Čaká nás pravé mariánske leto? Na to babie si ešte budeme musieť počkať!

Čaká nás pravé mariánske leto? Na to babie si ešte budeme musieť počkať!

Minulý týždeň sa niesol v znamení dažďov, nízkych teplôt a zdá sa, že postupne sme sa začali lúčiť s letom. Na území Slovenska prevládali teploty, ktoré sa miestami približovali k pravým jesenným teplotám, ktoré nás nútia zo šatníkov vyťahovať teplejšie svetre a sandáliky meniť za uzatvorenú obuv. Meteorológovia nás však chcú potešiť, pretože podľa ich predpovede môžeme v tomto týždni očakávať príjemnejšie a hlavne teplejšie počasie. Letné oblečenie a letnú obuv teda ešte neodkladajte – tento týždeň letné kúsky oblečenia určite využijete!

Aj keď je počasie premenlivé a nie vždy sa dá presne určiť, aké bude (môže sa zo sekundy na sekundu zmeniť), už uplynulý víkend sme mohli pozorovať príjemné oteplenie s teploty nad 20 °C (miestami aj s vyššími teplotami). Podľa predpovede počasia by k citeľnejšiemu otepleniu malo dôjsť v druhej polovici tohto týždňa. Očakávať môžeme polojasné počasie s teplotami nad 25 °C. Aj keď by toto počasie mohlo evokovať príchod babieho leta, tento týždeň sa ho ešte nedočkáme.

kedy začína jeseň

Zdroj: Shutterstock®

Kedy príde babie leto?

Lietajúce pavučinky, ktoré sa zapletajú do vlasov alebo sa prichytia na našu tvár sú symbolom pravého babieho leta. Aj keď by sa mohlo zdať, že babie leto k nám už prišlo, meteorológovia tento fakt vyvracajú, pretože na začiatku septembra je ešte trúfalé hovoriť o babom lete. Pravé babie leto sa prejavuje skôr na konci septembra a začiatkom októbra, kedy dochádza k správnemu rozloženiu tlakových útvarov.

Babie leto je označované ako obdobie suchého, málo veterného a hlavne slnečného obdobia (počasia), ktoré sa u nás vyskytuje predovšetkým na prelome mesiacov september a október. Tento jav je spôsobený rozsiahlou tlakovou výšou (anticyklónou), ktorá sa v tomto období vyskytuje nad strednou a juhovýchodnou Európou.

Pozri tiež: Ako zaujať muža? Vďaka týmto tipom ho zaručene dostaneš!

babie leto

Zdroj: Shutterstock®

Tešiť sa môžeme na mariánske leto

Nie je to babie leto, ale neskoré leto, ktoré sa označuje pojmom mariánske leto. Mariánske leto je jednou z najvýraznejších teplotných odchýlok, ktorá sa vyskytuje práve v septembri a môže pretrvávať až do polovice tohto mesiaca. Rozdiel oproti babiemu letu je v tom, že počas mariánskeho leta nedochádza k výrazným nočným ochladeniam. Počas babieho leta môžeme skôr pozorovať ranné mrazy.

Takže, ak by vás niekto v tomto období presviedčal, že k nám prišlo babie leto, tak ho pokojne vyveďte z omylu. A keďže si môžeme užiť ešte niekoľko teplejších dní, tak ich strávte poslednými prácami v záhrade alebo sa vyberte na túru do prírody.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

JAN KOMADA 17.09.21 10:56

JK
karma
100.00

Doteraz bolo krásne počasie a teplo hádam príde ešte aj babie leto

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní