Ako piecť maslovú tekvicu v rúre, teplovzdušnej fritéze či multifunkčnom hrnci?

Ako piecť maslovú tekvicu v rúre, teplovzdušnej fritéze či multifunkčnom hrnci?

Maslovú tekvicu je ľahké zamilovať si. Táto zimná tekvica je nesmierne všestranná a výborne znáša širokú škálu korenín a spôsobov prípravy. Neupínajte sa však len na tekvicovú polievku. Táto zelenina je skvelá ako príloha k mnohým pokrmom. Dokonca je skvelá na pečenie. Jej oranžová, jemne sladká dužina je jemná, mäkká a výživná.

Maslovú tekvicu najskôr ošúpte a naučte sa, ako ju pripraviť na viacero rôznych spôsobov. Samozrejme, nezabudnite vydlabať aj vnútro. Poprípade môžete maslovú tekvicu len poriadne poumývať a piecť aj so šupkou. Po upečení len následne vydlabete dužinu a vychutnáte si ju. Jej použitie je nekonečné! Je vynikajúca ako doplnok pečenej zeleniny, skvelo sa hodí do zimných šalátov, fantastická je aj rozmixovaná a pridaná do omáčky na cestoviny.

Neváhajte pečenú maslovú tekvicu poliať javorovým sirupom, posypať červenou paprikou a vychutnať si dokonalú umami chuť. A ako piecť maslovú tekvicu v rôznych spotrebičoch? Nechajte sa inšpirovať.

Odporúčame: Najšialenejšie diéty, ktoré (ne)treba skúšať! Ohrozujú zdravie?

Pečenie maslovej tekvice v rúre

Najjednoduchší spôsob prípravy maslovej tekvice. Pečením v rúre dochádza k jemnému zhnednutiu a karamelizácii, vďaka čomu z maslovej tekvice vytiahnete jej dokonalú chuť, ktorá sa pečením ešte zvýrazní.

Tekvicu môžete piecť vcelku, prerezanú na polovicu, nakrájanú na plátky alebo na kúsky. Čas pečenia sa v tomto prípade bude líšiť v závislosti od spôsobu jej nakrájania. Pohybujeme sa však v rozmedzí jednej hodiny pri pečení tekvice so šupkou. 30 minút zase trvá jej pečenie pri nakrájaní na kúsky.

Tip: Rúru predhrejte na 200 °C. Tekvicu ošúpte, vydlabte semená a nakrájajte na 2-centrimetrové kúsky. Premiešajte s olivovým olejom, soľou, čiernym mletým korením. Pečte približne 30 minút, kým tekvica nezhnedne a nezmäkne.

Pečenie tekvice v teplovzdušnej fritéze

Teplovzdušné fritézy sú aktuálne v kurze. Dá sa v nich pripraviť takmer všetko, dokonca v nej upečiete aj koláč. Jej výhoda je najmä v tom, že všetko dokáže upiecť sa zlomok času a pritom dosiahnete rovnakú chrumkavosť či výsledok ako pri pečení v rúre.

Pri pečení tekvice v teplovzdušnej fritéze ju posypte soľou, korením, no skúste aj červenú papriku či granulovaný cesnak. Okrem toho sa na maslovú tekvicu hodí aj rasca, koriander či čili.

Tip: Fritézu predhrejte na 200 °C. Maslovú tekvicu ošúpte, vydlabte vnútro a nakrájajte na 1-centrimetrové kúsky. Nakrájanú tekvicu zmiešajte s olivovým olejom, dochuťte soľou a ďalším korením podľa vlastného výberu. Takto pripravenú tekvicu vložte do fritézy vystlanej papierom na pečenie a upečte. Maslovú tekvicu v teplovzdušnej fritéze pečte 10 minút. Následne ju premiešajte a pečte ďalších 10 minút, aby bola krásne chrumkavá.

Pozri aj: Kuchynské oleje – je nesmierne dôležité, ako sa skladujú? Veru, JE!

Pečenie tekvice v multifunkčnom hrnci

Aj multifunkčný hrniec je vhodný na prípravu rôznych pokrmov, vrátane pečenej tekvice. Aj keď technicky nemôžeme hovoriť o pečení, nakoľko je hrniec uspôsobený skôr na varenie pokrmov a nie ich pečenie. Avšak, v hrnci dokážete pri maslovej tekvici získať skaramelizované okraje a jemný stred, ktorý sa lahodne rozplýva na jazyku (podobne ako pri pečení v rúre).

Tip: Tekvicu ošúpte, odstráňte vnútorné semená a nakrájajte na 1-centimetrové kúsky. Zapnite multifunkčný hrniec a nastavte režim „SAUTE“ (teplota v rozmedzí 190 až 220 °C). Rozohrejte zopár kvapiek olivového oleja. Pridajte tekvicu a za občasného miešania ju opražte do zlatistá (cca 5 minút). Dochuťte soľou a korením. Pridajte ¼ šálky vody, hrniec uzavrite a nechajte tekvicu piecť približne 5 minút.

Odporúčame: Túto zeleninu bude tvoje bábätko v brušku milovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Janka Komadova 02.12.22 21:05

karma
-1.00

Rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 21:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 21:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní