Kontroverzné uspávanie plačom: Nechať dieťa vyplakať alebo nie?

Kontroverzné uspávanie plačom: Nechať dieťa vyplakať alebo nie?

Ako všetci dobre vieme, že spánok je pre deti vo všeobecnosti nesmierne dôležitý. A nielen pre ne. Počas spánku detí si oddýchnu aj samotní rodičia, ktorí majú konečne príležitosť na vlastné aktivity či iné povinnosti. Spánok detí je jedno, uspávanie zasa druhé.

Každé dieťa je totiž iné a aj metódy rodičov, čo sa ich uspávania týka, sa preto rôznia. Napríklad také uspávanie detí plačom je jednou z nich. Aké sú jej výhody a nevýhody podľa odborníkov?

Učenie samostatnosti

Hneď na úvod si povieme, čo metóda uspávania detí plačom obnáša, aj keď to zrejme celkom podrobne napovedá už samotný názov. Ak ste tipovali, že tento typ uspávania v podstate učí bábätká samostatnosti od ranného veku, je to naozaj tak. Podstatou je dieťatko v čase plánovaného odpočinku uložiť do postieľky a nechať ho tam, kým zaspí úplne samé. Áno, aj vtedy, keď plače.

Cieľom tejto uspávacej metódy je, aby sa novorodenci nenaučili uspávaniu pri kŕmení, nosení či natriasaní, čo sa v konečnom dôsledku pravdepodobne ukáže ako návyk, bez ktorého dieťa nezaspí pokojne aj dlhé mesiace.

Bude sa ti páčiť: Uspávanie bábätka bielym šumom: Môže dieťatku ublížiť?!

ako uspať plačúce dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Pre a proti

Uspávanie plačom však v žiadnom prípade neznamená, že dieťatko necháte plakať bez dozoru dlhé hodiny. Rodič by mal byť aj pri tejto metóde vždy na blízku, poskytnúť dieťatku uistenie, blízkosť, prípadne pohladenie či milé slovo. Vycítiť by mal aj to, či je dieťa unavené. Aj keď sa na stranu výhod stavia samostatnosť dieťatka a jeho schopnosť zaspať samé či samé sa upokojiť, na druhej strane stoja aj potenciálne nevýhody a nebezpečenstvá. 

Niektorí odborníci tvrdia, že uspávanie dieťatka plačom môže mať za následok problémy z dlhodobého hľadiska, najmä tie psychické. Podľa nich si takéto dieťa v neskoršom živote ťažšie pripúšťa ľudí k telu a problémové údajne bývajú aj jeho vzťahy či už s rodinou alebo partnerom. Existujú však dlhodobé štúdie, ktoré dané tvrdenia vyvracajú a tvrdia, že uspávanie plačom nemá na deti žiadne negatívne následky.

plačúce dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Uspávanie plačom – áno či nie?

Zohľadňujúc všetky pre a proti sa musí o uspávacej metóde rozhodnúť rodič sám. Oba tábory majú mnoho sympatizantov i odporcov a rôznia sa aj názory vedeckých štúdií. Ak sa však prikloníte k metóde uspávania plačom, odporúča sa začať ešte v rannom veku, batoľatá by si totiž mohli zvykať oveľa ťažšie a dlhšie.

V batoľacom veku musíte svoje dieťatko navyše veľmi pozorovať a vycítiť naozaj správny čas, kedy je unavené. V akomkoľvek veku pri aplikácii vyplakávacej metódy nezabúdajte svoje dieťatko pozorovať a v prípade, že uňho neuvidíte pokroky, od metódy radšej upustite. V konečnom dôsledku predsa platí, že žiadny rodič nechce pre svoje dieťa nič zlé.

Odporúčame: Domáce zvieratá k malým deťom: Ktoré sú vhodné a ktorým povedať nie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 10.01.21 08:14

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré rady!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.01.21 17:08

MM
karma
100.00

citlivá téma, každá rada drahá

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 10.01.21 22:41

NL
karma
105.00

Každý má na túto tému iné názory....

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.01.21 14:54

JK
karma
100.00

Každá maminka si nájde najlepší spôsob uspávania

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.01.21 13:12

SK
karma
114.00

noo, každý to má ináč

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní