Ako s partnerom zaspávate? Zisti, čo týchto 12 polôh pri zaspávaní naznačuje o vašom vzťahu!

Ako s partnerom zaspávate? Zisti, čo týchto 12 polôh pri zaspávaní naznačuje o vašom vzťahu!

Ak sa partneri počas spánku vo väčšej miere nevyrušujú, teda niektorý z nich nechrápe, neprehadzuje sa v posteli alebo nevytláča toho druhého z miesta, tak spoločný spánok s partnerom isto prináša mnohé benefity. Údajne zdieľanie postele partnermi predlžuje život a zlepšuje zdravotný stav. Jedným z dôvodom je napríklad aj znižovanie stresového hormónu kortizolu v tele. 

Ak sa človek cíti bezpečne v blízkosti svojho partnera, telo ho vylučuje v zníženej miere. Na druhú stranu sa vďaka blízkosti milovaného vo vyššej miere vylučuje hormón oxytocín, ktorý prináša pokoj, relax, duševné uvoľnenie a tlmí stres. 

A uvažovali ste niekedy napríklad aj nad tým, že to, ako spia páry, resp. v akej polohe v posteli spolu zaspávajú, môže nemálo prezradiť o ich vzťahu? Pozrite sa spolu s nami na rôzne partnerské polohy pri spánku a na to, čo prezrádzajú o vzťahu partnerov. V akej polohe zaspávate a spíte s partnerom vy?

Najčastejšie polohy pri spánku s partnerom:

1. Spánok chrbtom k sebe – dotýkanie sa chrbtami

Obľubujete mať s partnerom pri zaspávaní aj spánku, takpovediac, pritúlené chrbty? Ak radi spíte chrbtom k sebe, no zároveň sú vaše tela v tesnej blízkosti, hovorí to na jednu stranu o nezávislosti partnerov, ktorí sú si ale dostatočne blízki. Takéto páry si cenia aj svoj vzťah a fyzické prepojenie, ale aj svoju nezávislosť a hlavne pohodlie pri spánku. Táto poloha prináša rovnováhu medzi intimitou a osobnou nezávislosťou a tiež svedčí o dôvere partnerov. 

2. Poloha hviezdica

Vyzerá to u vás v posteli tak, že jeden z vás sa poriadne roztiahne a zaberie nemalú časť postele a len druhý tíško spinká na okraji posteli? Táto poloha je často nazývaná ako hviezdica a údajne môže naznačovať sebeckosť vo vzťahu a jasne určuje toho, kto túži byť vo vzťahu nadradený. 

Pozri aj: ​Pitný režim počas jesene: Tieto nápoje ťa zahrejú v sychravých dňoch!

3. Poloha tvárou v tvár

Niektorí partneri zaspávajú v polohe tvárou v tvár – pomerne blízko seba s tvárou na približne rovnakej úrovni, môžu sa dotýkať. Ide o veľmi intímnu polohu partnerov, ktorú však praktikuje len malé percento párov (asi 3 až 4 %). Ak v tejto polohe partneri zaspávajú, hovorí to o ich veľkej zamilovanosti a údajne aj prosperujúcom vzťahu. Poloha tvárou k sebe signalizuje aj vzájomné porozumenie a prijatie.

4. Poloha sloboda

Takmer každý druhý pár preferuje počas spánku polohu, pri ktorej sa partneri v podstate nijak nedotýkajú a samostatne spia v rôznym polohách na svojej strane postele. Nijak sa neobmedzujú a vychutnávajú si slobodu a ničím nerušený spánok. Ak je táto partnerská poloha u vás dlho zaužívaná, nemusí to signalizovať nič negatívne. Ak ste ale prešli z nejakej intímnej polohy na túto, možno je dobré pouvažovať nad tým, či sa vo vzťahu nejaké problémy predsa len neobjavili.

5. Prepletenec – vzájomne prepletené ruky a nohy

Neviete si naopak predstaviť, že by ste zaspávali inak ako so vzájomnými dotykmi? Poloha prepletené telá, pri ktorých je u páru prítomné držanie sa za ruky, prepletené rúčky a prípadne aj poprepletané nohy, patrí k najintímnejším a najromantickejším polohám. Táto poloha je častá u nových párov. Ak takto partneri zaspávajú aj po rokoch, hovorí to o ich neutíchajúcej vášni a silnej vzájomnej závislosti. Ide o stabilný vzťah plný emócií. 

Pozri aj: ​Vrabec v sne - spoznaj význam a výklad snov o vrabcoch

6. Zamilované lyžičky

K pomerne častým partnerským polohám pri spánku patrí pozícia lyžice, alebo tzv. lyžičky. Ide o polohu, pri ktorej partneri spia obaja na boku v rovnakom smere a spravidla sa tesne dotýkajú tela. Vyzerajú teda ako dve do seba zapadajúce lyžičky. Ide o láskyplné zaspávanie, ktoré prináša upokojenie a signalizuje ochranu a hlbokú intimitu.

Častejšie je na vnútornej strane ženy, pričom získava pocit ochrany od partnera. Ten, kto objíma, sa zvykne viac starať o toho druhého. Avšak, ak v takejto polohe spíte, pričom sa s partnerom vymieňate, hovorí to o tom, že váš partnerský vzťah je veľmi rovnocenný a vyrovnaný.

7. Vzdialené lyžičky

Podobnou spánkovou polohou sú voľné lyžice alebo vzdialené lyžičky. Partneri v tomto prípade opäť spia na boku v rovnakom smere, ale už nie sú v tesnej blízkosti, sú tak trošku vzdialení. Táto poloha hovorí o tom, že sa stále milujete a chcete byť blízko seba, no rozumiete potrebe osobného priestoru. Hovorí sa, že sa vždy viete vo vzťahu dohodnúť. K voľným lyžičkám sa obvykle dostávajú dlhšie trvajúce partnerstvá.

8. Priesečníky končatín (napr. dotýkajúce sa chodidlá)

Ďalšia spánková poloha partnerov je voľnosť s priesečníkmi. Čo to znamená? Ide o polohu, pri ktorej každý s partnerov má slobodu na svojej strane postele, ale zároveň sa ich telá kde-tu spájajú a stretávajú. Môže ísť o dotyk rúk, dotyk nôh alebo dotyk ruky s telom partnera.

Takáto poloha pri spánku hovorí o tom, že partneri si dávajú veľa slobody, no zároveň musia mať istotu, že sú tu jeden pre druhého. Letmý dotyk nôh pri spánku partnerov však môže naznačovať aj to, že jeden z partnerov túži po emocionálnejšom spojení.

9. Poloha naháňanie alebo lov

Ak jedinec leží otočený partnerovi chrbtom, spravidla na konci postele, pričom sa ho partner snaží zozadu dočiahnuť a objať ho, ide o polohu naháňanie alebo lov. Táto poloha nenapovedá o vzťahu veľa dobrého. Ten, kto je otočný chrbtom, dáva najavo nedostupnosť, nezávislosť a dominanciu, ten druhý dáva najavo oddanosť a chce pozornosť. Môže to však aj znamenať, že v reálnom živote musí jeden ustupovať alebo mu chýba priestor. 

Pozri aj: ​Domáce recepty na mastnú pleť – 7 receptov s prírodnými ingredienciami, ktoré osviežia tvoju pleť

10. Ponúknuté rameno

Zaspávate tak, že je vaša hlava položená na ramene partnera? Naznačuje to silnú spolupatričnosť vo vzťahu, istotu a dôveru. Obvykle ten, ktorý ponúka rameno, prijíma rolu ochrancu a chce dávať pozor na toho druhého. Ten, ktorý sa nechá, takpovediac, prichýliť pod ochranné krídla partnera, vyjadruje svoju neobmedzenú lásku. Táto poloha o vzťahu naznačuje, že pravdepodobne nemá žiadne veľké problémy.

11. Poloha zaspávania na dosky

Ide vlastne o verziu polohy, ktorú obľubujú milovníci slobody. Spíte nehybne každý na svojej strane postele na chrbte a nedotýkate sa? Toto je obvykle obľúbená spánková poloha starších párov, u ktorých vášeň už vyprchala a prišiel stereotyp a pohodlnosť. Neraz však v tejto polohe zaspávajú aj páry, ktoré mali cez deň nejakú roztržku či výmenu názorov.

12. Aj pri sebe, aj od seba

Nie je ničím neobvyklým, ak partneri pri spánku vystriedajú aj viacero polôh, alebo zaspávajú a následne spia v inej polohe. Mnohé páry spočiatku zaspávajú v silnom objatí, no následne nastáva akési nočné cestovanie a odsunutie sa na svoju čas postele. Čo to pre vzťah znamená? Takýto spánkový návyk hovorí o veľmi stabilnom vzťahu, v ktorom je pre partnerov dôležitá intimita, ale zároveň aj pohodlie a potreba osobného priestoru.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní