Tempeh ako alternatíva mäsa: Prečo ho zaradiť do svojho jedálnička?

Tempeh ako alternatíva mäsa: Prečo ho zaradiť do svojho jedálnička?

Predpokladáme, že keď aj nikde inde, minimálne u nás ste sa už dozvedeli o celej škále rôznych potravinových alternatív. Pokiaľ ide o náhrady mäsa, informovali sme tak o tofu či sójovom mäse, ako aj o seitane, čiže pšeničnom mäse. Keďže je však medzi nami veľa takých, ktorí živočíšnemu mäsu príliš neholdujú, rozhodli sme sa predstaviť vám ďalšiu z radu rastlinných alternatív mäsa. Tempeh je niečo, čo by ste rozhodne mali poznať!

Čo sa skrýva pod naozaj špecifickým „dizajnom“?

Napohľad pôsobí ako celozrnný chlebík, namočený v bielej čokoláde. Nie, neľakajte sa – určite tak nechutí. Tempeh či tempe, indonézske mäso alebo dokonca sójový hermelín – to všetko sú názvy pre jeden produkt, ktorému sa dnes budeme venovať. Marketing tvrdí, že ide o najkvalitnejší sójový produkt vôbec, ale či sadne do „vkusu“ a chuti aj vám, to už budete musieť posúdiť samy. Domovom tohto produktu je Indonézia, konkrétne ostrov Jáva, odkiaľ pomaly, ale isto expanduje do celého sveta.

Vyskúšaj: Vegetariánky, pozor! Tieto potraviny bohaté na proteíny nahradia mäso

rastlinná alternatíva mäsa

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Tempeh ako plnohodnotná náhrada mäsa

V ázijských krajinách sa tempeh konzumuje tak často ako u nás živočíšne mäso. Z toho teda vyplýva, že ním v plnej miere môžete nahradiť práve živočíšne mäso. Tempeh sa vyrába kultivovaním a kvasením (fermentáciou) sójových bôbov. Už to vám zrejme napovedá, že pôjde o zdravú potravinu ako hrom. :-) A nemýlite sa. To však nie je celý postup jeho výroby. Uvarené bôby, pričom hovoríme o sójových bôboch vcelku, sa totiž následne naložia do špeciálnych kultúr, ktoré ním prerastú a tým výrobku dodajú bielu farbu a zároveň požadovanú tuhosť.

vyprážaný tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Pýšiť sa môže skutočne vydareným obsahom

Benefitom tempeh je veľký podiel bielkovín (takmer 20 %), vlákniny, vápnika, draslíka, fosforu, medi, železa, horčíka, mangánu, zinku, sodíka, kyseliny listovej a vitamínu B12 (ide o najbohatší rastlinný zdroj tohto vitamínu). Za zmienku stojí tiež fakt, že s ním môžete narábať doslova akokoľvek. Záleží výlučne od vašich chutí, preferencií a fantázie. Jesť ho môžete tak čerstvý, dusený, varený, vyprážaný, ako aj napríklad marinovaný a opečený na panvici. Dokonca si z tempeh môžete pripraviť nátierku alebo ho pridať do šalátu či k cestovinám, pokojne aj namiesto mäsa do gulášu.

Otestuj: Pri bezlepkovej diéte využijete domácu pekáreň na maximum

využitie tempeh v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Must-have pre aktívnych športovcov

Skvelou voľbou bude tempeh pre aktívnych športovcov, práve pre jeho vysoký obsah proteínov. V neposlednom rade však treba vyzdvihnúť aj jeho mimoriadne ľahkú stráviteľnosť a nulový obsah soli. Chuť tempeh sa pohybuje niekde medzi kuracím mäsom, orechmi a syrom. Môžete ho konzumovať aj v prípade bezlepkovej diéty. Tempeh si bez problémov zakúpite v predajniach so zdravou výživou, prípadne aj na internete, a to dokonca aj v údenej alebo ochutenej podobe.

Zdroj - úvodná foto: flickr.com

- Anketa

OCHUTNALI BY STE TEMPEH?

Odpovedalo 88 ľudí  

Určite áno
88%
Rozhodne nie
13%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 29.07.18 21:50

ĽŠ
karma
100.00

Táto rastlinná náhrada je naozaj zaujímavá, ďakujem za článok!

  • 3
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 31.07.18 17:49

AH
karma
90.00

no neviem kto by to unas jedol........

  • 0
Odpovedať

Robert Jurčák 06.08.18 07:40

RJ
karma
100.00

zaujímavé o tomto som ešte nepočul...ale určite by som to chcel ochutnať

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 06.08.18 10:05

DB
karma
114.00

ochutnať sa dá všetko,určite je to zdravé a veď nemusíme jesť mäso každý deň.aj bezmäsové jedlá sú chutné a najmä zdravé/a nemusí to byť práve tempeh ,ja som o ňom ešte nepočula,priznávam./

  • 1
Odpovedať

Zdena Paňková 06.08.18 12:34

ZP
karma
100.00

Ochutnať to treba a čo ďalej, uvidíme. V mojom okolí sa spotreba mäsa znižuje - možno zaboduje tempeh.

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 08.08.18 15:15

BS
karma
100.00

Dobre vedieť, určite ho vyskúšam:))

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 11.08.18 11:44

AK
karma
100.00

toto by som chcela vyskúšať

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní