Zips má zámok – vedela si o tom? Toto zmení tvoj pohľad na veci

Zips má zámok – vedela si o tom? Toto zmení tvoj pohľad na veci

Všetko berieme akosi automaticky a nad mnohými vecami sa ani nezamýšľame. Proste ich denne používame a nezaujíma nás, čo a ako funguje alebo na akom princípe sú veci vôbec vyrobené. Rolety sa sťahujú a vyťahujú, voda tečie z vodovodného kohútika, fén vlasy suší, mikrovlnná rúra ohrieva jedlo a všetko proste funguje tak, ako to bolo navrhnuté a zostrojené. No dnes spolu odhalíme jednu zaujímavosť, o ktorej málokto vôbec tuší.

Vedeli ste, že zips má zámok? Áno zips na bunde, na nohaviciach, na mikine a proste na akomkoľvek kúsku oblečenia či na doplnkoch (ruksak, čižmy,...), má svoj zámok. Ten zabezpečuje, že zips sa nerozopína v tej najnevhodnejšej chvíli – teda v prípade, že nie je pokazený. Všetko tajomstvo úspechu tkvie v systéme, na ktorom funguje bežec na zipse.

Zips má skutočne svoj zámok!

Je to také bežné ako viazanie šnúrok na topánkach. Jednoducho vložíte jednu stranu zipsu do druhej, potiahnete bežec správnym smerom a môžete ísť. Problém nastane len v prípade, ak sa v zipse niečo zachytí, ale šikovné žienky si dokážu vždy so všetkým poradiť. Dokonca existujú aj šikovné triky, ktoré vám pomôžu v prípade, že sa vám zips zasekáva – potrite ho balzamom na pery, tuhým mydlom alebo papierom na pečenie.

Ale poďme späť k neobjavenej funkcii zipsu, ktorá bola doposiaľ nepovšimnutá a upozornil na ňu používateľ sociálnej siete Instagram – Sid (@sidneyraz), ktorý vytvára videá s rôznymi tipmi a trikmi. Nedávno prišiel aj s informáciou, že zipsy majú zámok. Zámok sa automaticky „uzamkne,“ keď je jazýček spustený. Vďaka tomu drží zips zapnutý a nerozopína sa. Akonáhle sa zdvihne, zips sa odblokuje. 

Na demonštráciu tohto zistenia Sid natočil video, v ktorom skúšal zámok zipsu na džínsoch. Ak zips vytiahnete a jazýček spustite nadol, zips sa automaticky uzamkne a bežec drží na svojom mieste, zips sa nerozopína. Ak jazýček na bežci zdvihnete kolmo, zips sa odomkne a rozopne sa.

Toto zistenie spôsobilo na sociálnych sieťach ošiaľ, nakoľko si len málokto skutočne uvedomil, ako zips vlastne funguje. Sid si tak vyslúžil desaťtisíce like-ov, avšak niektorí fanúšikovia ho upozornili aj na fakt, že nie všetky zipsy tento zámok skutočne majú. Mnohí mu však písali, že im týmto zistením zmenil život :D.

- Anketa

VEDELI STE, ŽE ZIPS MÁ „ZÁMOK"?

Odpovedalo 56 ľudí  

ÁNO
32%
NIE
68%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Jana Komadová 23.02.22 20:53

JK
karma
100.00

Nie tak to som nevedela

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 23.02.22 21:14

AV
karma
100.00

O zámku som skutočne nevedela. Hneď som si to vyskúšala. Skutočne to funguje

  • 0
Odpovedať

Katarína Kačuriková 11.03.22 08:18

karma
113.00

Aj ja som to hneď skúšala či to naozaj funguje :) Po toľkých rokoch sme odhalili tajomstvo fungovania zipsov - ale, ako sa hovorí, lepšie neskoro, ako nikdy :D :D :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní