Čo je konizácia krčka maternice? Kedy ju podstúpiť a aké sú riziká?

Čo je konizácia krčka maternice? Kedy ju podstúpiť a aké sú riziká?

Súčasťou pravidelných gynekologických prehliadok je aj odobratie steru z cervixu, teda krčka maternice a jeho následný rozbor v laboratóriu. Sledovanie stavu krčka maternice je nesmierne dôležité. Rakovina krčka maternice totiž celosvetovo predstavuje jedno z najčastejších onkologických ochorení žien. Skorá diagnostika v tomto prípade dokáže neraz zachrániť život.

Rôzne zmeny na krčku maternice nemusia hneď znamenať rakovinu, no môže ísť o predrakovinové zmeny. V prípade skorého odstránenia abnormálnych buniek sa môže výrazne znížiť riziko následného rozvoja zákernej rakoviny. Pri riešení problému s abnormálnymi bunkami na krčku maternice sa uplatňuje okrem iného takzvaná konizácia krčka maternice. 

O aký zákrok ide a ako prebieha? Aká je následná rekonvalescencia a s akými rizikami sa môže spájať? Zistite viac v našom článku. 

Kedy je konizácia krčka maternice potrebná?

Pod pojmom konizácia krčka maternice, tiež kónusová biopsia, rozumieme diagnostickú aj liečebnú, respektíve terapeutickú metódu, pri ktorej sa z krčka maternice vyrezáva malá časť v tvare kónusu, teda kužeľa. Odobratý konizát je následne spravidla zaslaný na histologické vyšetrenie v laboratóriu.

Tento zákrok prebieha za účelom detailnej diagnostiky postihnutia krčka maternice a odstránenia patologických ložísk s abnormálnymi bunkami. Umožňuje teda buď spresniť diagnózu po nepriaznivých výsledkoch iných vyšetrení, prípadne aj úplne odstrániť miesto s postihnutým tkanivom cervixu. Abnormálne bunky vo výstelke sliznice krčka môžu predstavovať predrakovinové zmeny, nazývané aj cervikálne dysplázie. Často za nimi stojí hlavne vírusová HPV infekcia

Konizácia krčka maternice sa uplatňuje najmä v týchto prípadoch:

  • ak histológia ukáže predrakovinové zmeny krčka maternice (histologicky potvrdená vysokoriziková dysplázia),

  • ak sú výsledky cytologických a histologických vyšetrení nejednoznačné alebo sporné,
  • ak lekár nájde podozrivo vyzerajúce ložisko počas kolposkopického vyšetrenia,
  • ako liečebná metóda v skorých štádiách rakoviny krčka maternice.

Odporúčame: Ako vplýva menopauza na pleť? Ak sa ťa to týka, toto potrebuješ vedieť!

Ako prebieha konizácia krčka maternice?

Konizácia krčka maternice je krátky a nenáročný chirurgický zákrok, ktorý po predoperačných vyšetreniach prebieha v krátkodobej celkovej anestézii, menej často však aj v lokálnej anestézii. Prebieha ambulantne a ak nedôjde k rozvoju žiadnych komplikácií, hospitalizácia nie je potrebná. 

Počas zákroku je pacientka v polohe ležmo s vyloženými nohami, ako pri gynekologickom vyšetrení. Po dezinfekcii rodidiel chirurg najskôr roztiahne pošvu pomocou pošvových zrkadiel a následne odstráni časť cervixu s abnormálnymi bunkami, ktorá sa zasiela na histologické vyšetrenie. Vzniknuté prázdne miesto je obvykle prekryté okolitým tkanivom, prípadne je krvácanie zastavené inou metódou. Zákrok trvá okolo 10 minút. 

Existuje pritom viacero typov konizácie, pri ktorých sa na odstránenie zmeneného tkaniva krčka maternice využívajú iné metódy. Pri konizácii sa uplatňujú nasledujúce metódy:

  • LEEP konizácia – odstránenie abnormálnych buniek krčka maternice použitím drôtenej slučky pôsobením elektrického prúdu, táto metóda je vhodná aj pre ženy, ktoré plánujú ešte tehotenstvo,
  • laserová konizácia – odstránenie zmeneného tkaniva laserom,
  • kryochirurgia – na odstránenie zmeneného tkaniva sa využíva technika zmrazovania, využíva sa skôr výnimočne,
  • konvenčný chirurgický zákrok – konizácia nožom, pristupuje sa k nej, ak poškodené tkanivo zasahuje vysoko do kanálu maternice, podľa možností nie je úplne vhodná pre ženy, ktoré plánujú ešte otehotnieť.

Rekonvalescencia po konizácii krčka maternice

Rekonvalescencia po konizácii krčka maternice môže trvať 4 až 6 týždňov. Dĺžka a priebeh však závisia od výberu operačnej metódy. Napríklad kryoterapia či konizácia nožom si vyžadujú dlhšie hojenie ako LEEP konizácia. V období rekonvalescencie je pre správny proces hojenia a zníženie rizika následných komplikácií nevyhnutné dodržiavať nariadenia stanovené lekárom.

V čase po konizácii je nevyhnutné vyhýbať sa nadmernej fyzickej aktivite a veľa oddychovať. Po zákroku sa neodporúča ísť do práce, so zákrokom sa následne spája krátkodobá práceneschopnosť. Nevhodné sú kúpele či návšteva kúpalísk alebo sauny. Po operácii sa pomerne bežne objavuje mierne krvácanie alebo špinenie. V tomto prípade je vhodné použitie menštruačných vložiek, vaginálne tampóny sa v tomto období používať nesmú (ani akékoľvek iné produkty vkladané do pošvy).

Tampónom sa treba vyhýbať aj pri príchode menštruácie, ktorá by mala doraziť v bežnom termíne. Ďalším dôležitým opatrením je sexuálna abstinencia. Dodržiavanie lekárom nariadených opatrení znižuje riziko vzniku infekcie po zákroku, ako aj narušenia hojenia rany. 

Odporúčame: Zápal očnej dúhovky – pri ktorých príznakoch neodkladať vyšetrenie u očného lekára?

Riziká a komplikácie po konizácii krčka maternice

Tak ako prakticky každý chirurgický zákrok, tak aj konizácia krčka maternice sa môže spájať s istými rizikami a môže pri nej dôjsť k rozvoju istých komplikácií. Informácie o rizikách a komplikáciách by mal pacientke poskytnúť v prvom rade lekár. Vo všeobecnosti sa však vo väčšine prípadov konizácia nespája s väčšími rizikami a závažnejšími komplikáciami. 

Bežné je mierne krvácanie alebo špinenie po zákroku. V prípade horúčky, závažného krvácania alebo páchnuceho výtoku čo najskôr vyhľadajte lekársku pomoc. Zriedkavo sa po operácii vyskytujú zápalové pooperačné komplikácie s potrebou antibiotickej liečby, ojedinele môže dôjsť k poraneniu blízkych orgánov (napr. močového mechúra).

Aj po úspešnej konizácii by pacientka mala zostať pravidelne kontrolovaná. Predrakovinové zmeny na krčku sa môžu totiž opätovne objaviť. 

Konizácia krčka maternice a tehotenstvo

Mnoho žien sa obáva, že konizácia krčka maternice im znemožní mať dieťa. Ak lekár odporúča žene podstúpiť konizáciu, je vždy potrebné brať do úvahy aj to, či žena ešte plánuje mať deti. Ako sme spomínali vyššie, niektoré metódy konizácie sú z hľadiska následného úspešného tehotenstva výhodnejšie. 

Vo všeobecnosti však platí, že správne vykonaná konizácia s dobrým priebehom hojenia vo väčšine prípadov nezvyšuje riziko komplikácií počas nasledujúceho tehotenstva. Ak to lekár schváli, ideálne je pokúšať sa o splodenie potomka minimálne 6 a niekedy až 12 mesiacov po konizácii. 

V niektorých prípadoch však môže konizácia krčka maternice predstavovať v súvislosti s tehotenstvom problém. Krčok maternice predsa len slúži ako funkčný uzáver maternice, ktorý udržuje polohu plodu v maternici a v tom správnom momente sa otvára a rozťahuje, aby ním prešiel novorodenec. 

Vyššie riziko problémov je najčastejšie prítomné hlavne vtedy, keď bolo potrebné rozsiahlejšie vyzeranie tkaniva z krčka maternice. Oslabenie krčka z dôvodu zákroku môže následne viesť k predčasnému pôrodu. Otázky ohľadom plánovaného tehotenstva po konizácii by mala žena vždy dôsledne prebrať s lekárom ešte pred zákrokom. 

Odporúčame: Vazektómia – pre koho je určená, ako prebieha a aké sú jej riziká?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní