoviny prsníka.

Medzi ďalšie celebrity, ktoré si nechali vykonať mastektómiu, či už preventívne alebo pre to, že museli, patrí i Samantha Harris, Sandra Lee či Rita Wilson.

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/ryanashleymalarkey, Instagram.com/All Sacred Tattoo-Foundation  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 07.08.22 22:09

karma
-1.00

Veľa ľudom, ktorí sa vyliečili z rakoviny, to však pomáha vyrovnať sa s traumou tak to veru pravdivé

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní