5 predsavzatí pre zdravší a šťastnejší rok – dozaista ich dodržíš aj ty!

5 predsavzatí pre zdravší a šťastnejší rok – dozaista ich dodržíš aj ty!

Nový rok je skvelým obdobím na obnovenie zdravia. Keď si však nastavíme latku príliš vysoko, veľmi ľahko ju môžeme podliezť a následne sa obviňovať za to, že sme ani tento rok novoročné predsavzatie nedodržali.

Dávate si novoročné predsavzatia? Podarilo sa vám niekedy ich aj dodržať alebo ste to po mesiaci vzdali? Problémom príliš často býva, že si dávame niekedy nereálne predsavzatia, ktoré nedokážeme dodržať a naplniť. Napríklad také diskutabilné chudnutie prostredníctvom rôznych diét. Síce diéty fungujú, ale len pár dní. Po ich skončení sa môže dostaviť jojo efekt a my sa vrátime na pôvodnú váhu – a sme zrazu opäť na začiatku. Podobne to je aj s cvičením.

Prvé dní a týždne máme chuť a energiu cvičiť takmer každý deň, no postupne z nás eufória opadá a do cvičenia sa musíme nútiť. Práve preto odborníci radia, aby ste pri stanovovaní cieľov týkajúcich sa zdravia vynechávali extrémy. Aké splniteľné ciele si na tento rok stanoviť? Dozaista také, vďaka ktorým na ceste za šťastnejším a zdravším životom urobíte významný pokrok.

Pozri aj: Novoročné predsavzatie alebo 7 spôsobov, ako spraviť rok 2023 tým najlepším rokom

1. Maškrtíte zdravšie

Máte po večeri chuť na niečo sladké? Odborníci radia, aby ste si sladké neodopierali. Doprajte si, ale zamerajte sa na menšie množstvo cukru, teda obmedzte ho. Avšak, ak aj napriek tomu budete chcieť uspokojiť svoju túžbu, skombinujte sladké s orechmi alebo semienkami.

Namiesto čokoládovej tyčinky vyskúšajte mandle v čokoláde, banánové kúsky v čokoláde, poprípade čokoládové lupienky s pistáciami či orechmi. Ak sa vám podarí obmedziť cukor v strave, vedzte, že spravíte službu svojmu zdraviu. Príliš veľký príjem cukru sa totižto spája s vysokým krvným tlakom, cholesterolom a inými zdravotnými problémami.  

2. Nastavte si budík na spánok

Viac ako tretina ľudí na celom svete nespí odporúčaných sedem hodín denne. Ak si nemôžete pospať dlhšie, tak to vezmite z opačnej strany. Nastavte si budík na spánok. To znamená, že by ste si mali nastaviť alarm, ktorý vás upozorní na to, že je čas ísť do postele. Odborníci odporúčajú nastaviť si alarm na 45 minút pred spánkom.

Po zazvonení budíka začnite s rutinnými úkonmi na upokojenie mysle a relax. Doprajte si sprchu a pripravte sa na spánok. Budík vám tiež môže slúžiť ako pripomienka na vypnutie televízora, notebooku, odloženie telefónu, aby ste obmedzili modré svetlo, ktoré narúša uvoľňovanie spánkového hormónu (melatonín), čo sťažuje zaspávanie.

3. Zamerajte sa na sedenie

Môže byť ťažké sedieť menej, keď pracujete v kancelárii. Avšak, zamerajte sa na to, ako sedíte. Väčšina ľudí totižto sedí v tvare písmena C, čo vytvára tlak na chrbticu a môže spôsobiť bolesti v dolnej časti chrbta, krku a ramien. A keď sa snažíme sedieť „správne", máme tendenciu stiahnuť brucho a vystrčiť hrudník, čím stiahneme svaly spôsobom, ktorý nás môže ešte viac vykoľajiť alebo stresovať.

Lepšie sedenie je však jednoduché. Stačí si vystrčiť zadok – predstierajte, že máte chvost a mierne sa zohnite v bokoch, aby ste na ňom nesedeli. Pomôže vám to uvoľniť panvu a predĺžiť chrbticu, aby sa stavce mohli ukladať rovno. Taktiež si nastavte stoličku tak, aby vaše nohy boli rovno na podlahe a stehná boli rovnobežné so zemou.

Pozri aj: Toto sú najzdravšie novoročné predsavzatia: O cvičenie teraz nejde!

4. Zóna bez telefónu

Stanovenie fyzických hraníc je jednoduchšie ako snaha obmedziť čas, ktorý strávite prechádzaním Instagramu alebo kontrolou e-mailu. Štúdia z University of British Columbia zistila, že tí, ktorí mali počas večere vytiahnuté telefóny, si svoj zážitok užili menej ako tí, ktorí si ich odložili. Samostatná štúdia naznačila, že ak máte telefón na dosah, zhoršuje to kognitívny výkon – aj keď je vypnutý.

Choďte na to pomaly. Najskôr to skúste jeden deň. Ak zistíte, že vás nikto počas večere nezháňal, tak si užívajte čas s rodinou bez telefónov častejšie. Postupne to bude automatické a na telefón pri čase trávenom s rodinou si ani nespomeniete.

5. Hýbte sa

Každý týždeň by ste údajne mali absolvovať dve a pol hodiny fyzickej aktivity strednej intenzity alebo približne 30 minút päť dní v týždni. Nenechajte sa však týmito číslami zastrašiť. Aj keď sa budete hýbať menej, stále urobíte nemalú službu pre svoje telo a zdravie. Odborníci dokonca dodávajú, že aj 10-minútové cvičenie je lepšie ako žiadne. Nielenže blahodarne pôsobí na naše zdravie, ale aj na psychiku.

Dokonca štúdie tvrdia, že 5 minút behu denne stačí na zníženie rizika úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie. Niektoré tiež naznačujú, že pre metabolické zdravie je dobré už aj samotné státie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní