Závažná komplikácia v tehotenstve: Čo je HELLP syndróm a aké môže mať následky?

Závažná komplikácia v tehotenstve: Čo je HELLP syndróm a aké môže mať následky?

Každá nastávajúca mamička si najviac želá to, aby tehotenstvo prebehlo bez komplikácií a na svet priviedla zdravé bábätko. Žiaľ, obdobie tehotenstva sa neraz spája s rôznymi komplikáciami, ktoré v najzávažnejších prípadoch môžu ohrozovať život ženy alebo dieťaťa. K bežným komplikáciám, ktoré nepredstavujú zvlášť závažný problém, patria napríklad nevoľnosti, nadmerná únava, zápcha či opuchy.

Mnohé ženy potrápia v tehotenstve hemoroidy, v závažnejších prípadoch sa objavuje napríklad i tehotenská cukrovka. Medzi veľmi vážne komplikácie v tehotenstve patrí takzvaný HELLP syndróm. Ako sa tento zdravotný problém prejavuje, prečo vzniká a aké sú možnosti jeho liečby?

Čo je HELLP syndróm?

Pod pojmom HELLP syndróm rozumieme závažnú a život ohrozujúcu komplikáciu v tehotenstve, ktorá nastáva v niektorých prípadoch v druhom trimestri, no predovšetkým v treťom trimester gravidity. Ide o zriedkavú komplikáciu, ktorá sa dotýka približne 0,2 až 0,8 %  tehotných žien. Vo vyše troch štvrtinách prípadov sa HELLP syndróm vyskytuje spolu s inou tehotenskou komplikáciou, a to takzvanou preeklampsiou. Preeklampsia predstavuje ochorenie ciev placenty sprevádzané vysokým krvným tlakom. 

HELLP syndróm sa vyvíja v priemere u 15 % tehotných žien s vážnejšími formami preeklampsie. Tento zdravotný problém ako prvý opísal a nazval Dr. Louis Weinstein v roku 1982. Anglická skratka HELLP predstavuje opis klinického stavu žien s touto tehotenskou komplikáciou. Pri HELLP syndróme dochádza k:

  • hemolýze, čiže rozpadu červených krviniek (angl. hemolysis – H),
  • zvýšeniu množstva enzýmov v pečeni (angl. elevated liver enzymes – EL),
  • nedostatku krvných doštičiek (angl. low platelet count – LP). 

Odporúčame: ​Najšialenejšie diéty, ktoré (ne)treba skúšať! Ohrozujú zdravie?

Aké má HELLP syndróm príznaky?

Vo viac ako 90 % prípadov sa HELLP syndróm rozvíja už pred pôrodom, a to najčastejšie medzi 27. až 37. týždňom gravidity, menej často dochádza k jeho prejaveniu až krátko po pôrode. Pre HELLP syndróm je charakteristická trojica vyššie spomenutých príznakov, a teda hemolýza, deficit krvných doštičiek a zvýšenie enzýmov v pečeni. Tieto sprievodné príznaky možno odhaliť hlavne laboratórnymi testami.

K nim sa však pridávajú aj rôznorodé vonkajšie príznaky, ktoré sa v mnohých smeroch podobajú na príznaky preeklampsie. Typickým prejavom je bolesť alebo pocit nepohodlia v epigastriu, teda v oblasti pod mečovitým výbežkom hrudnej kosti, respektíve medzi hrudníkom a strednou časťou brucha. Bolesť môže byť niekedy pociťovaná na pravej strane pod rebrami. 

Ďalej sa pri HELLP syndróme môžu objaviť nasledujúce príznaky:

  • nevoľnosť,

  • zvracanie,
  • nadmerná únava a malátnosť,
  • opuchy tela,
  • väčší hmotnostný prírastok z dôvodu zadržiavanej vody,
  • bolesti hlavy,
  • krvácanie (z nosa aj tráviaceho traktu, krv v moči),
  • poruchy videnia,
  • vysoký krvný tlak,
  • bielkoviny v moči, 
  • zriedkavo ikterus (žltačka – žlté sfarbenie kože a slizníc).

Nástup ťažkostí pri rozvoji HELLP syndrómu je spravidla veľmi rýchly, príznaky sa rozvíjajú behom 24 až 72 hodín. Pri neriešení problému môžu nastať ďalšie komplikácie, vrátane poškodenia pečene, opuchu mozgu, krvácania do mozgu, predčasného odlúčenia placenty, zlyhania obličiek, pľúcnych problémov a mnohých ďalších. 

Sú známe príčiny HELLP syndrómu?

Ako sme spomenuli vyššie, vo vysokom percente prípadov predchádza rozvoju HELLP syndrómu preeklampsia, ktorej presné príčiny nie sú ani dnes objasnené. Preeklampsia sa častejšie objavuje u rodičiek s vekom pod 20 rokov alebo u rodičiek nad 40 rokov. K rizikovým faktorom patrí vysoký krvný tlak už pred tehotenstvom, viacpočetné tehotenstvo, obezita, diabetes matky, niektoré autoimunitné ochorenia aj genetické faktory. 

HELLP syndróm sa však môže rozvinúť aj bez predchádzajúcej preeklampsie. I v tomto prípade je patogenéza (vznik a vývoj choroby) nejasná. HELLP syndróm je odborníkmi označovaný za primárne ochorenie placenty, pri ktorom dochádza k určitým poruchám jej funkcií. Riziko vzniku HELLP syndrómu môže okrem preeklampsie zvyšovať vysoký krvný tlak pred tehotenstvom, autoimunitná choroba ženy, diabetes, obezita, fajčenie, chronické ochorenie obličiek a iné činitele. 

Odporúčame: ​Rakovina žlčníka – to sú skryté príznaky a zlé prognózy. Čo o nej treba vedieť?

Diagnostika HELLP syndrómu

Pri výskyte vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí vo vyššom štádiu tehotenstva je nevyhnutné čo najskôr konzultovať zdravotný stav s lekárom. Ide o závažnú komplikáciu ohrozujúcu život ženy aj dieťaťa, ktorá sa spája s nemalou úmrtnosťou. Preto je nevyhnutné čo najskôr zakročiť. Lekár sleduje prítomné klinické príznaky a odoberá anamnézu. 

Pri podozrení na HELLP syndróm je spravidla potrebné vykonať viacero krvných testov. Tie preukážu mnohonásobne vyššie hodnoty pečeňových enzýmov. Taktiež sa zisťuje nízka hladina trombocytov, čiže krvných doštičiek. Vyšetrením moču sa kontroluje prítomnosť bielkovín v moči. Okrem toho sa pacientke spravidla meria tlak, podľa potreby sa vykonávajú ďalšie vyšetrenia. 

Ako liečiť HELLP syndróm?

Možností, ako postupovať pri liečbe HELLP syndrómu, je viacero. Vo všeobecnosti problém s touto tehotenskou komplikáciou možno vyriešiť urýchleným ukončením tehotenstva. Lekár volí postup v závislosti od zdravotného stavu konkrétnej pacientky či štádia tehotenstva. Niekedy sa volí najskôr sledovanie zdravotného stavu, v iných prípadoch sa vyžaduje skorý zákrok. 

Pri HELLP syndróme, ktorý sa rozvinul po 34. týždni tehotenstva, sa obvykle volí okamžitý pôrod, a to v mnohých prípadoch cisárskym rezom. Po ukončení tehotenstva, respektíve pôrode, príznaky HELLP syndrómu zvyčajne rýchlo ustupujú v priebehu niekoľkých dní. Ak je žena medzi 27. až 34. týždňom tehotenstva, najskôr sa obvykle stabilizuje zdravotný stav matky. Podávajú sa medikamenty, zhodnocuje sa funkcia pľúc dieťaťa.

Ak pôrod ešte nie je možný, zdravotný stav matky a dieťaťa je sledovaný, podávajú sa podľa potreby liečivá. Uplatňujú sa kortikosteroidy (na podporu vývinu pľúc dieťaťa), lieky na podporu pečene či zníženie tlaku aj transfúzie krvi. 

Odporúčame: ​Duchennova svalová dystrofia – vrodené ochorenie so zlou prognózou. Aké príznaky sledovať už v detskom veku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Zuz Kosle 02.01.23 17:03

ZK
karma
-1.00

ja som o tomto syndrome ani nepocula, mne sa nastastie komplikacie v tehotenstve vyhybali

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 18.01.23 13:36

LN
karma
-1.00

tiez mi to vôbec nic nehovori, asi to bude dost zriedkave

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 07.01.23 21:40

LJ
karma
-1.00

pri prvom tehotenstve ma komplikacie obisli, jedinou ktora prisla bol pôrod...ten som nemala najlepsi

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 10.01.23 17:03

LN
karma
-1.00

pocas tehotenstva som uzivala len jedny vitaminy a to ogestan, cele tehotenstvo som mala bez komplikacii

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 21.01.23 19:05

karma
-1.00

O tomto syndróme čítam prvý krát vôbec som netušila že je v tehotenstve toľko chorôb

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní