VIDEO: Prvá doba pôrodná – ako dlho trvá a ako si ju môže žena uľahčiť?

VIDEO: Prvá doba pôrodná – ako dlho trvá a ako si ju môže žena uľahčiť?

Celý priebeh pôrodu sa spravidla delí do troch hlavných pôrodných dôb. Prvá doba pôrodná je otváracia fáza, ktorá môže trvať u prvorodičiek pokojne aj 12 hodín, u žien, ktoré už rodili, je spravidla kratšia. Počas tejto doby sa v podstate vytvára cesta pre rodiace sa bábätko. Druhá doba pôrodná je doba, počas ktorej dochádza k vypudzovaniu plodu a narodeniu bábätka. A pôrod sa spravidla uzatvára treťou dobou pôrodnou, počas ktorej dochádza k pôrodu placenty.

Pripravili sme si pre vás video, v ktorom sme sa zamerali konkrétne na prvú dobu pôrodnú, teda na fázu, v ktorej sa telo ženy ešte len pripravuje na samotný pôrod. V redakcii sme privítali pôrodnú dulu a laktačnú poradkyňu Luciu Vančo, s ktorou sa o prvej dobe pôrodnej bližšie porozprávame. 

Čo všetko môže žene v tejto časti pôrodu pomôcť? Môže jesť alebo piť? Je vhodné sa hýbať, nacvičovať dýchanie alebo trebárs použiť vaginálnu náparku? Dula Lucka sa s vami vo videu podelí o mnohé svoje tipy a triky , ku ktorým dospela vďaka bohatým skúsenostiam s pôrodmiPevne veríme, že bude pre vás video nápomocné a prípadné otázky neváhajte zanechať v komentároch. 

Pozrite si rozhovor s dulou Luckou Vančo o prvej dobe pôrodnej:

 

Pozrite si aj predchádzajúci rozhovor s pôrodnou dulou Luciou: 

Poloha bábätka pri pôrode

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní