Najšialenejšie diéty, ktoré (ne)treba skúšať! Ohrozujú zdravie?

Najšialenejšie diéty, ktoré (ne)treba skúšať! Ohrozujú zdravie?
  • 22.10.2022
  • Michaela Kožáková

Keto, stredomorská, nízkosacharidová, Atkinsonova diéta, vegánstvo, prerušovaný pôst – ak chce dnes človek zhodiť nejaké to kilo navyše, môže si vyberať z rôznych druhov diét. A dokonca sa i mnohí strácame v takom obrovskom množstve. Keď si nevieme dať rady, športovci, celebrity či instagramoví influenceri môžu byť pre nás veľkým vzorom a inšpiráciou. 

Niektorí ľudia urobia takmer čokoľvek, aby schudli – okrem jedenia plnohodnotných potravín, pravidelného cvičenia a 7 až 9 hodín spánku, mnohokrát sú schopní podstúpiť naozaj zvláštne diéty.

Dnes existuje nespočetné množstvo diét, ktorých autori tvrdia a sľubujú, že sú najrýchlejšími a najjednoduchšími spôsobmi, ako zhodiť veľa kilogramov za extrémne krátky čas. Počuli ste už o vizuálnej diéte? Alebo tej alkoholovej? Radšej sa na nich iba dobre pobavte a neskúšajte ich. Ich účinnosť nezaručujeme.

Pozri aj: Reverzná alebo prevrátená diéta: Dá sa schudnúť tým, že budeme jesť viac?!

Diéta Šípkovej Ruženky

Počas spánku jedlo nekonzumujeme, však? Táto extrémna diétna metóda, ktorú spopularizoval Elvis Presley, je založená na dlhom spánku za účelom toho, aby ste sa vyhli jedeniu. Ide vlastne o kombináciu hladovania a spania. Samotný spevák sa dokonca na niekoľko dní dostal do medicínsky vyvolanej kómy. Elvis podstupoval túto diétu, aby sa zmestil do svojich ikonických kostýmov.

Podľa diéty sa odporúča spať neprirodzene dlhé úseky naraz, niekedy s pomocou sedatív, a tak sa vyhnúť pokušeniu jesť. Napriek tomu, že neexistuje žiaden odborníkmi podložený dôkaz, ktorý by dokázal, že to funguje z dlhodobého alebo krátkodobého hľadiska, táto nevšedná diéta existuje už desaťročia. 

Diéta bola prvýkrát spomenutá v roku 1966 v najpredávanejšom románe Jacqueline Susann s názvom Údolie bábik. Susannine protagonistky, herečky a mladí ľudia žijúci v Hollywoode, sa nechávali uspávať a chodili do švajčiarskych „spánkových kliník“, aby zhodili nejaké tie kilá.

V žiadnom prípade však túto diétu neskúšajte, aby ste si neprivodili zdravotné problémy. Aj tak vďaka nej nezhodíte nadbytočné kilá. Spánok v nezvyčajných hodinách totižto mení cirkadiánny rytmus tela a normálny hormonálny rytmus. Zlá kvalita spánku spôsobená narušením normálneho denného rytmu tela je spojená s priberaním na váhe a so zvýšenou túžbou po nezdravých potravinách.

Vzduchová diéta

Pred niekoľkými rokmi jeden francúzsky časopis pre ženy publikoval článok nabádajúci na tzv. vzduchovú diétu. Podľa názvu je asi všetkým jasné, že základom tejto odporúčanej diéty je konzumovanie vzduchu. Článok obsahoval presný postup, ako na túto diétu: uvarte si to, čo máte radi, naservírujte si to na najkvalitnejšom porceláne s najlesklejším príborom, zdvihnite jedlo k ústam a potom len ovoňajte. Touto metódou vlastne oklamete svoje zmysly a nasýtite sa. My tomu veľmi neveríme.

Neprehliadni: Raňajky sú dôležitým jedlom dňa. Sú však zdravšie tie sladké či slané?

Alkoholová diéta

Slávny fotograf Robert Cameron vytvoril túto diétu v 60-tych rokoch. Nejedol nič iné ako mäso a pil alkohol. Robert tvrdil, že pokiaľ sa budete vyhýbať všetkým pevným formám uhľohydrátov, ako sú cestoviny a chlieb, môžete jesť všetky bielkoviny, tuky a zapiť ich nápojom pre dospelých. Jednoducho si po poriadnom steaku nalejte za pohár dobrého rumu.

Svoju filozofiu stravovania publikoval v 50-stranovej knihe s názvom The Drinking Man’s Diet, ktorej sa predalo 2,5 milióna výtlačkov. Táto diéta založená na jedálnom lístku s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom sacharidov umožňuje konzumovať nízkosacharidové destiláty, ako je gin, vodka, rum, brandy a whisky spolu s tučným mäsom.

Pásomnice a škrkavky

Asi viacerí poznáte túto otázku: „Máš pásomnicu, keď toľko ješ a nič nepriberieš?" Vedeli ste, že v Mexiku a v niektorých častiach Južnej Ameriky sú určené centrá, kde si môžete pásomnicu nechať implantovať pre to, aby ste schudli?

V Číne študentky údajne držali verziu tejto diéty a konzumovali škrkavky, aby vyzerali chudo na pracovné pohovory. Škrkavka má takmer rovnaký účinok ako pásomnica – vyliahne sa v žalúdku a skonzumuje váš obed. Je však veľmi nebezpečná a medzi jej vedľajšie účinky patrí zlyhanie dýchania, ochorenie pečene a zápal pľúc.

Vizuálna diéta

Podľa výskumu modrá farba potláča chuť do jedla, preto je väčšina log v jasných odtieňoch červenej a žltej – spomeňte si na známe fastfoodové reťazce. Zatiaľ, čo niektorí odborníci na výživu odporúčajú jesť z modrých tanierov, jedna japonská spoločnosť predbehla všetkých dietológov a vytvorila „diétne slnečné okuliare“, cez ktoré vidíte namodro. 

Vidličková diéta

Francúzi sú skutočne vynaliezaví. Le Forking, ako ju nazývajú Parížania, funguje na jednom jedinom princípe: na večeru môžete zjesť len to, čo si pripravíte a naberiete vidličkou. Neviete niečo napichnúť na vidličku? Tak to nemôžete zjesť!

Diéta, prezývaná tiež „tajomstvo štíhleho francúzskeho pásu“, pôvodne načrtnutá dvoma francúzskymi konzultantmi v knihe Dîne Avec Une Fourchette, je odporúčaná niekoľkými odborníkmi na výživu, endokrinológmi a diabetológmi. Na základe francúzskeho spôsobu jedenia veľkých raňajok, výdatného trojchodového obeda a ľahkej večere funguje diéta tak, že zabezpečuje, aby posledné jedlo dňa obsahovalo chudé bielkoviny, ako sú ryby (žiadne mäso, ktoré sa musí krájať alebo pripravovať nožom), zeleninu, škroby a obilniny.

Cieľom diéty je zmeniť náš „diétny rytmus“ konzumovaním ľahkej večere s nízkym obsahom tuku tesne pred spaním, kedy spálime menej kalórií, čo nám následne pomôže lepšie spať, zobudiť sa hladní na veľké raňajky, ktoré nám dodajú energiu počas dňa, a vychutnať si aj dobrý obed. Tak táto diéta asi ako jediná možno stojí za vyskúšanie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Kristova 30.10.22 18:10

AK
karma
100.00

To sú skutočne bizarné diéty.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 02.12.22 21:06

karma
-1.00

Fúú tak to je postave na hlavnú

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní