Nosenie detí v šatke a nosiči – ide iba o trend tejto doby?

Nosenie detí v šatke a nosiči – ide iba o trend tejto doby?

Ak ste mamičkou, určite viete, že uspať dieťa sa niekedy zdá ako hotový zázrak. Kým jedno je naučené na kočík a na prechádzke zaspí do pár minút, iné kočík za bdela neznesie a vy tak rýchlo utekáte domov. Každé dieťa je jedinečné a rovnako je to aj v prípade upokojovania a spánku.

Čoraz viac mamičiek začalo s nosením svojich ratolestí v šatke či nosiči. Prečo je nosenie detí čoraz populárnejšie a aké úskalia so sebou prináša?

Odporúčame: Starostlivosť o detský zadoček – predíď bolestivým zapareninám!

spiace bábätko v šatke

Zdroj: Shutterstock®

Nosí sa už od nepamäti

Faktom je, že nosenie detí nie je len výkrikom módy, deti sa nosia od nepamäti. V rôznych kmeňoch ide o silne zakorenenú tradíciu a pokračuje sa v nej až dodnes. Nosenie však nebolo cudzie ani v našich končinách. Deti na chrbtoch nosili aj naše prastaré mamy a staré mamy, keď išli pracovať na pole. Nosenie detí teda nie je novodobým trendom, v našich podmienkach sa však nepatrne zdokonalilo.

Pozri aj: Bábätko a náušnice – prepichnúť alebo nastreliť?

nosenie detí

Zdroj: Shutterstock®

Môže nosenie deťom škodiť?

Názory na nosenie detí sú rôzne. Kým mamičky, ktoré ho praktizujú naň nedajú dopustiť, iní majú o nosení rôzne predsudky. Často tvrdia, že je to pre dieťa nepohodlné, nezdravé a nenaučí sa samostatnosti, nemá dostatok vzduchu, kriví sa mu chrbtica a ničia kĺby,...

Viacerí odborníci sa však zhodujú, že nosenie detí v prvých mesiacoch života môže byť prínosné. Blízky kontakt dieťaťa s rodičom dokáže dieťa upokojiť, keď je rozrušené. Cudzia mu nie je ani poloha v šatke. V posledných mesiacoch tehotenstva je dieťa v maternici skrútené akoby v klbku, chrbátik je zaguľatený a končatiny stiahnuté k sebe. Aj preto má šatka na mnohé deti priam čarovný účinok a dokážu v nej zaspať behom minúty. Malé bábätko by sa malo nosiť tváričkou k rodičovi, staršie je možné nosiť aj na chrbte. Natrafíte aj na nosiče, ktoré sú určené na nosenie bábätka s tvárou do okolitého sveta. Takéto nosiče sa nazývajú ,,klokanky“ a nejde o takzvané ergonomické nosenie, keďže nepodporujú správny vývoj kĺbov.

nosenie dieťaťa v nosiči

Zdroj: Shutterstock®

Kým vloženie dieťaťa do nosiča nie je také zložité, viazanie šatky si spočiatku vyžaduje tréning. Nehovoriac o rôznych typoch úväzov, ktoré šatka ponúka. Ďalšou kategóriou sú aj typy šatiek a použité materiály. Vo všeobecnosti však platí, že ak sú dodržané zásady správneho viazania (podsadenie zadočka, naširoko roztiahnuté nohy do tvaru ,,M“, zaguľatený chrbátik, pri novorodencoch zaistenie hlavičky šatkou, pevné a pohodlné viazanie,..) je nosenie prínosné a pre deti nepredstavuje žiadne zdravotné ani vývinové riziko.

Pozri aj: Kedy bábätko prespí celú noc? Takto mu môžeš dopomôcť!

mama a dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Aj nosiť treba s mierou

Samozrejme, ani s nosením to však netreba preháňať a dieťa by nemalo byť v šatke zavesené celý deň. Šatky či nosiče sú ideálnym prostriedkom na spánok dieťaťa, ale aj vtedy, keď potrebujete mať chvíľku ruky jednoducho voľné. Nosenie poslúži aj v čase, kedy rastú bábätkám zuby. Vtedy sú viac plačlivé a nevedia sa uložiť.

Treba mať na pamäti, že nosenie by si nemalo užívať iba dieťa, ale aj mama. Robte teda to, čo je príjemné vám obom. Iba tak si môžete vychutnať jedinečný okamih blízkosti vášho milovaného dieťaťa.

- Anketa

MÁTE SKÚSENOSTI S NOSENÍM? NOSÍTE, NOSILI STE AJ VY SVOJE DIEŤA?

Odpovedalo 11 ľudí  

Áno, nosila som ho v šatke/nosiči
91%
Nie, nosenia som sa bála
9%
Nie, ale pri ďalšom bábätku plánujem vyskúšať
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 10.03.21 06:14

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.03.21 16:29

MM
karma
100.00

nič sa nemá preháňať a siliť do extrému

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 10.03.21 22:53

PG
karma
-1.00

Každý, ako mu vyhovuje, moja šálka kávy to nie je.

  • 0
Odpovedať

Vanesa Polcová 11.03.21 17:25

VP
karma
-1.00

Prvorodená nosenie milovala, vďaka nosiču sme mohli chodiť na výlety a turistiku, kam by sme sa s kočíkom nedostali. Druhorodený nebol veľký fanúšik nosenia, zato sa rád vozil v kočíku na brušku a vykúkal na svet :)

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 04.04.21 16:46

PP
karma
96.00

Hoci táto téma je určená viac matkám, nemám problém sa vyjadriť. Určite nechce nikto svojmu drobcovi ublížiť a preto súhlasím s takýmito pomôckami. Dôležité je však obojstranné pohodlie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní