Zdravý mozog vďaka cvičeniu? Áno, tieto 3 cvičenia ho dokážu posilniť!

Zdravý mozog vďaka cvičeniu? Áno, tieto 3 cvičenia ho dokážu posilniť!

Cvičenie máme akosi zafixované s chudnutím a posilňovaním našich svalov. Ale vedeli ste, že cvičenie dokáže posilniť a podporiť zdravie nášho mozgu? Cvičenie má množstvo okamžitých výhod. Medzi ne patrí napríklad zlepšenie nálady, vyčistenie hlavy, no dokonca priaznivo vplýva aj na dlhodobé kognitívne zdravie a fungovanie.

Cvičenie je pravdepodobne to najlepšie, čo môžete pre svoj mozog urobiť. Výskumníci sú dokonca toho názoru, že pôvodnou funkciou mozgu bolo pomáhať ľuďom pri pohybe. Údajne preto má cvičenie pozitívny vplyv na náš mozog a jeho zdravie. Počas cvičenia dochádza k štrukturálnym zmenám mozgu, vrátane zmien objemu a prepojenia mozgu, množstva kyslíka prichádzajúceho do mozgového tkaniva a pod.

Koľko cvičenia presne potrebujeme, aby sme udržali svoj mozog v tej najlepšej kondícii? To je ešte otázkou výskumov. Vieme však, ktoré druhy cvičenia praktizovať pre optimálne zdravie mozgu.

Pozri aj: Toto je prvá pomoc pri prejedení sa. Pomôž si prírodne!

1. TANEC

Hor sa na hodinu zumby alebo salsy! Tanec je zábavný, uvoľňujúci, niekedy fyzický namáhavý, ale zo všetkého najviac je skvelý pre náš mozog. Viaceré štúdie dokazujú, že tanec je skvelým druhom pohybu, ktorý nám môže pomôcť predísť demencii, resp. znížiť riziko jej vzniku.

2. CYKLISTIKA

Jazda na bicykli v prírode má kognitívne výhody pre ľudí vo veku 50 rokov a viac. Štúdie ukázali, že cyklistika s intervalovým tréningom v interiéri má pozitívny vplyv aj na pacientov s Parkinsonovou chorobou.

3. RÝCHLA CHÔDZA

Chôdza má množstvo fantastických zdravotných výhod, ale rýchla chôdza robí ešte väčšie zázraky pre mozog. Nedávna štúdia ukázala, že chôdza dlhšia ako 4 000 krokov denne má pozitívny vplyv na pamäť u starších ľudí. Chôdza je navyše jednoduchá, bezplatná, môže byť spoločenská (ak sa vyberiete na prechádzku s niekým ďalším) a nevyžaduje si žiadne vybavenie. Ak sa môžete dostať von, rýchla prechádzka v prírode má ďalšie bonusy.

Zaujme ťa aj: Ako čo najrýchlejšie poraziť prechladnutie? Spoľahni sa na týchto 9 bylinných pomocníkov!

Ako dlho cvičiť pre zdravie mozgu?

Súčasné všeobecné odporúčanie pre množstvo a dĺžku cvičenia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je 50 minút cvičenia trikrát týždenne. Presný predpis na ideálnu intenzitu a typ pohybu, ktorý sa má počas týchto minút vykonávať, sa stále skúma vo všetkých oblastiach.

Odborníci sú však tohto názoru, že správne cvičenie je také, pri ktorom po ukončení máte stále dostatok energie. To znamená, že cieľom nie je cvičiť do odpadnutia alebo do úplného vyčerpania. Zdá sa, že prietok krvi mozgom sa maximalizuje pri 60 až 70 percentách spotreby kyslíka. Čo to znamená? Predovšetkým to, že cvičenie pri 60 až 70 percentách maximálnej námahy robí službu nášmu mozgu.

Je dôležité poznamenať, že ak s cvičením ešte len začínate, mali by ste ísť na to pomaly. Niekto, kto predtým viedol sedavý spôsob života s malou alebo žiadnou pravidelnou fyzickou aktivitou, môže začať cvičiť len 10 minút každý deň. Keď dosiahnete fyzický bod, v ktorom zvládnete viac, trochu si priťažte alebo cvičte o niečo dlhšie, aby ste dosiahli väčší pokrok a postavili svoj mozog pred výzvu.

Pri cvičení pamätajte na dve základné pravidlá – dôslednosť a pravidelnosť. Len tak budete z cvičenia ťažiť a váš mozog rovnako!

Neprehliadni: Akútna myeloidná leukémia – koho postihuje najčastejšie a aké má príznaky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní