Veľký prehľad olejov - na čo a ako ich správne používať v kuchyni!

Veľký prehľad olejov - na čo a ako ich správne používať v kuchyni!
  • 26.04.2017
  • Michaela Hollá

  • 37
  • 10

Ani vy si neviete vybrať ten správny olej v potravinách? Ponuka v regáloch sa zdá byť nekonečná, preto vám prinášame veľký prehľad olejov, ktorý vám zjednoduší každodennú prácu v kuchyni.

Hoci dobre poznáme slnečnicový či olivový olej, miesto vo vašej špajze si pokojne môže nájsť aj olej z orieškov, arašidov, ľanu alebo avokáda.

Vyznajte sa v olejoch ako odborník. Niektoré sú skvelé na vyprážanie, iné sú zase ako stvorené do ľahkých šalátov alebo dipov. 

Kokosový olej

Vhodný: Kokosový olej je výborný na pečenie a vyprážanie pri vysokej teplote. Taktiež obsahuje malé množstvo cholesterolu, čo napomáha činnosti srdca.

Nevhodný:  Nepožívajte ho do šalátov a dresingov. 

Prečítajte si tiež: Belšie zuby zachová aj správne zvolený druh čaju

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Slnečnicový olej

Vhodný:  Hodí sa na pečenie pri nízkej teplote. Výskumy z roku 2015 dokonca poukázali na to, že slnečnicový olej patrí medzi najviac nezdravé oleje. Jeho používaniu by ste v kuchyni mali vyhnúť.

Nevhodný: Pečenie pri vysokej teplote. 

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Foto: Pixabay

Olivový olej

Vhodný: Olivový olej je perfektný na pečenie, ale pri nízkej teplote. Výborne sa však hodí do dresingov a šalátov.

Nevhodný: Pečenie pri vysokej teplote.

Bude vás zaujímať: Zdravé vylučovanie môže byť i viackrát za deň, tvrdia lekári

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Foto: Pixabay

Extra panenský olivový olej

Vhodný: Ovocnú chuť extra panenského olivového oleja si najviac vychutnáte v dipoch, dresingoch a šalátoch.  Ide o najkvalitnejší olej, kde sa dbá na výber suroviny a celý proces lisovania je obzvlášť šetrný.

Nevhodný:  Nepoužívajte ho pri pečení alebo vyprážaní. 

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Foto: Pixabay

Ľanový olej

Vhodný: Používa sa iba na dochucovanie hotových jedál.

Nevhodný: Nepoužíva sa pri akomkoľvek pečení. Jeho zdravé tuky by sa mohli premeniť na škodlivé tuky.

Orechový olej

Vhodný:  Podobne ako olivový olej alebo extra panenský i orechový olej sa hodí najmä na dochutenie jedál, do šalátov alebo dresingov.

Nevhodný: Nepoužívajte ho pri pečení alebo vyprážaní. 

Prečítajte si tiež: Fajčenie prospieva nášmu zdraviu? Neuveriteľné zistenie!

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Foto: Pixabay

Arašidový olej

Vhodný: Arašidový olej je výborný na pečenie pri vysokej teplote, pretože jeho chuť je neutrálna a necháva tak vyniknúť samotný pokrm.

Nevhodný: Nepoužíva sa pri dochucovaní. Pozor by si mali dať najmä alergici. 

Avokádový olej

Vhodný: Avokádový olej má sviežu, korenistú chuť, ktorá sa skvelo hodí pri servírovaní ľahkých pokrmov akými sú ryby, morské plody či šaláty. Môžete ho použiť aj na pečenie pri vysokej teplote.

Nevhodný:  Nepoužíva sa na pečenie pri nízkej teplote. Má výraznú chuť i arómu, ktorá nemusí každému sadnúť.

Bude vás zaujímať: 6 zaujímavostí o mandľovom mlieku, ktoré ste určite nevedeli!

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Foto: Pixabay


  • 37
  • 10
Návrat hore
Autor článku

10 komentárov

Soňa Kelemenová 26.04.17 07:30

SK
karma
86.00

ja som verná môjmu olivovému ... nedám dopustiť na tento olej....používam ho naozaj do všetkého .. extra panenský používam iba do šalátov

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 26.04.17 08:31

SK
karma
119.00

teraz máme doma repkový, olivový a sézamový, rada vyskúšam a obmieňam...

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 26.04.17 19:35

MM
karma
121.00

ten orechový musím vyskúšať, zatiaľ ho nepoznám

  • 1
Odpovedať

Stanislava Hasajová 26.04.17 22:06

SH
karma
-1.00

Používam kokosový, olivový a tekvicový olej. Ten orechový vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Mária Frnová 05.05.17 10:58

MF
karma
106.00

v tomto som mala vždy chaos, konečne v tom budem mať jasno :-)

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 05.05.17 21:02

karma
97.00

Super článok a vďaka za rady ako tie oleje požívať,lebo mám v tom dosť hokej a nerobila som to dobre

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 08.05.17 10:41

MC
karma
114.00

Používam olivový olej väčšinou do šalátov, na vyprážanie používam repkový.

  • 0
Odpovedať

Alica Mareková 21.05.17 15:44

AM
karma
-1.00

A repkovy je vhodny na pecenie?

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 25.05.17 16:00

MF
karma
56.00

Veľmi poučný článok, zasa som múdrejšia.

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 03.06.17 15:51

karma
87.00

ešte chýba vela olejov.. konopný, pupalkový :) aj tie by ma zaujímali :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vyrob si sama

Domáca maska na slnkom zničené vlasy: Výživa len zo 4 surovín!

  • 59
  • 0
  • 02.07.2020
Vyrob si sama

DIY prípravok proti lupinám: Daj zbohom bielym šupinám aj svrbeniu!

  • 38
  • 0
  • 20.07.2020
Tvár

Pleťová maska z matcha čaju: Zázrak nielen pre začervenanú pleť!

  • 38
  • 4
  • 04.06.2020
TOPlist