Pyrolýza, katalýza alebo voda? Ako vyčistiť rúru bez veľkej námahy?

Pyrolýza, katalýza alebo voda? Ako vyčistiť rúru bez veľkej námahy?

Stále hľadáme tie najjednoduchšie spôsoby, ako mať čistú domácnosť. Skúšame rôzne tipy a triky, vďaka ktorým všetko vyčistíme rýchlo a ľahko. Niektoré nápady sú také nereálne, až nás lákajú skúsiť ich. Napríklad také čistenie pripálenín v hrnci pomocou kečupu – nereálne však? No podľa mnohých funguje.

Nie je nič, s čím by si neporadila napríklad taká sóda bikarbóna. Dokonca i biely ocot alebo jablčný ocot nájde v domácnosti pri upratovaní využitie. Ale, ako vyčistiť rúru bez veľkej námahy? Stačí v nej upiecť jedno kurča a o zábavu na pár hodín máme postarané. Odstrániť pripálenú mastnotu totižto nie je žiadna hračka.

Ale, vedeli ste, že niektoré rúry sa dokážu vyčistiť samé? Samočistiace rúry, najmä tie vstavané, dokážu urobiť prácne čistenie za nás. Ako však funguje pyrolýza či katalýza. A čo samočistenie parou?

Pyrolytické čistenie rúry (pyrolýza) - aké sú výhody pyrolýzy?

Vstavané rúry disponujúce systémom čistenia zvaného pyrolýza, teda rúry s pyrolitickým čistením, si s nečistotou dokážu poradiť pri extrémne vysokej teplote. Zväčša pri teplote 500 °C, pričom dochádza k spáleniu všetkých nečistôt na popol. Ten stačí po vychladnutí rúry len utrieť handričkou a rúra je opäť ako nová.

  • Samozrejme, tieto rúry sú z bezpečnostného hľadiska vybavené rôznymi poistkami, aby nemohlo dôjsť počas procesu k otvoreniu dierok na rúre. Výrobcovia vďaka tomuto systému predchádzajú vzniku popálenín.
  • Rovnako sú ochranou vybavené aj dvierka rúry (sklo) a rukoväť, aby takejto vysokej teplote odolali.

Pri pyrolýze je potrebné dbať na to, aby rúra bola počas samotného procesu čistenia prázdna. Je potrebné z nej vybrať všetky plechy i rošty (aj rošty, ktoré sú uchytené na bokoch rúry). Ak by ste ich v rúre ponechali, mohli by dôjsť k ich poškodeniu.

A ako často tento proces samočistenia využívať? Výrobcovia uvádzajú, že pyrolýza by sa mal na rúre spúšťať každé dva až tri mesiace. V prípade, že rúru využívate často a už na pohľad vyzerá dosť špinavo, tak aj častejšie. Na záver ešte dodáme, že tento proces čistenia trvá približne 2 hodiny.

Katalytické čistenie rúry (katalýza) - aké sú benefity?

Vstavané rúry s katalytickým čistením (katalýza) majú zabudované katalytické vložky so špeciálnym povrchom. Tieto vložky počas každého používania rúry pohlcujú mastnotu, vďaka čomu sa rúry pri používaní vôbec nezašpinia. Síce tieto katalytické vložky pracujú samé, je potrebné podotknúť, že sa katalytické čistenie spúšťa už pri teplote 150 °C. Ak rúru používate na nižšej teplote, je vhodné čas od času spustiť program katalytického čistenia, ktorým sú tieto rúry vybavené.

  • Aj v tomto prípade platí, že sa rúra vyhreje, ale len na 250 °C.
  • Rovnako ju vyprázdnite a program spustite.
  • Trvá 30 až 90 minút, kým sa rúra vyčistí.
  • Po vychladnutí ju však poutierajte, aby ste mali istotu, že ste sa zbavili všetkých pripálenín.
  • Ak vaša rúra týmto katalytickým programom nedisponuje, tak ju manuálne zapnite na 250 °C (vrchný aj spodný ohrev) a nechajte ju zapnutú aspoň hodinu.

Neprehliadnite: Cestovateľský horoskop 2024: Ktoré krajiny by ste mali navštíviť podľa svojho znamenia?

Parné čistenie rúry - čistenie parou

Pravdupovediac, tento spôsob čistenia môžete použiť pri akomkoľvek type rúry. Nemusí to byť špeciálne vstavaná rúra, ktorá má zabudovanú funkciu EcoClean alebo parné čistenie. Stačí do rúry vložiť pekáč, nejakú odolnú nádobu alebo plech naplnený vodou a zapnúť horný aj spodný ohrev aspoň na 250 °C a 60 minút, poprípade dovtedy, kým sa nevyparí všetka voda z plechu.

Počítajte však s tým, že po dokončení takéhoto parného čistenia rúry je potrebné do boja s mastnotou zapojiť aj svoju silu a silu čistiacich prostriedkov.

Akou funkciou samočistenia je vybavená vaša rúra? Využívate tieto samočistiace programy alebo rúru čistite manuálne? Ak sa rozhodujete nad kúpou vstavanej rúry, aj spôsob jej čistenia vám pri výbere môže pomôcť.

Odporúčame aj: Varenie sous-vide – ako funguje táto metóda prípravy jedla a aké sú jej hlavné benefity?

Aký čistiaci systém je pre rúru najlepší? Pyrolýza, katalýza či voda?

Pre čistenie rúr je najlepšou voľbou chemický čistiaci systém, ktorý rozpúšťa a odstraňuje upchanie a usadeniny zvnútra rúr. Existuje mnoho rôznych produktov na trhu, ktoré sú určené na čistenie rúr, takže je dôležité vybrať si ten správny pre vaše potreby.

POZOR - niektoré čistiace prostriedky môžu byť agresívne a môžu poškodiť rúry, preto je dôležité vybrať si čistiace prostriedky, ktoré sú kompatibilné s typom materiálu vašich rúr.

Pyrolýza rúry a proces čistenia pyrolýzou

Pyrolytické čistenie rúr je technológia čistenia, ktorá sa používa na odstránenie usadenín, mastnoty a nečistôt z vnútra rúr. Je to automatický proces, ktorý využíva vysoké teploty na rozklad a odstránenie týchto usadenín.

  • Pri pyrolytickej čistiacej technológii je rúra zahrievaná na veľmi vysokú teplotu, ktorá sa pohybuje medzi 400 až 500 °C.
  • Táto teplota spôsobí, že všetky tuky, oleje a iné nečistoty sa zhoria a premenia na popol.
  • Popol je potom jednoducho vyčistený z vnútra rúry, zanechávajúc ju čistú a bez zvyškov.

Pyrolytické čistenie rúr má niekoľko výhod.

  1. Po prvé, je to veľmi jednoduchý proces, ktorý nevyžaduje žiadne ručné čistenie alebo použitie agresívnych chemikálií. Stačí len zapnúť pyrolytický režim na rúre a počkať, kým sa proces dokončí.
  2. Okrem toho je pyrolytické čistenie veľmi efektívne a dôkladné. Vysoké teploty, ktoré sa dosahujú, zabezpečujú, že všetky usadeniny sú úplne odstránené, bez ohľadu na ich vlastnosti. Toto je obzvlášť užitočné pri odstraňovaní silných tukových usadenín alebo spálených potravín.

Napriek týmto výhodám však pyrolytické čistenie môže mať aj niekoľko nevýhod. Proces je trochu časovo náročný. Pyrolytické čistenie zvyčajne trvá približne 2-3 hodiny, čo môže byť pre niektorých ľudí príliš dlhá doba. Okrem toho vyššie teploty môžu mať negatívny vplyv na energetickú náročnosť a dlhodobú životnosť rúr. Vyžaduje sa tiež dodržiavanie bezpečnostných opatrení, pretože vyššie teploty môžu spôsobiť popáleniny alebo poškodenie.

Väčšina moderných rúr dnes ponúka pyrolytické čistenie ako súčasť ich funkcií. Je dôležité si však prečítať a dodržiavať pokyny výrobcu rúry, aby ste sa uistili, že pyrolytické čistenie je bezpečné a efektívne pre vašu konkrétnu rúru.

Katalýza rúry a katalytické rúry s funkciou katalytického čistenia

Katalytické čistenie rúr je proces, ktorý sa používa na odstránenie nadbytočného usadzovania a nečistôt vo vnútri rúr.

Tento postup vyžaduje použitie katalyzátora, často sa jedná o chemickú látku, ktorá zrýchľuje chemické reakcie.

  • Prvým krokom katalytického čistenia je aplikácia katalyzátora na vnútornú časť rúr pomocou špeciálneho rozprašovača alebo rozstrekovacieho zariadenia.
  • Katalyzátor sa potom nechá pôsobiť s usadeninami vo vnútri rúr počas určitého časového obdobia.
  • Počas tohoto procesu katalyzátor reaguje s nečistotami, čím ich rozkladá na jednoduchšie a ľahšie odstrániteľné látky.
  • Tieto látky sa potom vypustia z rúr výtokom, ktorý môže byť zabezpečený buď tlakom alebo iným mechanizmom.

Katalytické čistenie rúr sa často používa na odstraňovanie usadenín ako sú napríklad neželané usadeniny, korózia, rôzne zvyšky z potravín alebo chemické látky. Dôležité je dodržiavať bezpečnostné opatrenia pri používaní katalyzátorov a správne ich zneškodňovať počas a po ich použití.

Aktualizované na 01.02.2024

- Anketa

VEDELI STE O TOM, ŽE VSTAVANÉ RÚRY DISPONUJÚ FUNKCIOU „SAMOČISTENIA"?

Odpovedalo 1016 ľudí  

Áno a bežne túto funkciu využívam
9%
Áno, ale nevyužívam ju - manuálne čistenie je dôkladnejšie
91%
Nie, vôbec som to nevedel/a
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 11.11.22 07:59

KK
karma
105.00

Keď si budem kupovať novú rúru tak určite samočistiacu..

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 11.11.22 09:37

VK
karma
105.00

Bohužial keď sme kupovali rúru ešte neboli takéto so samočistiacimi schopnosťami :-) Ja používam metódu odparenia vody na plechu a je super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní