Návod na správne grilovanie: Dodržuješ tieto dôležité zásady?

Návod na správne grilovanie: Dodržuješ tieto dôležité zásady?

Slnečné lúče, záhradný gril, kvalitné suroviny a  dobrá spoločnosť. Vyzerá to, že nič viac vám ku šťastiu netreba. Nie je to však úplne tak. Ak totiž grilovať neviete, môže sa veľmi ľahko stať, že z krásneho popoludnia s rodinou a blízkymi sa vyvinie nočná mora v podobe nekonečného rozdúchavania pahreby, nedopečeného jedla a v tom najhoršom prípade aj nežiadúceho črevného ochorenia. Návod na správne grilovanie sa vám teda toto leto určite zíde!

Pozri aj: 3 najčastejšie dôvody bolesti žalúdka na dovolenke: Skús overený liek

aké mäso grilovať

Zdroj: Shutterstock®

V príprave je sila

Každý šéfkuchár vám povie, že púšťať sa do varenia (aj grilovania) bezhlavo a bez prípravy je chyba, na ktorú skôr či neskôr doplatíte. Ak si to premeníme na drobné, znamená to najprv gril dôkladne očistiť. Ak sa oň staráte pravidelne, nemalo by vám to zabrať viac, ako pár minút. Väčšinou sa na čistenie používa kefa, s ktorou odstránite prípadné zvyšky z minulého grilovania. Čo sa grilu týka, nezabudnite si pahrebu pripraviť dostatočne vopred. Každý hladný krk v rodine potešíte tým, že bude jedlo o pár chvíľ hotové. Samozrejme, ak máte plynový gril, ste od tejto nemilej povinnosti oslobodení.

Príprava však nespočíva len v príprave samotného zariadenia, ale aj v príprave jedla. Nakrájajte si zeleninu, namarinujte si mäso a pripravte šaláty. Nie je nič horšie, ako musieť neustále od hostí odbiehať - grilovačku si tak vôbec neužijete. Najlepšie na tom je, že mäso si môžete napácovať aj deň dopredu, tak bude dokonca ešte lepšie.

Zaujme ťa: Recepty na naloženú kuracinu a morčacinu: Najlepšie na grilovanie!

ako na zdravú grilovačku

Zdroj: Shutterstock®

Tipy na zdravú grilovačku

Ako sme už spomínali vyššie, nikto si nechce z grilovačky odniesť nejakú črevnú chorobu, čo sa veľmi ľahko môže stať pri chvíľke nepozornosti a nedbalosti. V letných mesiacoch sú potraviny náchylné na rýchle pokazenie sa, preto s nimi treba zaobchádzať opatrne. Vždy dodržujte tieto zásady zdravého grilovania:

  • Mäso vždy chlaďte, až kým nepôjde priamo na pekáč. Ak vám nejaké surové mäso zostane, ihneď ho preneste do chladu, inak ho môžete preventívne zahodiť.
  • Surové mäso oddeľte od ostatných surovín, aby sa nestalo, že prípadné baktérie z neho preskočia priamo na zeleninu či prílohy.
  • Pozor na to, aby ste mäso poriadne upiekli. Nedopečené mäso je nebezpečné.

Priprav si: Top 3 recepty na domácu horčicu, ktoré musíš rozhodne vyskúšať!

- Anketa

DODRŽIAVATE TIETO ZÁSADY GRILOVANIA?

Odpovedalo 20 ľudí  

Samozrejme, všetky!
60%
Niektoré áno, ale niektoré si musím osvojiť
20%
Nie, pretože negrilujem
20%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Maxianová 07.08.18 06:29

MM
karma
100.00

u nás má na starosti grilovanie manžel, ja všetko ostatné, od stolovania, prípravy šalátov, až po upratanie

  • 1
Odpovedať

Jana Mariaková 07.08.18 18:10

JM
karma
90.00

My používame elektrický gril a nevieme si ho vynachváliť. Žiaden dym, pri grilovani nemusíme zatvárať okná na dome, je to rýchle,zdravé a hlavne chutné. :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Mariaková 07.08.18 18:10

JM
karma
90.00

My používame elektrický gril a nevieme si ho vynachváliť. Žiaden dym, pri grilovani nemusíme zatvárať okná na dome, je to rýchle,zdravé a hlavne chutné. :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 07.08.18 20:51

MC
karma
109.00

Grilujeme len príležitostne, väčšinou nejaké klobásky a zeleninu.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.08.18 21:14

karma
109.00

Grilovačka je naša obľúbená činnosť na chalupe.Gril pred grilovaním nečistíme,lebo ho manžel vyčistí po každom grilovaní,potom ho stačí už len utrieť.Mäso do marinády nakladám vždy večer pred grilovačkou.Ked grilujeme zeleninu,samozrejme dbáme taktiež na čistotu a aby sa nedostala do kontaktu so surovým mäsom.Tak isto pri príprave šalátov,lebo šalátiky nesmú chýbať.

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 11.06.23 14:28

ZZ
karma
-1.00

u nas je to celkom podelene, cela priprava grilovacky je na mne ale mäso na grile otaca manzel

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 15.06.23 09:54

LN
karma
-1.00

aky mate gril? my mame zatial uplne lacny na troch nozickach ale chceli by sme si kupit cosi lepsie

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 18.06.23 19:27

ZZ
karma
-1.00

my mame kupeny od znacky dellinger, môzem len odporucit, bola to skvela investicia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní