Damiána – najlepšia prírodná podpora libida a duševnej pohody?!

Damiána – najlepšia prírodná podpora libida a duševnej pohody?!

Tradičná čínska aj ajurvédska medicína ukrýva veľké množstvo cenných bylín s blahodarnými účinkami na ľudský organizmus, ktoré pri liečbe rôznych neduhov tunajší obyvatelia využívali už od nepamäti. Vzácne liečivé byliny však nemusíme hľadať len smerom na východ, ale aj na opačnej strane zemegule. Bohatým zdrojom bylinných pokladov je najmä oblasť Amazónie, ale aj iné územia Južnej, Strednej a Severnej Ameriky.

Guarana, catuaba, vilcacora, chanca piedra, achiote. To všetko sú liečivé bylinky pochádzajúce z Ameriky, ktoré sú charakteristické rôznorodými priaznivými účinkami na zdravie. Americký pôvod má aj pomerne známa damiána, ktorá napríklad vplýva na sexuálnu túžbu, ale aj psychiku. Čo o nej musíte vedieť?

Poznáte damiánu?

Damiána je menší ker pochádzajúci z viacerých amerických oblastí. Územie jej výskytu sa tiahne od juhu Severnej Ameriky cez Strednú Ameriku a naprieč celou Južnou Amerikou. Rastie v okolí Kalifornie, Mexika, Texasu a v krajinách tropickej Ameriky. V minulosti sa však vyskytovala hlavne v Mexiku a Strednej Amerike. 

Jej botanický názov znie pastala rozprestretá, latinsky Turnera diffusa. Ide o silno rozvetvený ker s hladkými a oválnymi listami. Listy sú na líci svetlé a na rube majú žilnatinu. Ker je charakteristický svojimi žltými kvetmi, ktoré majú horkú chuť, no zároveň svojou silnou vôňou pripomínajú harmanček. Objavujú sa na konci leta. Plodom sú pukavé tobolky, ktoré sú chuťou podobné figám. 

Damiánu v oblastiach pôvodného výskytu údajne prvýkrát objavili španielsku misionári, a to u mexických Indiánov. Tí z listov damiány pripravovali osladený nápoj, ktorý používali ako afrodiziakum, relaxačný prípravok a liečivo. V súčasnej dobe je damiána pestovaná aj v Afrike, a to hlavne v savanách a púštnych oblastiach. 

Odporúčame: ​Pomoc pre zdravie z ďalekej Ázie: Vieš, čo je triphala?

Čo obsahuje vňať damiány?

Damiána má veľmi dlhú históriu používania v tradičnej medicíne starých civilizácií a pôvodného amerického obyvateľstva. Je označovaná za posvätnú rastlinu Aztékov, no poznali ju aj za čias Mayov. Na liečebné účely sa využíva vňať damiány, ale aj jej semená. Tá je zdrojom mnohých aktívnych látok a cenných zložiek, ktoré majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus.

Nájdeme v nej množstvo esenciálnych olejov, ktoré dodávajú kríku príjemnú intenzívnu vôňu. Damiána je tiež zdrojom flavonoidov i ďalších látok s antioxidačným pôsobením. Ukrýva kofeín a viaceré glykozidy, napríklad takzvaný arbutín, ktorý má dezinfekčné vlastnosti a priaznivý vplyv na močové cesty. Obsahuje aj niektoré vitamíny skupiny B, terpény, mastné kyseliny a mnohé ďalšie látky. 

Aké má damiána účinky?

Vňať damiány bola od nepamäti známa a používaná v prvom rade ako prírodné afrodiziakum a sexuálne tonikum. Okrem toho poslúžila aj pri duchovných obradoch ako magická bylinka, napríklad pri rôznych kúzlach lásky. Damiánu údajne obľubovali v dávnych časom mexické ženy, ktoré odvar z vňate popíjali jednu až dve hodiny pred pohlavným stykom s cieľom lepšieho prežitia aktu.

Damiána však nie je len ženské afrodiziakum, prospešná je v tomto smere pre obe pohlavia. Účinky bylinky ako sexuálneho tonika sú nasledovné:

  • zlepšuje prietok krvi v oblasti genitálií, tým aj sexuálne vzrušenie,
  • podporuje sexuálne funkcie,
  • zvyšuje libido u žien aj mužov (okrem iného znižuje účinky stresu a chronickej únavy, ktorí sú zabijakom sexuálnej túžby),
  • u mužov znižuje problémy s impotenciou,
  • zlepšuje výdrž, pretože podporuje hladinu energie,
  • u žien umocňuje sexuálny zážitok a pomáha dosiahnuť vrchol,
  • u žien napomáha zmierňovať problém s vaginálnou suchosťou, 
  • navodzuje príjemnú náladu.

Damiána však ani zďaleka nepôsobí len ako afrodiziakum, ale má aj mnohé ďalšie účinky. V tradičnej americkej medicíne sa uplatňovala pri mnohých neduhoch. Pozitívne vplýva na nervový systém a psychické zdravie, kognitívne funkcie, hormonálnu reguláciu, metabolizmus, hladinu cukru v krvi a mnohé procesy v ľudskom tele. 

Tradičná medicína pripisuje damiáne i tieto účinky:

  • zmierňuje účinky stresu,
  • zlepšuje zvládanie depresie, nervozity, úzkosti, letargie,
  • povzbudzuje mentálnu pohodu,
  • pomáha pri spomalených myšlienkových pochodoch,
  • celkovo pôsobí na organizmus relaxačne a uvoľňujúco,
  • zlepšuje náladu,
  • prispieva k regulácii glukózy v krvi,
  • podporuje liečbu kašľa a zápalov dýchacích ciest,
  • zvyšuje hladinu energie v tele,
  • má priaznivý vplyv na trávenie (odstraňuje zápchu), 
  • uľahčuje zaspávanie a eliminuje nespavosť,
  • podporuje funkcie imunitného systému,
  • prispieva ku kontrole telesnej hmotnosti,
  • znižuje príznaky PMS alebo menopauzy (zmeny nálady, bolesti hlavy, žalúdočné problémy),
  • prirodzene podporuje hormonálnu rovnováhu žien i mužov.

Odporúčame: ​Ako čo najrýchlejšie poraziť prechladnutie? Spoľahni sa na týchto 9 bylinných pomocníkov!

Použitie damiány – čaj, extrakt, tinktúra

Damiána si od svojho objavenia našla skutočne rôznorodé využitie. Už vyššie sme spomenuli uplatnenie pri duchovných obradoch. Staré kmene si ju tiež pri rôznych rituáloch pridávali do fajky. Používaná bola ako náhrada tabaku, prispievala k upokojeniu a relaxácii. Damiána sa dokonca využíva aj pri výrobe tradičného mexického likéru, ktorý sa následne používa pri príprave známej Margarity.

Dnes sa využíva ako podporný prípravok pri problémoch s nízkym libidom, frigiditou, impotenciou, neplodnosťou, hormonálnymi problémami či inými ťažkosťami s pohlavnými orgánmi. Údajne sa osvedčila u pacientov s fibromyalgiou (chronická porucha charakterizovaná bolesťami viacerých častí tela a citlivosťou na tlak) či Parkinsonovou chorobu. 

Damiánu možno nájsť na internete, v lekárkach či predajniach so zdravou výživou v rôznych podobách. Bežne je dostupná vňať damiány určená na prípravu odvaru. Pri príprave damiánového čaju sa držte postupu uvedeného výrobcom. Pri sexuálnych problémoch a na podporu sexuálneho zážitku tradičná medicína odporúča nápoj popíjať 30 minút až 2 hodiny pred pohlavným stykom. Vtedy by sa mal dostaviť okamžitý účinok, no pre maximálne účinky je potrebné opakované a pravidelné užívanie. 

Okrem toho je damiána dostupná aj v mnohých iných formách. Extrakty z vňate sa užívajú v podobe sypkého prášku či kapsúl. Taktiež je možnosť zvoliť si alkoholovú alebo bezalkoholovú tinktúru. Damiána sa neraz uplatňuje aj v doplnok stravy spolu s inými bylinkami, a to napríklad v prípravkoch na podporu chudnutia, dobrého spánku, psychickej pohody a podobne. Pri užívaní akýchkoľvek výživových doplnkov dodržujte stanovené dávkovanie. 

Môže mať damiána nežiaduce účinky alebo kontraindikácie?

Pri užívaní byliniek je potrebné myslieť na to, že dostaviť sa môžu aj nežiaduce účinky, najmä však pri ich nesprávnom či nevhodnom použití. Damiána je bezpečná na použitie a dobre tolerovaná pri užívaní v stanovených menších a stredne veľkých dávkach. S užívaním damiány sa však môžu spájať nasledujúce obmedzenia:

  • veľmi vysoké dávky (nad 200 g) sa môžu spájať s vedľajšími účinkami, ako výrazný pokles hladiny cukru v krvi a kŕče,
  • nadmerné dávkovanie sa tiež môže spájať s poruchami vstrebávania železa,
  • alergické reakcie či precitlivenosť na bylinku sú skôr zriedkavé,
  • damiána nie je vhodná pre niektoré osoby, a to v prvom rade pre deti (do 18 rokov), tehotné a dojčiace ženy,
  • vyhýbať by sa jej mali osoby s ochoreniami pečene, vysokým tlakom a kardiovaskulárnymi problémami, tiež osoby krátko po operácii,
  • môže vytvárať kontraindikácie s niektorými liekmi – antidiabetiká, inzulín, lieky proti bolesti, hormonálne lieky.  

V prípade akéhokoľvek ochorenia alebo užívania liekov sa pred užívaním damiány poraďte s lekárom!

Odporúčame: ​Do akých jedál pridávať rôzne sušené bylinky? Nauč sa dochucovať ako profesionál!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní