Môže balzam na pery prispieť k ich väčšiemu vysúšaniu? Pozor na to, aký používaš!

Môže balzam na pery prispieť k ich väčšiemu vysúšaniu? Pozor na to, aký používaš!

Už je tu tá sezóna, počas ktorej máme balzam na pery v každej kabelke alebo vo vrecku každej zimnej bundy. Bez balzamu na perách si neľahneme do postele, nevychádzame z domu a nezabúdame si ho aplikovať počas dňa aj miliónkrát. Hlavne, nech sú naše pery chránené pred mrazom a krásne hydratované. Balzam na pery by ich mal zároveň ochrániť aj pred popraskaním a tvorbou šupiniek na nich.

Zámerne píšeme, že MAL BY! Niekedy je však realita úplne iná. Možno sa aj vám už stalo, že ste mali pocit, že sú vaše pery po nanesení balzamu oveľa viac suchšie než pred jeho aplikáciou a že vaše popraskané pery nijak neošetril. Prečo je to tak? Dermatológovia uvádzajú, že je skutočne možné, že balzam pery viac vysúša, avšak to závisí od mnohých faktorov.

Pozri aj: Ako vplýva menopauza na pleť? Ak sa ťa to týka, toto potrebuješ vedieť!

Prečo balzam na pery môže pery viac vysušiť?

Hlavným cieľom balzamov na pery je zvyčajne pery hydratovať a pomôcť chrániť ich pred stratou vlhkosti. Keďže je pokožka pier veľmi citlivá a náchylná na vonkajšie faktory (napr. zima, mráz,...) je logické, že sa balzamami na pery, takpovediac, zásobujeme, aby sme ich udržali hydratované.

No ak máte pocit, že balzam na pery vaše pery viac vysušuje, pravdepodobne to bude reálne. Avšak, to neznamená, že všetky balzamy na pery pôsobia rovnako. V tomto prípade by ste si mali posvietiť na ich zloženie. Niektoré balzamy totižto obsahujú prospešné zložky, ako sú olej, maslá či vitamíny. Tieto zložky pery hydratujú a zanechávajú ich hodvábne jemné. Na druhej strane, zložky ako je napríklad mentol alebo kyselina salicylová môže prispieť k popraskaniu pier a ich vysúšaniu. Ale musíme tiež podotknúť, že ani tieto zložky nie sú ZLÉ! Ich účelom je exfoliovať vysušenú pokožku. Takže aj ich používanie prináša isté výhody.

V prípade, že hľadáte balzam na pery, ktorý bude tie vaše dokonalo rozmaznávať, sledujte zloženie, ktoré je dobrým „merítkom“ na to, aby ste zistili, či vám bude vyhovovať alebo nie.

Aké zložky v balzamoch na pery vyhľadávať?

Vyberajte tie balzamy, ktoré obsahujú hydratačné zložky, ako sú:

  • včelí vosk,
  • bambucké maslo,
  • oleje – slnečnicový, olivový, kokosový, jojobový,
  • vitamín E,
  • kyselina hyalurónová,
  • vazelína.

Vyskúšaj aj: Domáci prírodný botox: Vyrob si ho sama iba z troch prísad!

Ktorým zložkám sa v balzamoch na pery vyhýbať?

Balzamy na pery často obsahujú zložky, ktoré zvýrazňujú vôňu alebo textúru výrobku, prípadne zanechávajú na perách svieži alebo brniaci pocit (napr. balzam na zväčšenie pier). Niektoré z týchto zložiek preto môžu mať opačný účinok, než by ste chceli.

Dermatológovia odporúčajú vyhýbať sa „liečivým“ balzamom, ktoré obsahujú gáfor, mentol alebo fenol. Tieto zložky môžu spôsobiť podráždenie, začervenanie, pálenie pier, poprípade ich viac vysušiť.

Vyhýbať by ste sa mali aj tým balzamom, ktoré sú obohatené o rôzne vône či farby. Tie môžu rovnako podporiť vysúšanie pier. V prípade, že máte citlivé pery, tak sa držte ďalej aj od zložiek, ako je mätový olej, škorica, citral či geraniol.

Ako udržať pery hydratované počas celej zimy?

  1. Zostaňte hydratovaní! Vnútorná hydratácia je jedným z najlepších spôsobov, ako udržať pokožku i pery hydratované. Nezabúdajte na pitný režim a počas dňa prijímajte dostatok tekutín – pozor, káva sa do pitného režimu nezapočítava.
  2. Používajte zvlhčovače vzduchu – hlavne počas noci dodávajú vlahu vzduchu v miestnosti, no zároveň sú spôsobom, ako predísť strate vlhkosti z pokožky i pier.
  3. Zamerajte sa na stravu – vnútorná výživa je rovnako dôležitá ako tá vonkajšia. Ak máte problémy s hydratáciou pier, zaraďte do jedálnička potraviny, ktoré podporia vnútornú hydratáciu pier. A, samozrejme, vyhýbajte sa tým, ktoré môžu pery viac vysušiť – slané jedlá, korenené, kyslé i pikantné.
  4. Neolizujte si pery – nadmerné oblizovanie pier spôsobuje začarovaný kruh s hydratáciou a stratou vlahy z pier. Tento zlozvyk prispieva k ich vysušovaniu.

Neprehliadni: Hnedá vs čierna maskara: Ktorá je pre teba tá pravá?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Janka Komadova 17.11.22 19:32

karma
-1.00

Rada používam balzam na pery

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.11.22 00:28

karma
109.00

Balzamy používam často, toto som netušila. Zase som sa poučila, super.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.11.22 14:24

DB
karma
117.00

Bez balzamu ani na krok...že niektoré aj pery vysušujú, na to som už prišla, najlepšie sú s tým včelím voskom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní