Placenta praevia alebo vcestná placenta – ktoré ženy môže postihnúť tento problém s placentou?

Placenta praevia alebo vcestná placenta – ktoré ženy môže postihnúť tento problém s placentou?

V období tehotenstva sa môže objaviť nespočetné množstvo rôznorodých komplikácií. Toto obdobie je pre telo ženy náročné, je vystavované mnohým zmenám a vyvíja sa v ňom nový život. Jedným z problémov, ktoré môžu nastať v období vývoja dieťaťa v maternici, je napríklad aj nejaká porucha placenty. Placenta, alebo inak plodové lôžko, je dôležitou súčasťou reprodukčného systému a spolu s plodovou vodou zaisťuje správny vývoj a rast plodu. 

Problém s placentou neraz komplikuje priebeh tehotenstva alebo pôrod. Medzi problémy týkajúce sa placenty radíme aj stav zvaný placenta praevia. Čo je placenta praevia a u ktorých žien je vyššia pravdepodobnosť, že sa tento problém vyskytne? Aké sú prejavy?

Čo je placenta praevia?

Pod pojmom placenta praevia rozumieme stav, ktorý je charakteristický umiestnením placenty v spodnej časti maternice, pričom placenta čiastočne alebo úplne zakrýva krčok maternice, a teda otvor do pošvy. Za normálnych okolností je placenta uložená na zadnej stene maternice. Len výnimočne sa nachádza v dolnej časti. V spodnej časti uložená placenta však nemusí hneď predstavovať placenta praevia.

Až keď placenta z určitej časti prekrýva maternicový krčok, hovoríme o placenta praevia, alebo inak aj vcestnej placente či vcestnom lôžku. Vcestná placenta sa týka približne 1 z 200 tehotenstiev. Placenta praevia patrí medzi vážnejšie komplikácie v tehotenstve, no závažnosť stavu závisí obvykle aj od toho, v akej presnej polohe placenta je. Na základe umiestnenia rozoznávame niekoľko druhov vcestného lôžka. 

Formy patologického umiestnenia placenty:

  • insertio placentae profunda – ide o nízke dosadenie placenty, placenta sčasti zasahuje do spodného segmentu maternice, ale dolným okrajom nesiaha k vnútornej bránke, a to ani pri pôrode,
  • placenta praevia marginalis – placenta rastie v spodnej časti maternice a spodným okrajom dosahuje krčok maternice, ale neprekrýva ho,
  • placenta praevia partialis – placenta rastie v spodnej časti maternice a čiastočne prekrýva krčok maternice, 
  • placenta praevia centralis (totalis) – najzávažnejšia forma, placenta kompletne prekrýva celú vnútornú bránku. 

Odporúčame: ​Trombofília – u koho sa vyskytuje a čo to pre človeka znamená?

Prečo vzniká placenta praevia?

Presné príčiny vzniku vcestného lôžka je pomerne ťažké stanoviť. Odborníci diskutujú o viacerých možných príčinách a činiteľoch, ktoré sa môžu podieľať na rozvoji tohto stavu v priebehu tehotenstva, ako aj o viacerých rizikových faktoroch, ktoré môžu zvýšiť riziko chybného umiestnenia placenty. V súčasnosti sa v súvislosti s príčinami vcestnej placenty hovorí najčastejšie o poruchách endometria, teda sliznice pokrývajúcej dutinu maternice. 

Môže ísť napríklad o poruchu endometria z dôvodu predchádzajúcej abrazívnej kyretáže. Ďalšou možnou príčinou sú zmeny v morfológii steny maternice. Tá môže byť napríklad ochabnutá po predchádzajúcich pôrodoch. I porucha transportu oplodneného vajíčka, napríklad jeho rýchly prechod vajíčkovodmi, môže viesť k vzniku vcestnej placenty. 

Predpokladá sa, že riziko vzniku vcestnej placenty môže byť vyššie u žien, ktoré:

  • majú viac ako 35 rokov,

  • majú za sebou viac tehotenstiev, 
  • majú na maternici jazvy (napríklad po cisárskom reze),
  • majú abnormálny tvar maternice,
  • majú viacplodové tehotenstvo, 
  • mali viac tehotenstiev za sebou,
  • v minulosti prekonali potraty, 
  • mali problém s vcestným lôžkom už pri predchádzajúcom tehotenstve,
  • fajčia alebo užívajú drogy.

Ako sa prejavuje placenta praevia?

Placenta praevia nemusí mať u každej ženy zjavné klinické prejavy. Niekedy sa chybné umiestnenie placenty odhalí náhodne až pri ultrazvukovom vyšetrení. K bežným príznakom však patrí hlavne krvácanie z pošvy. K najčastejším príčinám krvácania v tehotenstve, konkrétne na konci druhého alebo začiatku tretieho trimestra, patrí práve vcestná placenta.

U 70 až 80 % žien, ktorým bola diagnostikovaná vcestná placenta, sa objavilo v danom období tehotenstva vaginálne krvácanie. Ide spravidla o klasické krvácanie, niekedy intenzívnejšie, nie len špinenie. U väčšiny žien je krvácanie bezbolestné, v niektorých prípadoch sa však môžu objavovať brušné kŕče. Iné príznaky pri placenta praevia obvykle nebývajú pozorované. Ak žena začne na prelome druhého a tretieho trimestra krvácať, je nevyhnutné vykonať potrebné vyšetrenia a nájsť príčinu.

Ako sme spomenuli, problém s chybným umiestnením placenty je možné odhaliť pomocou ultrazvukového vyšetrenia. Ak je placenta praevia odhalená ešte v prvej polovici tehotenstva, často nejde o konečnú diagnózu. V priebehu rastu maternice sa totiž môže placenta ešte posunúť smerom nahor, a tak sa problém s vcestnou placentou v priebehu tehotenstva prirodzene upraví. 

Odporúčame: ​Vieš, čo je molárne tehotenstvo? Toto by si o ňom mala vedieť!

Komplikácie a riziká spojené s placenta praevia

Placenta praevia sa môže spájať s viacerými komplikáciami. Práve preto sú rodičky s touto diagnózou i častejšie monitorované lekárom. U žien so vcestnou placentou sa nevykonáva vaginálne vyšetrenie, pretože by mohol spôsobiť krvácanie. Žena by mala viac oddychovať a obmedziť fyzicky náročné činnosti aj sexuálnu aktivitu. 

Väčšie komplikácie sa obvykle spájajú s vyššími stupňami vcestnej placenty, teda s placenta praevia partialis a placenta praevia totalis, pri ktorých je placentou do istej miery prekrytý vchod do pošvy. K najčastejším komplikáciám patrí výrazné a časté krvácanie. Krvné straty si môžu vyžadovať transfúziu krvi, hrozí totiž anémia matky aj plodu. Častou komplikáciou je aj predčasný pôrod. 

Ďalšie možné komplikácie pri vcestnej placente sú nasledovné:

  • odtrhnutie placenty,

  • spomalený rast plodu v maternici,
  • nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa,
  • vrodené malformácie plodu,
  • problémy s dýchaním po pôrode,
  • zápal sliznice maternice po pôrode,
  • zvýšené riziko náhleho úmrtia dojčiat,
  • v najzávažnejších prípadoch úmrtie matky alebo dieťaťa pri pôrode.

Pôrod so vcestnou placentou

Ako sme spomenuli vyššie, u žien s placenta praevia je bežný predčasný pôrod. Priebeh pôrodu spravidla závisí od toho, do akej miery placenta prekrýva krčok maternice, ale aj od intenzity krvácania a celkového zdravotného stavu ženy. Na základe týchto i ďalších kritérií lekár rozhodne, či je bezpečné pokúsiť sa o vaginálny pôrod, alebo je vhodnejší cisársky rez. 

Ak sa placenta len dotýka okraja vnútornej bránky alebo ju len minimálne prekrýva a u ženy nie sú prítomné iné zdravotné komplikácie, je možné rodiť vaginálne. Výrazné alebo úplne prekrytie vchodu do pošvy placentou však vylučuje prirodzený pôrod, pretože sa spája s príliš veľkými rizikami. Hrozí vykrvácanie rodičky a úmrtie plodu. Až okolo 75 % žien so vcestnou placentou rodí v treťom trimestri tehotenstva sekciou. 

Odporúčame: ​Čo je konizácia krčka maternice? Kedy ju podstúpiť a aké sú riziká?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní