5 skvelých trikov ako získať sebavedomie. Úspech je zaručený!

5 skvelých trikov ako získať sebavedomie. Úspech je zaručený!
  • 17.11.2022
  • Veronika Nemčeková

Existujú dni, keď máme pocit, že dokážeme aj nemožné. Ako sa však vraví, nie každý deň je nedeľa, a tak niekedy dostáva naše sebavedomie poriadne zabrať. Cítime sa neschopní, hlúpi alebo nešikovní.

Deň blbec sa pritom zväčša objaví práve vtedy, keď nás čakajú dôležité stretnutia či úlohy. Poradíme vám, ako si zvýšiť sebavedomie aj v zložitých situáciách. Vyskúšajte týchto 5 trikov a neoľutujete!

1. Držanie tela

Viete, ako vyzerá človek, ktorý má nízke sebavedomie? Do veľkej miery ho prezradí reč tela. Typické je napríklad, že býva tak trochu zhrbený. Sklonená hlava naznačuje, že si neverí. Držanie tela pritom do veľkej miery ovplyvňuje, ako o sebe premýšľame, aj ako nás vnímajú ostatní.

Ak sa necítite byť vo svojej koži, skúste sa zhlboka nadýchnuť a narovnať chrbát. Hlavu držte rovno, prípadne mierne zdvihnite bradu. Oboma nohami stojte na zemi a o nič sa neopierajte. Cítite tú zmenu?

Aby ste lepšie pochopili rozdiel, pokojne sa postavte pred zrkadlo a všimnite si, ako správne držanie tela ovplyvňuje váš výzor. Aj taká drobnosť, akou je zmena postavenia, môže byť jedným zo spôsobov ako získať sebavedomie.

Prečítajte si: Ľubica Farkasová: Ženy vyvíjajú na seba obrovský tlak, ktorý má vplyv nielen na ich zdravie, ale aj okolie

2. Afirmácie na sebavedomie

Ďalším overeným spôsobom, ako si budovať zdravé sebavedomie, je používanie afirmácií. Ide o kladné vyjadrenia o sebe alebo o nejakej situácii. Dlhodobým a cieleným opakovaním začne mozog automaticky akceptovať tieto tvrdenia ako novú realitu. Nemusíte sa pritom vôbec cítiť trápne.

V každom z nás je mnoho dobrého. Nebojte sa teda o sebe vyjadrovať pochvalne. Medzi typické afirmácie na zvýšenie sebavedomia patria napríklad tvrdenia: som múdra, krásna, milujem svoje telo, som šťastná a spokojná sama so sebou, dokážem všetko, čo si zaumienim a pod.

Afirmácie vždy môžete prispôsobiť konkrétnej situácii, napríklad, som skvelá šoférka, matka, šéfka, kamarátka, manželka alebo milenka. Zamerajte sa na oblasť, v ktorej vnímate svoje nedostatky a skúste ich nahradiť pochvalnými slovami na svoju adresu. Pomôže vám to získať zdravé sebavedomie.

3. Naučte sa prijímať pochvalu

Počuli ste už niekedy o imposter syndróme? Ak máte o sebe nízku mienku, spochybňujete seba i svoje zásluhy a neviete prijať pochvalu, možno sa týka aj vás. Ani proti tomuto syndrómu však nie ste bezbranní. Dôležité je sa postupne naučiť prijímať pochvalu a vnímať sa v pozitívnejšom svetle.

Skúste sa zamyslieť nad tým, ako o sebe hovoríte a predovšetkým sa prestaňte ospravedlňovať. Je celkom možné, že nemôžete za všetko zlé, čo sa deje. Nebuďte teda na seba prehnane prísni. Pokojne však používajte slovo „ďakujem“. Ak dostanete pochvalu, skúste za ňu poďakovať a usmiať sa. Úsmev v kombinácii s priamym pohľadom do očí je dôkazom úprimnej radosti z komplimentu.

Pozri aj: Žaneta Hrubá: Začíname hľadať rovnováhu až keď sa cítime vyčerpané a smutné

4. Udržujte kontakt

Sebavedomie môžete vyžarovať napríklad aj tým, že budete udržiavať s inými ľuďmi očný kontakt. Neznamená to, že na nich budete zízať. Pri rozhovore sa však nebojte pozerať vašej spoločnosti do očí. Symbolom sebavedomia je aj pevné podanie ruky. Naznačuje totiž, že si stojíte za tým, čo hovoríte.

5. Pekne sa oblečte

Hovorí sa, že šaty robia človeka. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no oblečenie do veľkej miery dokáže pomôcť získať stratené sebavedomie. Predstavte si, že máte na sebe šaty, ktoré lichotia vašej postave. Ako sa v nich cítite? Vaše sebavedomie isto o niečo vzrástlo, však? Pekne sa obliekať neznamená, že necháte v obchodoch stovky eur za najnovšie módne vychytávky.

Značka či cena v tomto ohľade nehrajú rolu. Dôležité je obliecť sa tak, aby ste sa cítili pohodlne. Staviť môžete na obľúbenú farbu či strih. Ak vám oblečenie sadne, váš komfort vrastie a budete vedieť podať lepší výkon. Pomôcť si môžete aj obľúbeným parfumom či doplnkami.

Odporúčame: Hravé pletené svetre - zahrejú a zároveň vyčarujú úsmev na tvári


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní