Starostlivosť o detský zadoček – predíď bolestivým zapareninám!

Starostlivosť o detský zadoček – predíď bolestivým zapareninám!

Detská pokožka je oveľa náchylnejšia na podráždenie, než pokožka dospelého človeka. Preto si vyžaduje tú najdôkladnejšiu starostlivosť.

Častým problémom spojeným s plienkami sú nepekné zapareniny. Ak už sú, netreba ich podceňovať a včasne ich liečiť. Postihnutie časti pokožky v okolí zadočka, slabín a genitálií sa nazýva aj plienková dermatitída. Pre dieťa predstavuje nepríjemný a boľavý problém. Niektoré deti môžu byť na zapareniny náchylnejšie, tie šťastnejšie sa s nimi stretnú možno raz v živote.

Pozri aj: Kontroverzné uspávanie plačom: Nechať dieťa vyplakať alebo nie?

plienková dermatitída

Zdroj: Shutterstock®

Ako plienková dermatitída vzniká?

Zapareniny vznikajú kombináciou viacerých faktorov – trením pokožky o plienku, pôsobením vlhka, tepla a dlhším kontaktom pokožky s močom či stolicou. Mnohé mamy sa nazdávajú, že zaparenine predídeme používaním látkových plienok, pretože pokožka môže viac ,,dýchať“. Pravda je taká, že zaparenina môže vzniknúť ľahko ako v látkovej, tak aj v jednorazovej plienke. Najmä v letných mesiacoch sa detská pokožka ľahko spotí a látky obsiahnuté v moči alebo stolici ju rýchlejšie podráždia.

Detská pokožka pri podráždení sčervená a v postihnutom okolí sa vytvoria drobné boľavé pľuzgieriky. V sekundárnom štádiu začína pokožka mokvať. Vtedy je už vhodné navštíviť pediatra, ktorý predpíše kožnú mastičku, najčastejšie antibiotiká.  

Ak sú zapareniny iba v počiatočnom štádiu, pokožku môžete zachrániť bylinkovými výluhmi z harmančeka alebo repíka lekárskeho. Pri prebaľovaní umývajte pokožku namočenými vatovými tampónmi alebo vyskúšajte aplikovať obklad.

detský zadoček

Zdroj: Shutterstock®

Ako zapareninám predchádzať? Jedine včasnou prevenciou

  • Deti s náchylnejšou pokožkou prebaľujeme častejšie, po stolici čo najskôr. Niektoré deti, najmä novorodenci, sa na pocikanú či pokakanú plienku vedia dokonca prebudiť. Strávené jedlo najčastejšie vylučujú počas kŕmenia, preto je vhodné prebaliť dieťa buď pred kŕmením alebo po ňom. Vtedy však vyčkajte 10 – 15 minút, aby mu nové mliečko stihlo trochu stráviť, a to spracované sa stihlo vylúčiť. Neexistuje odporúčaný čas výmeny plienky za novú, prebaľujte podľa potreby a aktuálneho ročného obdobia (v teplých mesiacoch častejšie). Radšej viac plienok v odpadkovom koši, ako bolestivé zapareniny.
     
  • Pokožku je potrebné pri prebaľovaní jemne umyť. Zadoček a genitálie umývajte pod prúdom vlažnej vody (alebo detským mydlom, ideálne však až od roka). Často sa používajú aj vlhčené obrúsky. Obrúsky by ste mali používať skôr príležitostne, napríklad pri cestovaní. Ak máte možnosť, uprednostnite najlepšie čistú vodu.

Odporúčame: Máš doma umrnčané bábätko? Zisti, prečo je nespokojné!

umývanie zadočku pod vodou

Zdroj: Shutterstock®

  • Po umytí zadočka vodou utrieme pokožku jemne dosucha prikladaním uteráka. Pokožku nedrhneme a pre tento účel dieťatku vyhradíme špeciálny uterák (alebo látkovú plienku), ktorý budeme pravidelne po pár dňoch meniť.
     
  • Detský zadoček je väčšinu dňa zabalený do plienky. Pri prebaľovaní preto doprajte pokožke aspoň pár minút voľnosti a nechajte ju dýchať.
     
  • Po vyčistení a vysušení je vhodné zadoček a záhyby v oblasti genitálií natrieť. Každá maminka uprednostňuje niečo iné. Pred zbytočnou chémiou a ,,značkou“ však radšej zvoľte obyčajnú rybiu masť, ktorú kúpite bežne v lekárni. Ak daný krém dieťatku vyhovuje, zbytočne ho nemeňte. Detský zásyp sa neodporúča, môže pokožku ešte viac podráždiť.
detské plienky

Zdroj: Shutterstock®

  • Dbajte na správny výber plienky. Nemala by byť ani príliš tesná a ani veľká. Pri výbere plienok by mala byť pre vás smerodajná hmotnostná kategória dieťatka. Ak sa nachádza tesne pred veľkostným limitom balenia, radšej siahnite po väčšej veľkosti. Rovnako sa vyhnite parfumom. Niektoré plienky sú vybavené aj indikátorom vlhkosti.
     
  • Detská pokožka prichádza do priameho kontaktu okrem plienky aj s oblečením. Perte preto oblečenie v nedráždivom a jemnom detskom pracom prostriedku čo najdlhšie. Opäť platí, že ak prostriedok detskej pokožke vyhovuje, zbytočne ho nemeňte.

Odporúčame: Domáce zvieratá k malým deťom: Ktoré sú vhodné a ktorým povedať nie?

- Anketa

STRETLI STE SA UŽ S PLIENKOVOU DERMATITÍDOU?

Odpovedal 1 človek  

Áno, moje dieťa ju už malo
0%
Našťastie ju ešte nemalo
100%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní