Slnečné lúče, záhradný gril, kvalitné suroviny a dobrá spoločnosť. Vyzerá to, že nič viac vám ku šťastiu netreba. Nie je to však úplne tak. Ak totiž grilovať neviete, môže sa veľmi ľahko stať, že z krásneho popoludnia s rodinou a blízkymi sa vyvinie nočná mora v podobe nekonečného rozdúchavania pahreby, nedopečeného jedla a v tom najhoršom prípade aj nežiadúceho črevného ochorenia. Návod na správne grilovanie sa vám teda toto leto určite zíde!
Pozri aj: 3 najčastejšie dôvody bolesti žalúdka na dovolenke: Skús overený liek
Bude ťa zaujímať
V príprave je sila
Každý šéfkuchár vám povie, že púšťať sa do varenia (aj grilovania) bezhlavo a bez prípravy je chyba, na ktorú skôr či neskôr doplatíte. Ak si to premeníme na drobné, znamená to najprv gril dôkladne očistiť. Ak sa oň staráte pravidelne, nemalo by vám to zabrať viac, ako pár minút. Väčšinou sa na čistenie používa kefa, s ktorou odstránite prípadné zvyšky z minulého grilovania. Čo sa grilu týka, nezabudnite si pahrebu pripraviť dostatočne vopred. Každý hladný krk v rodine potešíte tým, že bude jedlo o pár chvíľ hotové. Samozrejme, ak máte plynový gril, ste od tejto nemilej povinnosti oslobodení.
Príprava však nespočíva len v príprave samotného zariadenia, ale aj v príprave jedla. Nakrájajte si zeleninu, namarinujte si mäso a pripravte šaláty. Nie je nič horšie, ako musieť neustále od hostí odbiehať - grilovačku si tak vôbec neužijete. Najlepšie na tom je, že mäso si môžete napácovať aj deň dopredu, tak bude dokonca ešte lepšie.
Zaujme ťa: Recepty na naloženú kuracinu a morčacinu: Najlepšie na grilovanie!
Tipy na zdravú grilovačku
Ako sme už spomínali vyššie, nikto si nechce z grilovačky odniesť nejakú črevnú chorobu, čo sa veľmi ľahko môže stať pri chvíľke nepozornosti a nedbalosti. V letných mesiacoch sú potraviny náchylné na rýchle pokazenie sa, preto s nimi treba zaobchádzať opatrne. Vždy dodržujte tieto zásady zdravého grilovania:
- Mäso vždy chlaďte, až kým nepôjde priamo na pekáč. Ak vám nejaké surové mäso zostane, ihneď ho preneste do chladu, inak ho môžete preventívne zahodiť.
- Surové mäso oddeľte od ostatných surovín, aby sa nestalo, že prípadné baktérie z neho preskočia priamo na zeleninu či prílohy.
- Pozor na to, aby ste mäso poriadne upiekli. Nedopečené mäso je nebezpečné.
Priprav si: Top 3 recepty na domácu horčicu, ktoré musíš rozhodne vyskúšať!
- Anketa
DODRŽIAVATE TIETO ZÁSADY GRILOVANIA?
Odpovedalo 20 ľudí