Čím nahradiť klasické biele pečivo? Skús tieto tvarohové bagety zo špaldovej múky so semienkami

Čím nahradiť klasické biele pečivo? Skús tieto tvarohové bagety zo špaldovej múky so semienkami

Nie je novinkou, že klasické pečivo z bielej múky pre nás nepredstavuje práve najvýživnejšiu potravinu. Biele druhy pečiva majú v prvom rade vysoký glykemický index, čiže spôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi, čo je aj dôvod, pre ktorý sa pri niektorých stavoch ich konzumácia skôr neodporúča. 

Biele pečivo nie je práve najbohatšie na vlákninu a keďže je vyrobené z bielej múky, pri výrobe ktorej sa odstraňujú časti zrna bohaté na minerály, vitamíny a antioxidanty, ani v tomto smere nám neprináša veľké benefity. Aj preto sa neraz odporúča uprednostňovať celozrnné pečivo, ktoré má nižší glykemický index, vyšší podiel vlákniny aj minerálov a vitamínov. 

Je však viacero spôsobov, ako pripraviť pečivo o niečo výživnejšie. Ak nie ste fanúšikom celozrnného chleba či pečiva, skúste tieto domáce bagety, ktorých základ tvorí tvaroh. To znamená, že sú aj dobrým zdrojom bielkovín. Navyše, pridané psyllium má priaznivý vplyv na trávenia a použité semienka doplnia telu zdravé tuky aj minerály. 

Tento recept na tvarohové bagety zo špaldovej múky so semienkami pochádza z IG profilu @viktorie_hrazdilkova a nás viac než zaujal. Čo hovoríte na tieto domáce bagetky? Zahryzli by ste sa do nich? 

Na semienkové bagety z tvarohu a špaldovej múky potrebujeme:

  • 300 g tvarohu
  • 150 g špaldovej múky
  • 15 g kypriaceho prášku
  • 100 ml vody
  • 20 g psyllia
  • štipka soli
  • semienka – ľanové, slnečnicové, tekvicové, chia

POSTUP: V miske si zmiešame tvaroh, špaldovú múku, prášok do pečiva, vodu, psyllium a soľ. Dobre premiešame a vypracujeme cesto, ktoré následne rozdelíme na 4 časti. Z každého dielu urobíme valček a vyformujeme do tvaru bagetky. 

Na tanieri si zmiešame vybrané semienka a pripravené bagety v nich obalíme. Takto pripravené bagety pečieme pri teplote 220 °C asi 30 minút. 

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/viktorie_hrazdilkova


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní