Sušené slivky neodmysliteľne patrili, spolu so sušenými jablkami, na vianočný stôl našich starých mám. Dnes ich vystriedali lukratívnejšie a exotickejšie druhy ovocia, ako figy, datle, ananás či papája, no napriek tomu sú sušené slivky ešte stále pochúťkou, ktorej sa len tak nevzdáme a siahame po nej celoročne. Či už si ich sušíte samy doma alebo kupujete, mali by ste vedieť, že sušené slivky sú zároveň vynikajúcim liekom a my vám prezradíme, na aké neduhy. Prečo jesť sušené slivky?
V čom sú úplne bez konkurencie?
O sušených slivkách sa zvykne často hovoriť, že sú ešte lepšie a zdravšie, ako tie čerstvé. Napríklad, pokiaľ ide o rednutie kostí, zatiaľ čo doposiaľ sa hovorilo, že mu dokáže najlepšie predchádzať mlieko a mliečne výrobky, zistilo sa, že práve sušené slivky sú v tomto ohľade bezkonkurenčnými víťazmi. Ak teda zjete za hrsť alebo menšiu misku sušených sliviek denne, nielenže si doprajete chuťovo výnimočnú desiatu, ešte si aj výrazne posilníte hustotu kostnej drene. Sušené slivky sú totiž plné vzácnych minerálov, vitamínov, vlákniny, betakaroténu a antioxidantov. Avšak pozor, kvalitné sušené slivky by mali byť mäkké, rozhodne nie príliš vysušené a tvrdé.
Pozri si: Pradávna bobuľka s liečivou silou! Čo obsahujú a prečo jesť drienky?
Prečo jesť sušené slivky pravidelne?
Keď najbližšie budete mať chuť maškrtiť, doprajte si sušené slivky namiesto sladkostí či iných, možno nezdravých, maškŕt. Nielenže majú skvelú chuť a zaženú naše túžby po sladkom, prospievajú aj nášmu zdraviu. Sušené slivky obsahujú prírodné cukry, ale aj množstvo vitamínov a minerálov. Zo všetkých spomenieme predovšetkým vlákninu, vitamín K, vitamín A, draslík, meď, horčík či fosfor. Aj vďaka ich zloženiu sušené slivky:
- čistia a detoxikujú organizmus,
- chránia srdce,
- normalizujú srdcovú frekvenciu,
- obsahujú veľa vlákniny a železa,
- odstraňujú zápchu (môžete ich vopred namočiť do vlažnej vody),
- podporujú trávenie a tvorbu červených krviniek, dokonca aj pamäť,
- pomáhajú pri redukčnej diéte aj pri chudokrvnosti,
- pomôžu vám tiež uvoľniť endorfíny,
- predchádzajú zápalovým ochoreniam kostí a kĺbov,
- priaznivo pôsobia na organizmus v čase menopauzy,
- prospievajú obličkám a pečeni,
- skvalitňujú stav pokožky, vlasov a nechtov,
- spomaľujú proces starnutia,
- stimulujú svalovinu hrubého čreva,
- sú bohatým zdrojom draslíka,
- ukrývajú v sebe pomerne veľa vitamínu B6 a C,
- zlepšujú stav kostí a predchádzajú ich rednutiu,
- zmierňujú príznaky predmenštruačného syndrómu,
- znižujú hladinu zlého cholesterolu.
Nie je všetko také ružové...
Keď už poukazujeme na blahodarný účinok sušených sliviek, musíme zároveň odtajniť aj druhú stranu mince a zdôrazniť, že obsahujú tiež pomerne veľa kalórií. Preto to s ich konzumáciou nepreháňajte, obzvlášť, ak dodržiavate redukčnú diétu – odporúčaná dávka je za hrsť sušených sliviek denne, teda nie viac, ako 12 ks za deň. Takisto môžu vo väčšom množstve spôsobovať plynatosť, ale deje sa to prevažne vtedy, keď ich razom zaradíte do jedálnička. Po čase plynatosť ustúpi, nakoľko telo si zvykne na nový druh potraviny.
Usušte si ich samy!
Ak si chcete slivky samy vysušiť, vedzte, že na sušenie sú vhodné všetky odrody. Predtým slivky, samozrejme, dôkladne umyte, poriadne osušte, vykôstkujte a rozložte ich na plech. Sušte ich v rúre približne pri teplote 50 °C, zhruba štyri hodiny. Je dobré ich následne nechať vychladnúť a opätovne vložiť do rúry, avšak už na vyššiu teplotu (okolo 70 °C), asi ešte na tri hodiny. Jednoduchšie a rýchlejšie to bude, pochopiteľne, v sušičke ovocia. Usušené slivky skladujte v uzatvárateľnej sklenenej dóze.
- Anketa
MÁTE RADI SUŠENÉ SLIVKY?
Odpovedalo 3643 ľudí