7 tipov ako vybrať chladničku, s mrazničkou alebo bez mrazničky, do vašej domácnosti

7 tipov ako vybrať chladničku, s mrazničkou alebo bez mrazničky, do vašej domácnosti
  • 04.04.2024
  • Lívia Diabelko Korenková

Chladnička je spotrebič, bez ktorého si väčšina z nás nedokáže predstaviť každodenné fungovanie. Jej výberu by ste preto mali venovať zvýšenú pozornosť a pred kúpou sa okrem dizajnu a ceny zamerať aj na niekoľko dôležitých technických parametrov. Práve vďaka nim si budete vedieť porovnať jednotlivé chladničky medzi sebou a nájsť najlepší model v pomere ceny a kvality. Prečítajte si naše tipy a zistite, ako vybrať najlepšiu chladničku do vašej domácnosti.

Chladnička s mrazničkou alebo bez?

Ako prvé je dôležité zvážiť, aký typ chladničky vám bude vyhovovať. Chladničky sa dajú rozdeliť do rôznych kategórií z hľadiska veľkosti, ceny, funkcií a ďalších parametrov, avšak dôležitým kritériom je samotná mraznička. V ponuke na planeo.sk alebo priamo v kamenných predajniach, nájdete pestrý výber chladničiek s mrazničkou. Záleží len na vás aký typ chladničky vám bude najviac vyhovovať.

Na výber sú:

  • chladničky s mrazničkou
  • chladničky bez mrazničky

Pozri si aj: TOP izbové rastliny s okrasnými listami: Tieto kvety ani nepotrebujú!

Americká chladnička Samsung

Zdroj: Planeo

Chladničky s mrazničkou

Chladnička s mrazničkou je vhodná pre tých, ktorí využijú možnosť uskladniť potraviny na dlhšie obdobie a zmraziť väčšie množstvo potravín. Mraznička poskytuje priestor na zmrazenie mäsa, zeleniny, polotovarov a iných potravín, čím umožňuje nakupovanie potravín vo väčšom množstve. Existuje niekoľko typov chladničiek s mrazničkou, rozdiel je najmä v ich veľkosti a spôsobe umiestnenia mrazničky.

Chladničky s mrazničkou rozdeľujeme na:

  • kombinované chladničky s mrazničkou hore
  • kombinované chladničky s mrazničkou dole
  • americké chladničky

Zaujme ťa aj: Ako si vyrobiť bujónové kocky? Tento domáci kurací bujón si zamiluješ!

Chladničky bez mrazničky

Chladnička bez mrazničky, označovaná aj ako monoklimatická, môže byť vhodná pre tých, ktorí majú malú domácnosť alebo nepotrebujú zmraziť väčšie množstvo potravín. Taktiež je obľúbenou voľbou domácností, ktoré na mrazenie potravín využívajú samostatnú mrazničku, kvôli čomu nepotrebujú mraziaci priestor v chladničke. Tieto modely chladničiek majú väčší objem, čo znamená viac miesta na uskladnenie čerstvých potravín.

Podľa umiestnenia rozdeľujeme monoklimatické chladničky na:

  • vstavané
  • voľne stojace
Monoklimatická chladnička Whirlpool

Zdroj: Planeo

Chladničky vyberajte podľa objemu

Chladnička optimálne funguje ak je naplnená približne na 70 % svojej kapacity. Nadmerné plnenie chladničky núti motor pracovať rýchlejšie, čo zvyšuje spotrebu energie. Ideálne je vyberať chladničku podľa počtu osôb žijúcich v jednej domácnosti.

Odporúčaný objem pre 1 osobu:

  • 60 až 70 litrov v chladiacej časti
  • 20 až 30 litrov v mraziacej časti

Množstvo priestoru, ktorý budete v chladničke potrebovať závisí aj od vášho štýlu nakupovania. Ak nakupujete veľké nákupy raz za mesiac a potom len niekoľko menších, budete potrebovať viac miesta na uskladnenie potravín.

Pri výbere chladničky sa zamerajte na rozmery

Rozmery sú jedným z dôležitých parametrov, ktoré by vás pred kúpou chladničky mali zaujímať. Najmä ak nahrádzate starú chladničku za novú je nutné, aby jej rozmery boli podobné predchádzajúcemu modelu. Pri výbere chladničky do novej kuchyne máte možnosť nákres kuchyne prispôsobiť rozmerom chladničky po ktorej túžite. V tomto prípade máte viac priestoru na experimentovanie a zvážiť môžete aj kúpu vstavanej alebo americkej chladničky.

Chladničky sú dostupné v týchto rozmeroch:

  • Monoklimatická chladnička - výška približne 185 cm, šírka 65 cm a hĺbka 70 cm.
  • Kombinovaná chladnička - výška sa pohybuje od 50 cm do 205 cm, šírka od 45 cm do 90 cm a hĺbka od 45 cm do 80 cm.
  • Americká chladnička - výška 175 až 205 cm, šírka 65 až 140 cm a hĺbka 60 cm.

Pred zakúpením konkrétneho modelu chladničky vám odporúčame dôkladne si zmerať priestor, do ktorého chcete chladničku umiestniť. Najmä ak ste sa rozhodli pre model, ktorý je o pár centimetrov väčší, ako vaša stará chladnička. Dôležité je totiž, aby mala chladnička rezervu, po stranách aspoň 1 cm a vzadu 3 až 5 cm.

Chladničku vyberajte podľa niekoľkých parametrov

Zdroj: Planeo

Hlučnosť chladničky

Chladničky všeobecne patria medzi tichšie spotrebiče. Čím nižšia je hodnota decibelov (dB), tým menej vás bude chladnička svojou prevádzkou rušiť. Priemerná hlučnosť sa pohybuje medzi 38 až 50 dB. Za mimoriadne tiché sa považujú chladničky s hlučnosťou menšou ako 42 dB.

Chladničky sa líšia spotrebou energie

Energetický štítok je skvelým sprievodcom pri výbere chladničky, pretože poskytuje jasné informácie o spotrebe energie, objeme vnútorného priestoru alebo hlučnosti. O spotrebe energie chladničky informuje energetická trieda, ktorá je označená písmenami od A po G, pričom A je najúspornejší variant a trieda G spotrebuje najviac energie.

Aj keď chladničky vyšších tried môžu byť na prvý pohľad drahšie, ich úspornosť vám v dlhodobom horizonte ušetrí nemalé množstvo financií na energiách. Rozdiel v úspore energie medzi jednotlivými triedami môže dosahovať až 25 %. Treba mať však na pamäti, že každý stupeň zníženia teploty zvyšuje spotrebu energie približne o 5 až 6 percent.

Na energetickom štítku chladničky nájdete tieto informácie:

  • trieda energetickej účinnosti
  • spotreba energie v kWh/rok
  • celkový objem všetkých mraziacich oddielov
  • celkový objem všetkých nemraziacich oddielov
  • trieda emisií hluku a hladina emisií hluku vyjadrená v dB(A) re 1 pW

Dôležité parametre mrazničky

Ak ste sa rozhodli pre kombinovanú alebo americkú chladničku, ktorých súčasťou je aj mraznička, zamerať by ste sa mali aj na jej technické parametre. Aby ste boli s výkonom mrazničky spokojný, sústreďte sa pri výbere na:

  • Mraziaci výkon udáva, koľko kilogramov potravín dokáže chladnička zmraziť za 24 hodín.
  • Výkon mrazenia je vyjadrený hviezdičkami a indikuje, ako efektívne chladnička mrazí potraviny a dosahuje optimálnu teplotu.
  • Akumulačný čas udáva, koľko hodín sú potraviny schopné zostať zmrazené aj po odpojení chladničky od elektrickej energie. Táto informácia je obzvlášť užitočná v prípade neočakávaných výpadkov elektrického prúdu.
Chladnička Samsung s funkciou Space Max

Zdroj: Planeo

Výrobcovia chladničiek neustále prekvapujú novými funkciami

Súčasné chladničky ponúkajú širokú škálu možností na udržanie čerstvosti potravín. Niektoré funkcie tiež zjednodušujú používanie a ovládanie chladničky, alebo zamedzujú vzniku námrazy. Zistite význam jednotlivých funkcií chladničiek a vyberte si chladničku, ktorá bude týmito funkciami disponovať.

  • Antibakteriálny povrch - zabraňuje vzniku plesní a baktérií. Nachádza sa na vnútorných stenách chladničky.
  • Airflow systém - udržiava konzistentnú teplotu v chladničke pomocou cirkulácie vzduchu. Ventilátory v chladničke sa starajú o rovnomerné rozloženie chladu.
  • No Frost - Ak si kúpite chladničku No Frost, potom nemusíte odmrazovať, pretože táto technológia bráni vzniku námrazy na potravinách alebo stenách chladničky.
  • AdaptTech - stabilizuje teplotu po otvorení dverí, čím chráni potraviny pred teplotnými výkyvmi.
  • Ionizátor - neutralizuje pachy a zabraňuje výskytu vírusov a baktérií, čím pomáha uchovávať potraviny dlhšie čerstvé.
  • Super chladenie/mrazenie - pri vložení nových potravín sa teplota chladiacej či mraziacej časti automaticky prudko zníži.
  • Režim Holiday - udržiava teplotu chladničky na úrovni 12 °C až 15 °C, čím šetrí energiu a bráni tvorbe plesní a zápachov.
  • 6. zmysel - vybavený senzormi sleduje vnútornú aj vonkajšiu teplotu a prípadne upravuje chladenie, aby sa zachovali ideálne podmienky pre potraviny.
  • Zóna s nulovou teplotou - umožňuje chladničke znížiť teplotu až na 0 °C. Ideálna pre mliečne výrobky a niektoré druhy zeleniny a ovocia, zároveň eliminuje baktérie.
  • SpaceMax - technológia s vysoko účinnou izoláciou, vďaka ktorej môžu byť steny chladničky tenšie, takže má väčší vnútorný objem pre skladovanie potravín.

Odporúčame: Vieš, čo je hypermangán? A ako a na čo všetko ho môžeš použiť?

Smart chladnička má niekoľko inteligentných funkcií.

Zdroj: Planeo

Aké funkcie ponúka smart chladnička?

Či už sa rozhodnete pre chladničku s mrazničkou alebo bez, niektorí výrobcovia okrem klasických funkcií prichádzajú aj s revolučnými novinkami. Chladničky sa tak stávajú súčasťou inteligentných domácností, ktoré môžete ovládať prostredníctvom svojho smartfónu. Okrem toho sa inteligentná chladnička môže stať vaším partnerom pri plánovaní aktivít a ukladaní poznámok. Dotykový displej umožňuje pridávať a zdieľať rôzne odkazy medzi členmi rodiny.

Najvýznamnejšie inteligentné funkcie smart chladničky zahŕňajú:

  • InstaView - chladnička disponuje dotykovým displejom, ktorý sa dvojitým poklepaním zmení na okno, čo umožňuje kontrolu obsahu chladničky bez otvárania dverí.
  • WiFi - po pripojení smartfónu k chladničke môžete v reálnom čase posielať fotografie obsahu chladničky na vaše zariadenie, čo sa môže ukázať ako veľmi užitočné pri nakupovaní.
  • Smart Tag - chladnička vás upozorňuje na blížiacu sa expiráciu potravín, čím vám pomáha udržiavať prehľad nad obsahom.
  • AI Energy - inteligentná chladnička optimalizuje svoje procesy vďaka umelej inteligencii, čím dokáže ušetriť energiu až o 15%.

Aj napriek tomu, že môže byť výber chladničky náročný, veríme, že pre vás boli tieto informácie užitočné. Na e-shope Planeo nájdete pri každom type chladničky sprievodný text, v ktorom sú zhrnuté všetky dôležité kritéria, ktoré vám pomôžu pri výbere. Ochotne vám poradia aj v kamenných predajniach Planeo, kde si môžete chladničky obzrieť na vlastné oči. Vyberte si model, ktorý najlepšie splní vaše očakávania a nakupujte výhodne.

Zdroj úvodnej fotky: https://www.planeo.sk/hisense-rf540n4wie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní