Darovali vlasy pre dobrú vec a vyzerajú ešte lepšie! Presvedč sa sama

Darovali vlasy pre dobrú vec a vyzerajú ešte lepšie! Presvedč sa sama
  • 29.09.2023
  • Michaela Kožáková

Vlasy sú pýchou a korunou krásy každej ženy. Všetky túžime po bohatej hrive a zdravom lesku, ktorý nám bude závidieť nejedna kolegyňa či kamarátka.

Niektorí ľudia však vplyvom genetiky či ochorenia trpia nedostatkom vlasov. A aj keď sa to môže zdať ako zanedbateľná vec, viacerí z nich bojujú so stratou sebadôvery, psychickej pohody, spoločenskej aktivity či chuti do života.

Existuje však spôsob, ako týmto ľuďom pomôcť - darovaním vlasov, tak, ako to spravili i jednotlivci, o ktorých je tento článok. Dali by ste sa presvedčiť a prispeli by ste aj vy na dobrú vec?

Neprehliadni: Spľasnuté vlasy pri korienkoch budú minulosťou vďaka triku od kaderníka. Stačia ti na to 3 veci!

Hrdinovia nenosia vždy uniformu

Dospelí, ženy, muži, školáci či dokonca škôlkari - ľudia s dobrým srdcom skoro každého veku si roky nechávali narásť dlhé vlasy, starali sa o ne, aby si ich nechali bez mihnutia oka ostrihať. Pre mnohých sú hrdinovia, ktorí sa rozhodli darovať vlasy pre dobrú vec, a to pre ľudí a deti, ktoré bojujú so zákernou chorobou.

Rakovina a chemoterapia ich obrala o vlasy a práve z ostrihaných vlasov sa vyrábajú parochne, ktoré v týchto ťažkých chvíľach liečby pomáhajú pacientom cítiť sa lepšie a krajšie. Veľkí i malí, jednoducho hrdinovia, si nechali ostrihať vlasy, aby aspoň takýmto spôsobom vyčarili úsmev na tvári pacientom. 

Čím sa zaoberá organizácia Wigs For Kids?

Rôzne príčiny vypadávania vlasov u detí nevedú len k fyzickému utrpeniu. Zmena ich vzhľadu môže drasticky podkopať ich sebavedomie. Certifikovaný kozmetický terapeut Jeffrey Paul pre to, aby pomohol vyliečiť bolesť detských duší, založil Wigs For Kids, neziskovú organizáciu na darovanie vlasov, ktorá od roku 1981 slúži deťom trpiacim vypadávaním vlasov a podstupujúcim liečbu.

Salón v spolupráci s certifikovanými poskytovateľmi služieb vyrába vlasové náhrady na mieru. Každá parochňa je ručne viazaná a vyrobená kompletne z ľudských vlasov. Salón dbá o to, aby parochne vyzerali ako vlastné vlásky dieťaťa. 

Parochne pre deti závisia od peňažných darov a štedrých jednotlivcov, ktorí sú ochotní darovať svoje vlasy. Proces vytvárania parochní vyrobených z pravých vlasov je nákladný a časovo náročný. Parochne pre deti sa však nikdy neúčtujú rodinám. 

Jeffrey tvrdí, že deti by sa nikdy nemali strachovať o to, ako vyzerajú, a to najmä, ak sa liečia alebo majú zdravotné problémy. A to je hlavné posolstvo neziskovej organizácie.

Ako môžem darovať vlasy?

Chcete aj vy prispieť svojimi vlasmi na dobrú vec a darovať ich onkologickým pacientom? Môžete tak spraviť vďaka projektu s názvom Vystrihaj sa Slovensko. Organizátori spolupracujú s viacerými kaderníctvami, kde vás zadarmo ostrihajú a následne vaše vlasy pošlú do Centra Ligy proti rakovine. Nie všetky vlasy sú však vhodné na darovanie.

Aké sú podmienky darovania vlasov?

  • Minimálna dĺžka vlasov musí byť 40 centimetrov.
  • Darované vlasy by nemali byť farbené.
  • Farbené vlasy je možné darovať iba pokiaľ boli farbené na svetlé odtiene - minimálny zásah do svojej prirodzenej farby. Vlasy farbené henou taktiež nie sú vhodné.
  • Darovať môžete i staré vlasy, pokiaľ boli správne uskladnené.
  • Pre darovanie sú vhodné aj mierne prešedivelé vlasy, ale aj mužské či detské vlasy.
  • Všetky vlasy musia byť správne odstrihnuté, a to v smere rastu.
  • Pri darovaní je nutné, aby boli vlasy riadne a pevne zviazané gumičkami. Nie je ich potrebné zapletať do vrkoča.

Prečo darovať vlasy?

Takýmto jednoduchým spôsobom môžete podporiť onkopacientov, a to hneď dvomi spôsobmi – materiálne a čo je možno ešte dôležitejšie, morálne. Vlasy vám predsa za pár rokov narastú a ten pocit, že ste niekomu pomohli, vás bude hriať ešte dlho. Navyše nový účes prospeje kvalite a zdraviu vašich vlasov, a určite aj podčiarkne vašu krásu. Možno sa vám bude hodiť ešte viac, ako aj ľuďom na fotografiách nižšie.

- Anketa

DAROVALI BY STE SVOJE VLASY, AK BY STE MALI MOŽNOSŤ?

Odpovedal 1 človek  

Určite áno
100%
Asi áno, veď je to pre dobrú vec
0%
Asi by mi bolo ľúto ich darovať, keď tak dlho rástli
0%
Zdroj foto: úvodná koláž: INSTAGRAM/wigs.for.kids
Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/wigs.for.kids

Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/wigs.for.kids

Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/wigs.for.kids

Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/wigs.for.kids

Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/wigs.for.kids

Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/wigs.for.kids

Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/miahaircut22

Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/wigs.for.kids

Vlasy

Zdroj: INSTAGRAM/wigs.for.kids


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní