Uspávanie bábätka bielym šumom: Môže dieťatku ublížiť?!

Uspávanie bábätka bielym šumom: Môže dieťatku ublížiť?!

Spánok bábätiek je jedna veľká kapitola sama osebe a to, kedy bábätko prespí celú noc trápi každého jedného rodiča, ktorý sa už niekoľko mesiacov či rokov poriadne nevyspal. A k spánku nepochybne patrí aj uspávanie. Uspávanie bábätka prebieha azda v každej domácnosti inak. U niekoho dieťatko zaspáva pri dojčení, u niekoho v náručí a niektoré bábätka dokonca vedia zaspať len tak samé vo svojej postieľke. Niektorí rodičia pritom nedajú dopustiť na biely šum ako uspávací nástroj. Je účinný a aké výhody či nevýhody poskytuje dieťatku alebo rodičom?

Pomôcka na uspávanie

Čo to vlastne ten biely šum je? Ide o jemné zvuky v podobe rôznych druhov šumov, ktoré majú za úlohu dieťatko upokojiť, prekryť ostatné rušivé zvuky z okolitého prostredia a dieťatko uspať. Presne to sú jeho základné benefity. Niektoré biele šumy simulujú dážď, iné oceán a niektoré dokonca vysávač či fén, čo sú ako sa ukázalo pre väčšinu bábätiek upokojujúce zvuky. Veľmi populárny (a tiež efektívny) je aj biely šum napodobňujúci zvuky, ktoré bábätko počúvalo 9 mesiacov v brušku matky, čo je veľmi nápomocné najmä pri uspávaní čerstvých novorodencov.

Inšpiruj sa: Domáce zvieratá k malým deťom: Ktoré sú vhodné a ktorým povedať nie?

funguje biely šum

Zdroj: Shutterstock®

Má to aj nevýhody

Uspávanie bielym šumom sa stalo v poslednom čase veľmi populárne. Pustiť si ho môžete priamo z YouTube, existujú naň mnohé platené aj neplatené aplikácie a biely šum dokonca vydávajú aj detské hračky. Podľa odborníkov je síce biely šum vo väčšine prípadov efektívny a bábätká uspí v priemere do piatich minút. Má však aj nevýhody, podobne ako napríklad spánok pri svetlePrvou z nich je, že biely šum nie je zárukou úspechu. Predtým, než investujete do drahého medvedíka, ktorý šumí, si biely šum otestujte na svojom dieťatku, napríklad pomocou dostupných aplikácií v mobile. Nevýhodou sa postupom času môže stať i to, že dieťatko si na biely šum a zaspávanie pri ňom zvykne natoľko, že bez neho nezaspí. Odúčanie tak môže byť veľmi nepríjemné ako pre rodičov, tak pre detičky.

problémy so sluchom u detí

Zdroj: Shutterstock®

Predstavuje riziko?

Odborníci však v závislosti na bielom šume nevidia ten najväčší problém. Testy produktov vydávajúcich biely šum totiž potvrdili, že mnohé z nich sú príliš hlučné. To čo sa teda predáva ako tichá uspávanka je pre citlivé detské ušká skôr lomoz a môže v neskoršom veku spôsobiť problémy so sluchom a podľa štúdií dokonca aj vývojové poruchy v súvislosti s jazykom a rečou. Ak teda používate biely šum, nikdy ho nedávajte dieťatku do postieľky a umiestnite ho aspoň 200 centimetrov od miesta, kde spinká. Ak máte možnosť stiahnuť hlasitosť zariadenia, urobte tak.

Odporúčame: Dôležitosť hry u detí: Prečo a ako by sa malo hrať KAŽDÉ dieťa?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 20.10.20 05:08

ĽŠ
karma
100.00

Všetko má svoje za i proti.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní