Spozorovali ste výtok z ucha? Čo môže znamenať a kedy zájsť k lekárovi?

Spozorovali ste výtok z ucha? Čo môže znamenať a kedy zájsť k lekárovi?

Ľudské ucho predstavuje orgán sluchu a rovnováhy. Rozdeľujeme ho na vonkajšie, stredné a vnútorné ucho. Každá z týchto častí sa líši anatomicky i z hľadiska funkcií. Aj v súvislosti s našimi ušami sa vyskytujú rôzne zdravotné problémy, ktoré môžu postihnúť prakticky ktorúkoľvek spomínanú časť ucha. Môže ísť o rôzne infekcie, ale aj zápaly neinfekčného pôvodu, ďalej nádorové ochorenia či poruchy funkcie konkrétnych častí ucha. 

Ochorenia uší sa neraz prejavujú rôznorodými príznakmi. Pri mnohých diagnózach je bežná bolesť ucha či celej hlavy, pri iných sa vyskytuje svrbenie v ušiach, rôzne zvuky v ušiach (piskot, šušťanie, hučanie) či dokonca zhoršený sluch. A čo v prípade, ak spozorujeme v ušiach nejaký výtok? Na ktoré ochorenia môže poukazovať?

Bežný výtok z ucha – ušný maz

Ak človek spozoruje nejaký výtok z ucha, väčšinou ide len o ušný maz, odborne cerumen. Tento výtok je úplne prirodzený. Má podobu belavej, jemne žltkastej, prípadne niekedy hnedej tekutiny. Ušný maz je tvorený mazovými žliazkami vo zvukovode, a to zmiešaním produktov týchto žliazok (hlavne skvalénu) a odumretých kožných buniek. Jeho súčasťou môžu byť i uvoľnené chĺpky či nečistoty zanesené do zvukovodu (napríklad prach). 

Ušný maz je pre zdravie uší dôležitý. Chráni totiž citlivú pokožku vonkajšieho zvukovodu a vytvára ochranu pred infekciami, taktiež napomáha udržiavať v uchu čisté a optimálne vlhké prostredie. Za normálnych okolností sa nadbytočný maz dostáva von na vonkajšie ústie zvukovodu. Obvykle ho následne stačí zvonka len utrieť, napríklad vlhkým uterákom. 

U niektorých osôb môže dochádzať k nadmernej tvorbe mazu a jeho hromadeniu, čo môže viesť k zdravotným problémom, najmä ak uši nie sú správne čistené. S týmto problémom sa častejšie stretávajú napríklad starší jedinci či osoby dlhodobo používajúce načúvacie prístroje alebo slúchadlá, ktoré bránia odtoku mazu. Ak je potrebné prečistiť ušný kanálik, odborníci odporúčajú použiť ušné kvapky alebo spreje, nie klasické vatové tyčinky. 

Odporúčame: ​Trápi ťa neznesiteľná únava po jedle? Tvoja diagnóza je jasná!

Spozorovali ste číry výtok?

Spozorovali ste odtok číreho bezfarebného výtoku z ucha? Ak tomu predchádzala sprcha, kúpanie či plávanie v bazéne, pravdepodobne pôjde len o vodu, ktorá sa do ucha dostala pri pobyte vo vode. Ak vás už v minulosti potrápili zápaly uší, po ich namočení vždy klaďte dôraz na ich dostatočné vysušenie. Postačiť by malo osušenie mäkkým uterákom. Ak máte pocit, že sa vám do uší dostalo viac vody, použiť môžete fén. Jemne ním osušte uši zo vzdialenosti aspoň 30 centimetrov. Pozor, nikdy nepoužívajte horúci vzduch!

Spozornieť však treba v prípade, ak sa vodnatý výtok objavuje počas dlhšieho obdobia, a to aj bez toho, aby ste predtým boli vo vode. Ak sa výtok objavuje dlhodobo, môže ísť o chronický zápal stredného ucha. Ignorovať neradno výtok čírej tekutiny z ucha po úraze alebo poranení hlavy. Môže ísť o príznak poškodenia mozgu alebo lebky, pričom výtok môže predstavovať unikajúci likvor, teda mozgovomiechový mok.

Hnisavý, žltkastý alebo zakalený výtok z ucha

Ak z ucha odteká abnormálny výtok, ktorý je napríklad hnisavý, je výrazne žltý, hustý alebo zakalený, ide najčastejšie o príznak infekcie, hlavne bakteriálnej, niekedy však aj infekcie vírusového alebo parazitárneho pôvodu. Hnisavý výtok z ucha je typickým príznakom zápalu stredného ucha. Ak pri ňom dôjde k roztrhnutiu bubienka, začne odtekať hnis von z ucha.

Toto ochorenie často trápi deti, pričom sa neraz vyskytuje spolu s infekciou horných dýchacích ciest, prípadne po nedostatočnom preliečení infekcie horných dýchacích ciest. Z týchto miest sa totižto patogény môžu ľahko dostať do ucha cez Eustachovu trubicu. Abnormálny výtok z ucha môže sprevádzať aj zápal vonkajšieho ucha či zápal zvukovodu. Ďalšou možnou príčinou je otomykóza, čiže plesňová infekcia ucha. 

Rôzne ušné zápaly a infekcie sa však často prejavujú rôznorodými symptómami. Typické sú bolesti ucha rôznej intenzity, bolesti hlavy, svrbenie uší, taktiež zvýšená telesná teplota až horúčka, nevoľnosť. 

Čo ak je výtok z ucha krvavý?

V niektorých prípadoch možno spozorovať aj unikanie krvi z ucha, prípadne výtoku s viditeľnými stopami krvi. Ak ide len o jednorazové malé množstvo krvi, pravdepodobne nepôjde o nič vážne. Príčinou môže byť nejaké drobné poranenie alebo poškriabanie zvukovodu. Zbystriť pozornosť naopak treba v prípade väčšieho krvácania alebo dlhodobého krvavého výtoku z ucha. 

Môže ísť o príznak závažnejšieho poranenia niektorej časti ucha, a to napríklad po úraze hlavy alebo pri poranení v dôsledku veľkého tlaku či silného zvuku (ako je napr. výstrel alebo výbuch). Dlhodobý výtok z ucha, ktorý obsahuje aj stopy krvi, môže byť prejavom nádoru v oblasti ucha. V prípade rakoviny sa obvykle pridáva aj bolesť ucha, problémy so sluchom alebo závraty. Ku krvácaniu ucha tiež dochádza niekedy pri prasknutí bubienka alebo z dôvodu cudzieho telesa v uchu. 

Odporúčame: ​Vazektómia – pre koho je určená, ako prebieha a aké sú jej riziká?

S výtokom z ucha neváhajte vyhľadať lekársku pomoc, ak:

  • ide o dlhodobý problém, ktorý nevyriešili voľnopredajné prípravky z lekárne,
  • je výtok z ucha sprevádzaný bolesťou alebo svrbením uší, 
  • došlo k zhoršeniu kvality sluchu,
  • sa objavuje zvonenie alebo šušťanie v ušiach,
  • výtok sprevádza náhly vzostup telesnej teploty,
  • sa priehľadný výtok z oboch uší objavuje po poranení hlavy (napr. pri športe alebo autonehode),
  • sa výtok z uší u dieťaťa objavil po páde na hlavu,
  • z uší vyteká krv,
  • je podozrenie na prítomnosť cudzieho telesa v uchu.

Odporúčame: Trápi ťa nafúknuté brucho? Tu je bežných 10 faktorov, ktoré môžu plynatosť zhoršovať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní