Ženský kruh - čo toto stretnutie ženám prináša a ako prebieha?

Ženský kruh - čo toto stretnutie ženám prináša a ako prebieha?
  • 23.02.2024
  • Lívia Diabelko Korenková

Ženské kruhy, alebo aj kruhy žien, často nazývané aj ženské skupiny, sú podporné stretnutia, kde sa ženy zhromažďujú na zdieľanie svojich skúseností a vzájomnej podpore. Tieto stretnuta žien majú hlboké historické korene a sú dôležitou súčasťou mnohých kultúr a komunít na celom svete. 

Ženské skupiny, ktoré sa zhromažďovali na spoločné stretnutia a zdieľanie svojich skúseností, existujú už tisíce rokov. Mnohé z týchto skupín boli súčasťou tradičných náboženských alebo kultúrnych praktík.

Odporúčame: Umenie byť ženou mužov nezatracuje

Ženské kruhy bezpečný priestor

Ženské kruhy ako bezpečný priestor, možno až magický časopriestor, pôsobia na ženskú dušu priam liečivo. Ženské komunity a rovnako aj ženské kruhy vytvárajú jedinečnú energiu, kde žena môže dobiť svoje vnútorné zdroje potrebné pre bežný život. Prebiehajú rôzne ženské kruhy, stačí si vybrať podla toho čo aktuálne riešite a chcete vyriešiť.

Čo sa na takom ženskom kruhu deje?

Ženské kruhy odjakživa spájajú ženy. Ich cieľom je vytvoriť bezpečné a podporujúce prostredie, kde ženy môžu otvorene hovoriť o svojich myšlienkach, pocitoch, skúsenostiach, starostiach. A práve veľmi dôležité sú emócie a pocity žien. Rozoberajú sa napríklad aj pojmy ako sebarealizácia a zmysel života a mnohé iné. Účelom je aj takzvaný aktivizmus žien ako takých.

Tieto stretnutia žien sa konajú najmä vo vnútorných priestoroch, ideálna je miestnosť vyzdobená na tento účel s možnosťou sedenia v kruhu. Zaujímavé sú ale aj stretnutia von - v prírode, napr. v lese, kde je intímny a bezpečný priestor.

Odporúčané je pohodlné oblečenie, no zároveň je dôležité, aby sa žena cítila krásne a žensky. Ideálnou voľbou je voľná, dlhá sukňa až po členky. Dlhé sukne majú v živote žien výnimočné miesto a zmysel - počas chôdze sa totiž dlhá sukňa vlní okolo nôh a tým sa tvorí istý druh energie stúpajúcej smerom hore do tela ženy. Nosenie dlhej sukne podporuje u ženy ženskosť, ženskú energiu a zároveň poskytuje bezpečie pred zvedavými pohľadmi mužov, ktoré lákajú najmä minisukne.

Na stretnutiach sú často využívané aj liečivé účinky aromaterapie a drahých kameňov ako sú napr. kryštály, koraly a pod. Určite si so sebou vezmite aj fľašu s čistou vodou alebo váš obľúbený čaj (napr. alchemilka, ženský alebo obľúbený kvalitný ajurvédsky čaj).

A čo sa v ženskom kruhu deje konkrétne? Každý ženský kruh môže vyzerať inak , no zväčša sa v úvode tancuje na rôzny typ hudby (vítané sú zatvorené oči pre väčšie uvoľnenie).  Po tanci prichádza vedená relaxácia ohľadom konkrétnej témy, rituál alebo workshop k danej téme a na záver ťahanie z balíčka výkladových kariet. Súčasťou kruhov sú aj tvorivé aktivity ako napr. tvorba mandál, kreslenie a iné.

Témy ženských kruhov

Ženské kruhy môžu mať rôzne formy a zamerania. Niektoré sa stretávajú pravidelne, iné príležitostne. Témy ženských kruhov a ich obsah môže zahŕňať diskusie o rôznych životných situáciách a otázkach, ako je osobný rast, rodinné vzťahy, spiritualita, téma vďačnosti, liečenie vnútorného dieťaťa (liečivé ženské kruhy) a iné. Dôležité je, že tieto liečivé ženské kruhy vytvárajú priestor na prepojenie sa s inými ženami, kde sa môžu cítiť počúvané a podporované. 

Ženská spoločnosť a zdieľanie skúseností žien

Účastníčky kruhu sa povzbudzujú k otvorenému zdieľaniu svojich myšlienok a pocitov. Vytvárakú takto ženské komunity. Toto zdieľanie môže byť veľmi oslobodzujúce a terapeutické. Môžu tu slobodne prejaviť svoje emócie a pocity.

A vedia tu nájsť ženu v kruhu s ktorou si rozumenú. No a následne v aktuálnej dome z takýchto kruhov vie vzniknúť aj online komunita, ako podpora k stretnutiam.

Podporné stretnutia

Ženy v kruhu sa navzájom podporujú a snažia sa pochopiť svoje spoločné skúsenosti a výzvy. Ženská spoločnosť a porozumenie môže viesť k hlbšiemu spojeniu medzi účastníčkami. Vytvára sa priestor nájsť ženu v kruhu, s ktorou možno vytvoriť trvalé a úprimné priateľstvo. Prebieha tu aktivizmus žien a posilnenie ich prepojení.

Vyskúšaj:  Ako sa zbaviť urieknutia? Tu sú babské recepty a účinné rady

Rôznorodosť ženskej spoločnosti

Rôzne ženské kruhy môžu zahrňovať ženy rôzneho veku, kultúry, náboženstva a pozadia. Táto rôznorodosť môže prispieť k bohatšiemu a komplexnejšiemu dialógu. Inakosť je vítaná, každá môže byť sama sebou a podporiť druhú v jej výnimočnom prejave.

Ženské kruhy magický časopriestor plný rituálov a ceremónií

Niektoré kruhy žien zahŕňajú aj rituály a ceremónie, ktoré môžu mať hlboký duchovný význam a posilňovať pocit spolupatričnosti medzi účastníčkami. Rituály ako:

  • privítanie menarché,
  • očistný ceremoniál,
  • rituál zámerov,
  • rituál slnovratov,
  • napojenie na predkov,
  • vítanie Duše počatého dieťatka,
  • svadobný rituál premeny na ženu,
  • rituál ženy Bohyne
  • a mnohé iné.

Bude ťa zaujímať: Ako byť šťastnou a úspešnou ženou? Vďaka týmto 7 návykom!

Čo môžu ženské kruhy priniesť?

Ženské kruhy môžu mať významný vplyv na osobný rast a sebarealizáciu žien. Poskytujú priestor na uzdravenie, výmenu názorov a učenie sa od seba navzájom. Vytvárajú sa tu otvorené a akceptujúce vzťahy.

Žena môže stráviť čas sama so sebou, vyživiť svoje vnútro a naplniť sa energiou tak potrebnou pre bežný život.

Sú ženské kruhy dôležité?

Stretnutia žien môžu byť aj platformou pre autentický aktivizmus a podporu rôznych ženských otázok a hnutí. V 19. a 20. storočí vznikli ženské hnutia a organizácie, ktoré sa zameriavali na práva žien, vzdelávanie a vzájomnú podporu. Celkovo vzaté, ženské kruhy odjakživa, majú významné miesto v živote mnohých žien a prispievajú k vytvoreniu silných a podporujúcich komunít.

Pozri aj :  Silné ženy majú za sebou často veľmi problematické detstvo

- Anketa

UŽ STE NIEKEDY BOLI NA ŽENSKOM KRUHU?

Odpovedalo 28 ľudí  

Áno
43%
Nie
57%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní